hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: AB ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: AB ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz
    expand
    KAYNAK DHA

    Atlantik Konseyi Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "AB ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz, AB üyeliğini de stratejik bir hedef olarak devam ettirmek istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Trump ile görüşeceğini de açıklayan Kalın, sözü Fetullah Gülen'in iadesine getirerek, "ABD hükümeti net bir konum ortaya koysun istiyoruz" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "AB ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz, AB üyeliğini de stratejik bir hedef olarak devam ettirmek istiyoruz" dedi. Kalın, Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili de "ABD hükümeti net bir konum ortaya koysun istiyoruz" ifadesini kullandı.

    Avrupa Parlamentosu'ndan çok sert Türkiye raporu

    Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017 kapsamında düzenlenen "Türkiye, Ortadoğu ve Batı: Zorluklar ve Fırsatlar" başlıklı oturumda konuştu.

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Jagland ile görüştü

    Oturuma, İngiltere'nin Eski Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, ABD Başkanı Obama'nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli NATO Başkomutanı General James Jones da katıldı.

    İslam dünyası ve Batı ilişkilerinin uzun süreli bir geçmişi bulunduğuna değinen Kalın, "Modern zamanlar pek çok kişi tarafından endişe devri, ideoloji devri vesaire olarak tanımlanmış ancak yakın zamanda dünyada olan açısından güven veya güvensizlik diye tanımlanabilir. İslam ve Batı ülkeleri arasında o kadar güvensizlik var ki bunu politika, ekonomi düzeylerinde, insani ilişkilerde ele almalıyız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalın, Batı'ya yönelik eleştirilerde bulunduktan sonra, "Ortadoğu'da Müslüman bölgeler kültür, eğitim, teknoloji, sanat gibi alanlarda büyük insanlar yetiştirmiş bin sene için ama şimdi bu bölgeler, terörizm, kötü yönetim, yolsuzluk gibi konularla tanımlanıyor. Müslüman toplumlar bunu değiştirmek zorunda" ifadesini kullandı.

    16 Nisan'daki referanduma da değinen Kalın, "Referandum sonrasında maalesef gözlemcilerin bazıları da tek taraflı ve bazen de çarpık bir resim yansıttı" dedi.

    Avrupa Parlamentosu'ndan çok sert Türkiye raporu

    '100 bin kişiyi neden attınız?' eleştirisine yanıt

    15 Temmuz darbesine ve FETÖ ile mücadeleye değinen Kalın, "Darbe girişimine karşı aldığımız tedbirleri niye aldığımız da iyi anlaşılmadı. '100 binden fazla insanı nasıl işten attınız? Neden hala bu durumu devam ettiriyorsunuz?'... FETÖ'yü anlatmam için iki saat daha gerekir. FETÖ, Avrupa tarihindeki herhangi bir organizasyona benzetilemez. 30-40 sene devletin bütün kurumlarına girip, böyle bir darbe teşebbüsünde bulunan bir örnek yok. Türkiye'nin darbe planlayanların peşine düşmesi gerekiyor" diye konuştu.

    Türkiye'nin bir yandan PKK ve DEAŞ'la da mücadele ettiğini hatırlatan Kalın, AB ve ABD'yi işaret ederek, "Ancak bazen Türkiye'nin DEAŞ'la mücadelesi olması gerektiği gibi takdir edilmiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'ABD net bir konum ortaya koysun istiyoruz'

    Daha sonra ABD ile ilişkilere sözü getiren Kalın, şunları söyledi: "16 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yapılacak toplantıda her iki cumhurbaşkanı da FETÖ meselesinde hepimiz için bir yol haritası verecektir ki, bu konuyu artık arkamızda bırakabilelim. ABD hükümeti net bir konum ortaya koysun istiyoruz. Tabii ki hukukun üstünlüğü çerçevesinde adalet sürecini destekliyoruz fakat bazı şeyler var ABD hükümetinin bu konuda yapabileceği. Bu suç imparatorluğunu ABD'den yönetiyor çünkü kendisi. Tek bir kişi de değil, ekibi, insanları, yüzlercesi Amerikan sistemini, kanunlarını ve vergi mükelleflerinin parasını alarak bizim ülkemize saldırıyor, ülkemize ve Cumhurbaşkanımıza karşı karalama kampanyaları yapıyor. Bu, pek kuvvetli bir müttefiklik ve model ortaklık açısından ABD ve Türkiye'ye pek uymuyor. Umarız bu konuda ilerleme kaydederiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'AB ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz'

    AB üyeliğini de stratejik bir hedef olarak devam ettirmek istediklerini söyleyen Kalın, şunları anlattı:

    "AB ile iyi bir ilişki kurmak istiyoruz, AB üyeliğini de stratejik bir hedef olarak devam ettirmek istiyoruz. Kalite, saygı, ortak çıkar ve güvene dayanan bir ortaklıktan bahsedeceksek, iki yönlü bir sokak olmalı, sadece Avrupa'nın Türkiye'ye 'Bunu yap' demesi değil. Avrupalılar kendileri çelişkiye düşüyorlar, kendi prensiplerini ihlal ediyorlar. Kendi vaatlerini yerine getirmiyorlar, onlarla anlaşmalarımız var. Avrupa, Türkiye ile ilişkilerinde gerçekten ilerleme kaydetmek istiyorsa, niçin terörist grupların topraklarında para toplamasına, aralarına yeni insan almasına izin veriyor? Avrupa başkentlerinde serbest dolaşıyorlar PKK bayraklarıyla, posterler asıyorlar, 'Erdoğan'ı öldürün' diyorlar. Eğer Avrupalı dostlarımız gerçekten bu ilişkiyi tamir etmek, beslemek, sağlıklı bir ilişki oluşturmak istiyorlarsa, terörist grupların, illegal grupların Avrupa'daki mevcudiyeti konusunda bir şey yapmaları lazım. Çünkü onlar Avrupa'yı Türkiye'ye karşı bir yerde tramplen gibi kullanıyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow