hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM giriş ve sonuç sorgulama: 2017 YGS sonuçları uzun süren bekleyişin ardından açıklandı

    ÖSYM giriş ve sonuç sorgulama: 2017 YGS sonuçları uzun süren bekleyişin ardından açıklandı
    expand

    ÖSYM giriş sayfası içerisinde yer alan sonuç sorgulama linkini aktif eden kurum 2017 YGS sonuçları ile ilgili beklenen açıklamayı yaptı. Milyonlarca öğrencinin beklediği sonuçlar akşam saatlerinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin resmi internet adresinde yerini alırken bu yıl ilk kez yeni bir uygulama gerçekleştirildi. Teknik arıza yaşanmaması halinde sonuçların 28 Mart tarihinde sınava giren adaylara duyurulacağını ifade eden kurum LYS ile ilgili detayları da öğrencilere açıkladı. Peki, sınavda baraj puanını aşarak LYS’ye girme hakkı kazanacak olan adaylar için başvuru süreci ne zaman başlıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖSYM giriş sayfası üzerinden 2017 YGS sonuçları açıklamasında bulunan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2 milyonu aşkın öğrenciye beklenen haberi verdi. Bu yıl yapılan uygulamada belirtilen süre içerisinde sınav merkezine ulaşamayan adayların sınava alınmazken Mehmet Kara, 1 dakikalık gecikme ile sınavı kaçıranların sembol ismi haline gelmişti. Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LYS’ler öncesi başvuru sürecinin 4 Nisan’da başlayacağı ifade edilirken kurumdan önümüzdeki günlerde yeni bir açıklama yapılması bekleniyor. LYS sınavına dair tüm bilgiler (başvuru tarihleri, sınav ücretleri, sınav saati, kısa cevaplı sorular) içeriğimizde yer alırken, sınava giremeyen kişiler Kamu Denetçiliği Kurum raporunu beklemeye devam edecek. Rapora göre sınava giremeyenlerin akıbetleri ortaya çıkacak.

    Sonuçların açıklanacağı tarih: 28 Mart 2017. Sonuçlar açıklandığında aşağıdaki linkte sorgu sayfasına tıklayabilirsiniz.

    Sınav sonuçlarının açıklanacağı siteye gitmek için TIKLAYINIZ

    Sınava dair merak edilen tüm sorular ve soru sormak için TIKLAYINIZ

    SINAV TAKVİMİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN İZLENME REKORLARI KIRAN SINAV ŞARKISI

    ÖSYM, E-Okul sisteminde öğrencilerin bilgileri gelmediği durumunda kayıtlarının güncellemesi konusunda açıklama yaptı. Öğrenciler "Kayıt Kurumları İşletim Sistemi" üzerinden bilgilerini güncellemesi gerekmektedir. BİLGİLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ. Öte yandanKurum  LYS sınavına girmek isteyen öğrenciler sınavdan en az 180 puan alması gerekmektedir uyarısında bulundu. Baraj puanı haber içeriğimizde yer alırken, sonuçların açıklanacağı tarih ise: 28 Mart 2017 (7 gün sonra) tarihinde açıklanacaktır. Kurum sonuçların geç açıklaması durumunda kendi sitesinden gerekli açıklamayı yapacaktır. Sınava giremeyen öğrenciler için üzücü haberi kurumun başkanı Prof. Dr. Ömer Demir verdi. Demir, sınav saati uygulamasını hem kılavuzda hem de sınav giriş belgesi almadan önce öğrencilere hatırlatıldığını söyledi. Kurala uyulması gerektiğini söyleyen Demir, üzgün olduğunu açıkladı. Aşağıda sınav soruları (eksiksiz) bulunmaktadır. Sınav soruları fotoğraflı olarak hiçbir yerde paylaşılamaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YGS SORULARI VE CEVAPLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Baraj puanlarını geçmek için toplam kaç net yapılması gerekiyor?

    Öğrenciler 160 soruda 20 net yaptıklarında alacakları puan 150 oluyor. 150 puanla Açık Öğretim Fakültesi bölümlerine girebilirken, LYS sınavına giremiyor. LYS sınavına girebilmek için sınava giren öğrenciler en az 32 net yapması gerekmektedir. 32 net yapan öğrencinin puanı 180 olmaktadır.

    Okul birincileri dikkat: Bir kez uygulanır!

    Kurum, okul birincileri olan öğrencileri “ek puan” konusunda uyarıyor. Sınava giren okul birincileri, ek puan alabiliyorlar. Ek puan sadece ilk sınav için geçerlidir. Sonraki sınavlarda ek puan uygulaması olmayacaktır.

    2017 LYS sınavı ne zaman sorusuna kurum tarihlerle cevap veriyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başvuruları 4 Nisan 2017 tarihinde başlıyor, 17 Nisan 2017 saat 23:59’da sona eriyor. Sınav ücreti ise 40 lira olarak belirlenmiştir. Sınav ücretinin ödeneceği son tarih ise 18 Nisan 2017. Sınav 10 Haziran 2017 tarihinde başlıyor, 18 Haziran 2017 tarihinde sonra eriyor. Takvim aşağıda yer almaktadır:

    09:45 uygulaması LYS içinde geçerli midir?

    Evet, bu saat uygulaması tüm sınavlar için geçerli olacaktır.

    ÖSYM giriş ve sonuç sorgulama: 2017 YGS sonuçları uzun süren bekleyişin ardından açıklandı

    LYS sınavında açık uçlu soru sorulacak mı? Hangi sorularda kaç tane kısa cevaplı soru olacak?

    ÖSYS kılavuzunda kurum bu konuyu ayrıntılı bir şekilde anlattı. Kısa cevaplı sorular LYS sorularında olacak. Peki hangi derslerde? 11 Haziran’da yapılacak Matematik sınavında 80 soru sorulacaktır. 80 sorudan 3 soru kısa cevaplı soru olacaktır. 17 Haziran’da yapılacak olan FEN BİLİMLERİ sınavında toplam 30 soru sorulacaktır. 30 sorudan sadece bir tane kısa cevaplı soru olacaktır. 18 Haziran’da yapılacak olan Edebiyat Coğrafya sınavında toplam 80 soru sorulacaktır. Türk Dili ve Edebiyatlı sınavında 2, Coğrafyadan 1 tane kısa cevaplı soru olacaktır. 10 Haziran’da yapılacak olan Sosyal Bilimler Sınavında ise Tarih ve Coğrafyadan 1, Felsefe Grubu ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi sorularında 1 tane sorulacaktır. 17 Haziran’da yapılacak Yabancı Dil Sınavında ise toplam 3 kısa cevaplı soru sorulacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önemli not: Kısa cevaplı sorularda, dört yanlış bir doğruyu silen uygulama olmayacaktır.

    Sınava hazırlanırken: Başarmanın yolu "düzen"den geçer

    Eğitim uzmanları sınava girecek olan öğrenciler için "düzen" uyarısında bulundu. Öğrencilerin ders çalışma düzeni, sosyal aktivite düzeni, yemek düzeni ve yatma düzeni olmalarını gerektiğini söyleyen uzmanlar, inanma kelimesinin altını da çiziyor. Uzmanlar, inanmadan saatlerde çalışılan dersten başarılı olamadıklarını, başaracaklarını inandığı taktirde "düzenli" bir şekilde çalışmanın daha faydalı olacaklarını söylediler. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınava giremeyenler için önemli gelişmeler

    Sınava giremeyenler için hazırlanacak olan raporu beklediklerini söyleyen Bakan Yılmaz, rapor hangi yönde çıkarsa çıksın o raporun diğer kurumlar tarafından uygulanması lazım açıklamasını yaptı. Süreç nasıl gerçekleşti peki? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sınav başvuruları zamanında ÖSYS kılavuzunda sınav saatinden 15 dakika önce okul kapılarının kapanacağını ve öğrencilerin okula girmeyeceklerini açıklamıştı. Sınav giriş belgesi alabilmek için sınav saati uygulamasını onaylamadan öğrenciler belgeyi alamadıkları için tekrardan saat konusu öğrencilere hatırlatıldı. Sınav günü birçok öğrenci 09:45'ten sonra geldiklerinden ötürü okula alınmayınca, sosyal medyada büyük bir ses getirdi. Kurum Başkanı Demir, çok üzgün olduklarını ama öğrencileri önceden uyardıklarını açıkladı. Açıklamadan sonra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bu durumun Anayasayla bağdaştırılamayacağını açıkladı. Anayasa'nın 42'inci maddesinin ihlali olarak gördü. Son açıklamayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptı, Bakan Yılmaz raporu beklediklerini ve rapora göre hareket edeceklerini söyledi.

    İşte Anayasa 42'inci madddesi

    Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow