hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fatsa'da çevrecilerin siyanür direnişi 213'üncü gününde

    Fatsada çevrecilerin siyanür direnişi 213üncü gününde
    expand

    Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde yabancı ortaklı özel bir firma tarafından 100 dönümlük orman arazisinde siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatılmasını protesto eden vatandaşların kurdukları direniş çadırındaki eylem 213'üncü güne ulaştı. Çadırda her gün nöbet tutan vatandaşlar altın ayrıştırılması için yapılan çalışmaların durdurulmasını istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fatsa'ya bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkisinde özel bir firma tarafından geçen Ekim ayında 100 dönümlük orman arazisindeki ağaçlar kesilerek siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatıldı. Bölgede kurulan şantiyede çalışmalar devam ederken, siyanürle altın ayrıştırılmak istenmesine tepki gösteren vatandaşlar ve çevreciler tarafından da bölgede direniş çadırı kuruldu.

    Fatsada çevrecilerin siyanür direnişi 213üncü gününde

    Çevre köylerde yaşayan vatandaşların direniş çadırındaki siyanür karşıtı nöbeti 213'üncü güne ulaştı. Direniş çadırının önüne üzerinde 'Kanserden ölmek istemiyorum. Andır kalsın siyanürünüz' yazan iki tabut yerleştirdi. Protestocular maden sahasının önüne kadar sloganlar atarak yürüyüp basın açıklaması yaptı.

    Fatsada çevrecilerin siyanür direnişi 213üncü gününde

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Madeni alıp gidecekler, zehirini bize bırakacaklar"

    Fatsa ve Ünye Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Cevat Atar, yapılmak istenen siyanürle altın ayrıştırma işleminin, çevre ve bölgedeki bitki örtüsü ile diğer yaşamsal alanı bitireceğini savundu. Atar şöyle dedi:
    "Eğer burada maden faaliyete başlarsa, bölgedeki 16 köyde nüfus kalmayacak. Göç başlayacak. Kalmak isteyenlerse kanser illetine yakalanacak. Bütün bu sorunlar dünyada siyanürle altın ayrıştırılan her yerde yaşanırken, burada gözlerimizin içine bakarak diyorlar ki 'Siyanürün zararı yok'. Buradaki madeni alıp gidecekler. Pisliğini, zehrini bize bırakacaklar. Sadece bizim geleceğimiz değil, bin yıl, on bin yıl sonraki nesillerin de geleceğini çalıyorlar. Bu duruma asla seyirci kalmayacağız. Bu şirket buradan gidene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

    Eylemciler 'Siyanüre inat yaşasın hayat', 'Direne direne kazanacağız' sloganları attıktan sonra protesto gösterisi sona erdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow