hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kışanak ve Tuncel hakim karşısında

    Kışanak ve Tuncel hakim karşısında
    expand
    KAYNAK DHA

    Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in 'Silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak' suçlamasıyla yargılanmasına Malatya’da başlandı. İlk duruşmayı izlemeye Avrupa’dan birçok siyasetçi geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya alınan davanın ilk duruşması Yakınca Spor Salonunda kurulan Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Tutuklu sanıklar Gültan Kışanak Kocaeli Kandıra Cezaevinden, Sebahat Tuncel ise İstanbul Silivri Cezaevinden, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı.

    Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı duruşma salonu çevresinde davaya katılanlar detaylı aramadan geçildikten sonra içeriye alındılar. İlk duruşmaya İsviçre Zürih Şehir Parlamentosu Yeşiller Partisi Milletvekili Muammer Kurtulmuş, İsviçre Zürih Şehir Parlamentosu alternatif listesinden Ezgi Akyol, İsviçre Cenevre Belediye Başkanı Remy Pagani ve İsveç ve Almanya’dan bazı yabancı gözlemciler ile HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP'liler katıldı.

    Mahkeme salonuna girerken arama noktasında polisle tartışan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, "Biz milletvekiliyiz bizim her yere girme hakkımız var" dedi. Arama noktasında duran polis de, ‘öyle giremezsiniz’ diye cevap verdi. Duruşma Kışanak ve Tuncel hakkındaki iddianamenin okunması ve kimlik tespiti ile başlarken, iki sanığı çok sayıda avukatlar savunduğu görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silahlı terör örgütünden ceza isteniyor

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Gülten Kışanak için 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak' ve 41 kez 'Silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlamalarıyla 230 yıla kadar hapis cezası isteniyor.Sebahat Tuncel hakkında ise ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından 135 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

    Kışanak: Belediyeye kayyum atanması için tutuklandım

    Duruşmanın öğleden önceki celsesinde tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi'nden SEGBİS sistemiyle bağlanan Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, hakkındaki davanın zamanlamasına dikkat çekerek, belediyeye kayyum atanması için tutuklandığını ileri sürdü.

    Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada savunma yapan Kışanak, yerel yönetimlerin demokrasinin temel taşı olduğunu ifade ederek “Yerel yönetim yoksa, seçimle iş başına gelmiş bir yönetim yoksa, bu ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir” diye konuştu.

    İfadesinde, şu anda Diyarbakır’da seçimle iç başına gelmiş bir yönetimin olmadığını ifade eden Kışanak, “Seçilmiş belediye başkanı yerine atanan kayyuma geçici belediye başkanında olmayan yetkiler verildi. 6 aydan beri Diyarbakır Belediyesi merkezi hükümet tarafından atılan bir memur bu yetkilerin tamamını kullanıyor. 6 aydır Diyarbakır meclisi toplanamadı, görevini yapamıyor, meclisi, encümenin tüm yetkileri atanmış tek bir memurda bulunuyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır’da yerel yönetim rafa kaldırıldığını öne süren Kışanak, “Sadece bana değil Diyarbakır halkının iradesine de kelepçe vurulmuştur. Bu dava gerekçe gösterilerek 800 bin seçmenin iradesi ortadan kaldırılmıştır” diye konuştu. Kışanak savunmasını şöyle devam etti:

    “Eğer bu dava açılmamış olsaydı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmayacaktı. Bu nedenle ben bu konuyu tartışmak istiyorum. Bu davanın zamanlaması manidar. 2011 yılından başlayarak yaptığım bütün konuşmalar, katıldığım eylemler davaya konu edilmiştir. Neden zamanında değil, neden şimdiye kadar beklediler. Tam da o konuşmayı yaptığım dakikada güvenlik kuvvetleri kaydetmiştir, eğer bir suç unsuru varsa neden o zaman dava açılmadı. 2011 yılındaki bir suç unsuru, şimdi dava ediliyor. Bu dava büyükşehir belediyesine kayyum atanması için açılmış bir davadır. Bu sorunun cevabını bekliyorum mahkemeden.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kışanak, iddianamedeki suçlamaları hazırlayan güvenlik ve yargı mensuplarının ise tamamının şu an FETÖ/PDY davasında yargılandığını öne sürdü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow