hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Greenpeace'in nükleer pankartına 24 yıl hapis istemi

    Greenpeacein nükleer pankartına 24 yıl hapis istemi
    expand
    KAYNAK DHA

    Greenpeace üyesi üniversite öğrencileri için İstanbul'daki Nükleer Santraller Zirvesi'nde açtıkları pankart nedeniyle toplam 24 yıl hapis istendi. Kanuna aykırı toplantı ve göstesi düzenlemekle suçlanan öğrenciler davanın ilk duruşmasında suçlamaları reddetti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nin düzenlediği otelde "Nükleer felaket burada başlıyor" yazılı pankart açarak eylem yapan 8 Greenpeace üyesinin "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçundan  3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 69. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 6 tutuksuz sanık katıldı. Kimlik tespiti yapılan sanıklar, üniversite öğrencisi olduklarını belirtti. 

    "Pankart açan şahısların fotoğraflarını çekmek istedim"

    Duruşmada savunmasını yapan sanık İ.C.B. suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Olay tarihinde Nükleer Santraller Zirvesi yapılacağını biliyordum. Gözlem yapmak için buraya gittim. Otele girdiğimde asma kat gibi bir yerde pankart açıldığını gördüm. Bu pankart açan şahısların fotoğraflarını çekmek istedim. Kendilerine herhangi bir şekilde destek vermedim. Pankart açmadım ve güvenlik görevlilerine de direnmedim. Herhangi bir gösteriye katılmadım" dedi.  

    "Pankartın bir ucundan tutum"

    Üniversite öğrencisi E.T. "Sosyal medya ve basından nükleer santraller zirvesi yapılacağını duydum. Yine aynı şekilde zirvenin yapıldığı yerde nükleer santral karşıtlarının barışçıl bir gösteri düzenleyeceklerini öğrendim. Bu nedenle olay yerine gittim. Kapının üst tarafında pankart asanları gördüm. Ben de yanlarına giderek pankartın bir ucundan tutum. Kimseye bir direnmem olmadı" diyerek konuştu.  "Bu gösteriye katılmamın hak ve ödevim olduğunu düşündüm"
    Sanık E.D. de nükleer santrale karşı olduğu için olay yerine gittiğini belirterek şöyle konuştu: "Ailem Mersin'de oturuyor. Oraya yapılacak olan nükler santral kapsamında güvenlik endişem var. Anayasa'nın 56. maddesi kapsamında yapılacak olan bu gösteriye katılmamın hak ve ödevim olduğunu düşündüm. Pankart açılmasına yardım ettim. Özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Harhangi bir uyarı yapılmadı. Sonra da polis memurları geldi.Ben görevliler karşı koymadım." Diğer sanıklar da suçlamaları redderek, beraatlerini istedi.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşma Şubat ayına ertelendi

    Yabancı uyruklu 2 tutuksuz sanığın ifadelerinin alınabilmesi için hazırlanan istinabe evrakların Adalet Bakanlığı Uluslararası ve Dışilişkiler Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirten mahkeme, savunmaların tespiti için hazırlanan istinabe evraklarını dönüşünün beklenmesine karar verdi. Duruşma Şubat ayına ertendi.  

    "Nükleere dayalı plan ve projeler her zaman yıkıcı olmuştur" 

    Aralarında sanıklarında da bulunduğu bir grup dava öncesi adliyenin karşısındaki meydanda bir araya gelerek,  "Nükleer Felaket Devam ediyor" yazılı pankart açtı.  Grup adına açıklama yapan Avukat Deniz Bayram dava hakkında bilgi vererek "Bizler Nükleer enerji santrallerine karşı hem hukuksal alanda mücadele eden, hem de toplumsal alanda mücaele eden kişileriz. Nükleere dayalı plan ve projeler her zaman yıkıcı olmuştur. Canlı yaşamına, insanlara ve toplumlara doğaya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vermiştir" şeklinde konuştu.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianame

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 30 Nisan 2014 tarihinde Şişli'de bulunan bir otelde 'İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi'nin düzenlediği anlatıldı. İddianamede Greanpeace üyesi 8 şüphelinin, zirve öncesi otele yerleştikleri, nükler santralleri protesto mahiyetli pankart asarak, açtıkları belirtildi. Şüphelilerin kanunsuz gösteri eylemi yaptıklarının görülmesi üzerine kolluk birimleri ve özel güvenlik görevlilerince müdahale edildiği, şüphelilerin eylemde kullandıkların pankart ve benzeri eşyalarla yakalandıkları ifade edildi. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin şekil ve usullernin 2911 Sayılı Kanun'da belirtildiği ifade edilen iddianamede, planlanan toplantıdan 48 saat önce bildirimde bulunulması gerektiği, suç tarihinde gerçekleştirilen olayda yasaya riayet edilmediği kaydedildi. İddianamede sanıklar "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" suçundan 1 yılan  3'er yıla kadar hapisleri isteniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow