hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    16 Nisan Üsküdar referandum seçim sonuçları: İşte, Üsküdar'daki Evet - Hayır oranları

    16 Nisan Üsküdar referandum seçim sonuçları: İşte, Üsküdardaki Evet - Hayır oranları
    expand

    Üsküdar referandum sonuçları ile Yüksek Seçim Kurulu'dan kesin sonuç açıklaması geldi. Akşam saatlerinde sona eren oylama sonrası yasakların kalkmasıyla birlikte canlı sonuçlar cnnturk.com üzerinde yerini aldı. Peki, birçok ilden fazla seçmen sayısına sahip Üsküdar seçim sonuçlarında “evet” mi “hayır” mı çıktı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üsküdar referandum sonuçları 17 Nisan'da yapılan resmi açıklamanın ardından kesinleşti. Bölgeden çıkacak sonuçlar anayasa değişikliğini içeren maddeleri oylamak için sandık başına giden yaklaşık 58 milyon seçmen tarafından merakla bekleniyor. Genel oy oranının yaklaşık olarak yüzde 1’lik kısmına etki edecek olan ilçede önceki yıllarda alınan sonuçlar cnnturk.com’da.

    ÜSKÜDAR REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

    İLÇENİN ÖNCEKİ SEÇİMLERİ

    1 Kasım 2015 genel seçimlerinde bölgedeki oyların yüzde 48’ini alan iktidar partisi AKP, İsntabul’dan çıkardığı milletvekillerinin bir bölümünün ilçeden aldığı oylar sayesinde meclise sokmuştu. AKP’den sonra bölgeden en fazla oy alan parti ise yüzde 33.7 ile CHP olurken 2014 yılındaki referandumda CHP ile MHP’nin adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu bölgeden yüzde 45,5 oy almıştı. 2010 yılında yapılan referandumda ise bölgedeki seçmenlerin yüzde 45,8’lik kısmı “Hayır” oyundan yana tercih kullanmıştı.

    16 Nisan Üsküdar referandum seçim sonuçları: İşte, Üsküdardaki Evet - Hayır oranları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İLÇENİN SEÇMEN – SANDIK SAYISI

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan referandum öncesi seçmen ve sandık sayısı açıklamasına göre bölgede 406 bin 549 kayıtlı seçmen bulunuyor. 33 mahalleye sahip olan ilçede seçimler esnasında kurulacak 1018 sandıkta seçmenler tercihlerini belirtecek.


    Madde madde anayasa değişiklikleri

    İLÇENİN TARİHİ

    M.Ö. 7.Y.Y.’da bir Grek kolonisi olarak kurulan Halkedon’un (Kadıköy) iskelesi ve tersaneleri, bugünkü Üsküdar’ın yerleştiği alanda bulunur ve buraya Hrisopolis (Altın Şehir) denirdi. Yörenin bu adla anılması çeşitli biçimlerde yorumlanmaktadır. Pers işgali sırasında Anadolu Yarımadası’ndaki kavimlerden ve halktan vergi olarak toplanan altınlar buradaki hazinelerde saklandığı için yöreye bu adın yakıştırıldığı söylenmektedir. Bir başka yoruma göre, Agamemnon’un oğlu Krizes kaçarak Anadolu’ya gelmiş ve Üsküdar’da öldüğü için şehir onun adıyla anılmıştır. Kimileri de, günbatımında evleri karşı yakadan yaldızlı gibi göründüğü için Üsküdar’a Altın Şehir adının verildiğini söylemektedir. Üsküdar adıysa, kimi kaynaklara öre Farsça “ulak” anlamına gelen “Eskudari”ten türemiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow