hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adli Kolluk Yönetmeliği'nde kritik değişiklik

    Adli Kolluk Yönetmeliğinde kritik değişiklik
    expand

    Adli Kolluk Yönetmeliği değiştirildi. En üst dereceli kolluk amiri, adli olayları yetkili mülki idare amirine derhal bildirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nca ‘Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre Emniyet ve Jandarma görevlilerinin, adli olaylarda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi. Yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


    İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca ortak olarak yapılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 'Adli Kolluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmeliğin' 5. Maddesi'ne yapılan; "En üst dereceli kolluk amiri adli olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir." şeklinde yapılan değişikliğe göre artık kolluk kuvvetleri yaşanan adli olayları amirine bildirmek zorunda.

    Yönetmelikte yapılan diğer bir değişliğe göre ise savcıların yapacakları soruşturmalar için Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi verme zorunluluğu getirildi. Yapılan değişiklik şöyle;

    "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135'inci maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doğrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet Başsavcı Vekili aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcısı'na yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yazıları görüldü şerhinden sonra soruşturma dosyasında muhafaza edilir. En üst dereceli kolluk amiri, adli kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla adli kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri almaya ve iş bölümünü yapmaya yetkilidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow