hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis Başkanı: ''Liderlere mektup göndereceğim''

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Meclis Başkanı İsmail Kahraman yeni Anayasa çalışmaları hakkında açıklama yaptı. 4 partinin genel başkanlarına bugün mektup göndereceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmasından satırbaşları:

    4 partinin katıldığı ve her partiden eşit sayıda 3 kişi de temsil edildiği 12 kişilik bir Anayasa uzlaşma komisyonu kurulmuştu. Komisyon uzun bir süre çalışarak önemli mesafe kat etti, 70 toplantı gerçekleştirdi, 160 sivil toplum kuruluşunu dinledi, 168 üniversiteden, 60 siyasi partiden ve diğer kamu kuruluşlarından, yüksek yargı organlarından, sendikalardan, 19 bin dernek ve vakıftan, ulusal televizyon kanalları ve radyolardan görüş istedi. Anayasa hukukçusu akademisyenlerle toplantılar yapıldı, görüş ve düşünceler alındı.

    Bu vesileyle uzlaşma komisyonlarında görev yapanlara, katkı sağlayanlara takdirlerimi sunuyor, teşekkür ediyorum. Bu çalışmalardan yeni dönemde azami ölçüde faydalanılacağı kalınan noktadan yola çıkarak zaman kaybının önlenileceği tabidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakanımızın yaptığı temaslar sonucunda siyasi partilerimizin yeni bir Anayasa çalışmasının başlatılması yolundaki olumlu yaklaşımlarını da göz önüne alarak TBMM'de grubu bulunan 4 partinin genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Sayın genel başkanlardan yeni bir uzlaşma komisyonu kurmamız ve önceki komisyon gibi her partiden 3 kişinin iştirak edeceği bir metin ortaya koyabilmemiz için yardım ve desteklerini beklemekteyim.

     TBMM'nin 26. döneminin büyük bir başarısı ve hizmeti olacak yeni bir Anayasa'nın ortaya çıkmasını diliyorum. 

    Soru cevaplar

    Cumhurbaşkanı Erdoğan iki Anayasa değişiklik teklifinin tekrar milletin önüne gelebileceğini söylemişti. Biri başkanlık sistemi, biri Anayasa'nın tümüyle değiştirilmesi gerektiği. Bu sizce mümkün müdür?

    Uzlaşma komisyonu kurulduğunda çalışma esaslarını düzenleyen bir metin ortaya koyacaklar. Toplantı şekli, Meclis'e sunulacak metin, dilek ve temennileri onlar belirleyecekler. Geleceğe ait bir karardır.

    Kurulacak komisyonun başkanlığını siz mi yapacaksınız? 

    Ben yapacağım. Komisyonun çalışmalarının kısa zamanda bitmesini istiyoruz.

    Farklı bir yöntem mi belirleyeceksiniz?

    Geçen seferki çalışmaları çok yol kat edilmiş. 60 maddede mutabakat sağlanmış. Bu 60 maddenin 112 madde de görüşler beyan edilmiş. Bir kısmında 3 partinin aynı görüşte olduğu, bir kısmında ikisinin aynı görüşte olduğu görülmüş. Bütünüyle ele alınmış. Dolayısıyla bundan ne kadar istifade edilecek, hangi yoldan gidilecek bunun takdirini komisyona bırakıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süreyi tam belirtmediniz, 6 ay mı olacak? Oy birliği mi, oy çokluğu mu esas alınacak?

    Komisyon kendi içtüzüğünü tespit ederken karar verecektir ama zannediyorum bütün partilerin ittifak edeceği konular olarak ayrı bir bölüm içinde beyan olacaktır. 

    Bu komisyon nihai bir komisyon değildir. Yine Anayasa Meclis'te görüşülecek. 

    Komisyonun kurulma aşamasında bütün liderlere mektup göndereceğinizi ifade ettiniz. Sayın Başbakan ise HDP ile görüşmedi. Siz bir mektup göndereceksiniz ama Demirtaş'ın da yaptığı bir açıklama var. İki satır yazıyla biz komisyona üye vermeyiz dedi. Farklı bir şey düşünüyor musunuz?

    4 partinin grubu var. Bu 4 partinin başkanlarına da ben mektubumu yazacağım. Katılacaklarını zannediyorum ve temenni ediyorum. 

    Muhalefet partileri parlamenter sistem vurgusu yapıyor. Ak Parti ise başkanlık sistemi vurgusu yapıyor. Pozisyonlar böyleyken yeni bir Anayasa çıkar mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bence yeni bir Anayasa çıkar. Çünkü 1982 Anayasası'nın kabul ettiği bu Anayasa'nın uygun olmadığı gelişmeye mani olduğu ifade ediliyor. Düşünün 17 kere değişiklik yapılmış. 113 maddesi değişmiş. Yamalı bir bohça. Kimse böyle devamını istemez. Muhakkak ki anlaşma olacaktır.

     Liderlere ne zaman bu mektubu göndereceksiniz?

    Bugün göndereceğim mektupları. 

     İstikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Uyum içinde bir Türkiye istiyoruz. Üç ana sistem var, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, parlamenter sistem. Hepsinde esas şu; kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığı vazgeçilemez bir unsurdur. Bugünkü sistemin gözden geçirilerek toplumun da kabul edeceği bir yapı konması benim temennimdir. 

     Meclis'in yepyeni bir Anayasa yapamayacağı görüşüne katılıyor musunuz?

    Benim görüşüm belli. Ben Meclis'in milletin hakimiyetini temsil eden yerin yeni bir Anayasa yapacağına ben inanırım. Düzelteceğine de inanırım. Bu düzenlemeyi beraber netilendireceğimize ve bu dönemin böyle bir şerefi taşıyacağına inanıyorum. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eşit üye isteyeceksiniz ama bu uzlaşmayı önleyici bir tavır olmayacak mı?

    Meclis'teki Anayasa komisyonu değil. Burada bir karşılıklı görüşme anlaşma ve uyuşma var. Mesela içtüzük için 1 kişiyi rica edeceğim. Güzel bir çalışma olacaktır. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow