hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 YGS soruları cevapları yayınlandıktan sonra gözler ÖSYM'ye çevrildi

    2017 YGS soruları cevapları yayınlandıktan sonra gözler ÖSYMye çevrildi
    expand

    2017 YGS soruları cevapları ÖSYM AİS sayfasında yayınlandıktan sonra sınava giren öğrenciler “sonuçlar ne zaman açıklanacak” sorusunu sormaya başladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, bu soruya resmi web sitesinden cevap verirken, kurumun başkanından sınava giremeyenler için üzücü bir açıklama geldi: Telafi sınavı olmayacak. Başkan Prof. Dr. Ömer Demir, sınava katılamayanlar için üzüldüğünü lakin bir şey yapamadıklarını açıkladı. Başvuru sırasında sınava dair 15 dakika kuralını onayladıklarını söyleyen Demir, sınav saatini onaylamayan öğrencilere giriş belgesi verilmediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017 YGS soruları cevapları açıklandıktan sonra ÖSYM sonuçları ne zaman sonuc.osym.gov.tr adresinde açıklayacak. Okula sınav saatinde önce gelip, yeni kurala göre 09:45'ten sonra gelen öğrenciler okula alınmayınca, Türkiye'de yeni kural oldukça tartışıldı. Eğitim kurumları sınav saatleri konusunda "esneklik" talebinde bulunurken, sosyal medyada yeni saat kuralına uyulması gerekiyor açıklamaları oldukça fazlaydı. Aşağıdaki fotoğraftaki kişi Mehmet Kara'nın gözyaşları Türkiye'de büyük ses getirirken, şarkıcı Haluk Levent, Kara'nın bir yıllıke eğitim masrafının ödedi. Birçok öğrencinin giremediği sınavdan ötürü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, Hürriyet'e 15 dakikalık kural üzerine açıklamalarda bulundu. Demir, sınava giremeyen öğrenciler için çok üzüldüğünü, telafi sınavının olmayacağını söyledi.

    2017 YGS soruları cevapları yayınlandıktan sonra gözler ÖSYMye çevrildi

    SORULARI VE CEVAPLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

    Kurum, bir önceki sınavlarda sonuçları kendi sitesinden açıklamıyordu. Standart olarak 15 günden sonra sonuçları açıklamaktadır. Kurum ilk defa sonuç tarihini kendi sitesinden açıkladı. Buna göre sonuçlar 28 Mart 2017 tarihinde açıklayacaktır.



    SINAVA DAİR MERAK EDİLENLERİ ÖĞRENMEK İÇİN UZMANINA SORUN

    Sınav soruları ve cevapları açıklandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınav soruları ve cevapları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin sitesinde açıklanacak. Sınav sorularına dair en önemli ayrıntı ise: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe soruları oldu. Sınava girenler şayet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okullarında aldılarsa, seçeneği işaretleyecekler ve soruları cevaplayacaklar. Felsefe soruları ise cevaplanmayacaktır. Cevaplandığı takdirde değerlendirmeye alınmayacaktır. Öğrenci, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almadıysa, "dersi almadım" seçeneceğini işaretleyecektir. Öğrenciler Felsefe sorularını çözecektir.

     

    2017 YGS soruları cevapları yayınlandıktan sonra gözler ÖSYMye çevrildi

    Sınavda toplam 160 soru soru sorulacaktır, dört yanlış bir doğruyu götürecektir. Sınavda baraj puanı 150 olup, dört yıllık üniversiteye giriş için en az 180 puan alınması gerekiyor. Şayet öğrenci 180 puan alamazsa LYS sınavına giremiyor. Öğrenci 180 puan alması için sınavda kaç net çıkarması gerekiyor: 160 soruda öğrenci en az %20 başarı oranı içinde yer alması gerekiyor. Bu orana girebilmek için; 160 soruda en az 32 net alınması gerekmektedir. Toplam 4 testin her birinde 8 net puan alınması, 2017 LYS sınavı için yeterlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL OLACAK?

    Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı  değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve  fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak.

    Sınavda en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların,  Sınav puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme  hakları bulunmayacak. Sınav puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili  yerleştirme puanı  hesaplanmayacak. İlk sınavdaki puanlarından en az biri 180 ve  daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde  edecek.

    PUAN HESAPLAMA DURUMU

    Sınavda testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Adayların Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınavda tüm testlerde toplam 160 soru bulunuyor. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Lise son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

    Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.
    Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı sınav puanları (AYGS) hesaplanacak. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir.

    Süreç nasıl başladı?

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 3 Ocak 2017 tarihinde ÖSYS kılavuzuna açıklayarak, üniversite sınavları için start verdi. Kılavuza sınava dair yeni sistemler yer alırken, 09:45 saati vurgusu kılavuzun ilk sayfasında yer aldı. Sınav başvuruları 4 Ocak'ta başladı, 18 Ocak 2017 tarihinde sona erdi. Öğrenciler sınav için 60 lira ücret öderken, LYS için ücret 40 lira olarak gösterildi. Sınav giriş belgesi Mart'ta kurumun AİS sayfasında yayınlanırken, giriş belgesinin 12 Mart 2017, 09:45 olarak göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da sınava girecek olan öğrenciler sınav saatlerinde ulaşımın ücretsiz İETT tarafından önceden söylenmişti. Nüfus Müdürlükleri ise Pazar günü 07:00 09:45 arası açık oldu. Gerek T.C. vatandaşlık numarası gerek yeni kimlik kartı üzerinden öğrenciler sınavda sıkıntı yaşamaması için önceden önlem alındı.

    2017 LYS sınavı ne zaman başlayacak?

    LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
    LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika
    LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
    LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika
    LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow