hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP kongresindeki kararlara yürütmeyi durdurma kararı çıktı

    MHP kongresindeki kararlara yürütmeyi durdurma kararı çıktı
    expand
    KAYNAKAA

    Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran'da yapılan Genel Kurul kararlarının iptali istemiyle açılan davada, dava esasta sonuçlanıncaya kadar tedbiren Genel Kurul kararlarının yürütmesini durdurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP'li Cemal Enginyurt, 19 Haziran'da yapılan olağanüstü kurultay kararının iptali istemiyle Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Başvuruyu inceleyen Mahkeme, muhaliflere kurultay yapma yetkisi veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararının ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından

    MHP tüzüğünün istenilmesine karar verdi.

    Mahkeme ayrıca, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan 21 Mart 2015 tarihli kongre delege listesi ile kongre sonuç listesinin, Ankara 13. Noterliği'nden de
    19 Haziran 2016 tarihli olağanüstü kongreye ilişkin liste ve tutanakların istenilmesini talep etti.

    Gerekçeli karar

    Mahkeme kararının gerekçesinde, "Uygulanması telafisi güç ve imkansız sonuçlar doğurabileceğinden 19 Haziran'daki olağanüstü genel kurulunda tüzük
    değişikliğine ilişkin alınan kararların, karar kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar verilmiştir." denildi.

    MHP'nin YSK temsilcisi Ercan'ın değerlendirmesi

    Kararı değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu'nun MHP temsilcisi Kürşat Türker Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genel Merkez olarak hukuki bir müracaat yapmadıklarını, bir delegenin 19 Haziran'da alınan kararlara yönelik dava açtığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkemenin de davayı esastan sonuçlandırana kadar tüzük hükümlerinin uygulanmasını durdurduğunu belirten Ercan, "Bundan sonra Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, bu davayı esastan sonuçlandıracak, bu süreçte de toplantıda alınan kararların uygulaması durdurulmuş oldu. Genel Başkanımız 10 Temmuz'da Kurultaya çağırdı. Üst kurul delegesi olan herkes gelecek ve kurultayımız yapılacak. Tüzük değişiklikleriyle siyasi partiler kanununa aykırı şekilde heyetler oluşturup onlara görevler verdiler. Bu kararla onlar durdurulmuş oldu." diye konuştu.

    Çankaya İlçe Seçim Kurulunun, 10 Temmuz'da yapılacak kurultayla ilgili vereceği kararda da Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını da ele alabileceğini belirten Ercan, "YSK'nın, 'mahkeme kararlarının ilçe seçim kurulu hakimlerini bağlayacağına, ihtiyati tedbir kararlarına ilçe seçim kurullarının uymak durumunda bulunduklarına' dair kararları var. Bu hukuk kuralının işletilmesi, İlçe Seçim Kurulu hakiminin de buna uyması gerekir diye
    düşünüyorum." dedi.

    Müsevat Dervişoğlu:10 Temmuz'da seçim yapılamaz

    MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı olağanüstü kurultayın Divan Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "MHP Genel Merkezi, 6. Olağanüstü Büyük Kongre kararlarını tanımadığını ve tüzük değişikliklerini geçersiz saydığını iddia ettiği müddetçe, eski tüzükteki 'olağanüstü kongrelerde seçim yapılamaz' hükmü çerçevesinde 10 Temmuz tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan büyük kongrede seçim yapamaz ve buna seçim kurullarının izin vermesi de mümkün olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barack Obama'dan Brexit yorumu

    Dervişoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin 19 Haziran'da gerçekleştirildiğini, yapılan tüzük değişikliklerinin parti tüzüğüne işlenmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildiğini belirtti.

    Yeni parti tüzüğünün, genel kurulca oy birliğiyle seçilmiş kongre heyetine verdiği yetkiye dayanarak, 7. Olağanüstü Büyük Kongreyi 10 Temmuz Pazar günü toplamak üzere Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na resmi müracaatta bulunulduğunu bildiren Dervişoğlu, müracaatları esnasında, hukuki bir gerekçe belirtmeksizin yapılan büyük kongreyi yok sayan MHP Genel Merkezi'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'yi toplama talebiyle seçim kuruluna başvuruda bulunduğunun tespit edildiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Masalarla yolu kapatan restoran çalışanları bıçakla zabıtalara saldırdı

    Dervişoğlu, aynı tarihte iki ayrı kongre talebi söz konusu olunca, ilçe seçim kurulunun, kongrenin kimin riyasetinde yapılacağına dair bir karar vermek durumunda kaldığını, bu hususta YSK'dan görüş talebinde bulunulduğunu vurguladı.

    "7. Olağanüstü Kurultayı toplama yetkisi kongre heyetindedir

    "6. Olağanüstü Büyük Kongrenin toplandığını ve gerekli tüzük değişikliklerini gerçekleştirerek seçimli olağanüstü kongre kararı aldığını belirten Dervişoğlu, şöyle devam etti:

    "Bu hususu kongre tutanağına derc ederek yetkili makamlara iletmişse ve hukuka aykırılıktan da bahsedebilmek söz konusu değilse, 7. Olağanüstü Kongreyi toplama yetkisi delegelerin oy birliği ile belirlediği kongre heyetindedir. Zira parti tüzel kişiliğinin en üst düzey karar organı büyük kongredir. Diğer tüm parti organları, kongrenin kararlarına uymak zorundadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP Genel Merkezi, 6. Olağanüstü Büyük Kongre kararlarını tanımadığını ve tüzük değişikliklerini geçersiz saydığını iddia ettiği müddetçe, eski tüzükteki 'olağanüstü kongrelerde seçim yapılamaz' hükmü çerçevesinde 10 Temmuz'da gerçekleştirilmesi planlanan büyük kongrede seçim yapamaz ve buna seçim kurullarının izin vermesi de mümkün olamaz. Zira tüzük değişikliği bir parti içi meseledir ve seçim kurullarının alanına dahil değildir."

    Alman yetkililerden Viernheim açıklaması geldi

    Dervişoğlu, ayrıca MHP Genel Merkezi'nin böylesine bir temel bilgiden mahrum olduğunu düşünmek bile istemediklerini, niyetlerine dair kanaatlerini paylaşma haklarını da mahfuz tuttuklarının altını çizdi.

    Müsavat Dervişoğlu, bu durumda 6. Olağanüstü Büyük Kongre kararlarının geçerli olmadığı ve tüzük değişikliklerin kabul edilmediği yolunda bir mahkeme kararı olmaksızın, 7. Olağanüstü Kurultayı toplama yetkisinin, MHP'nin en üst organı olan büyük kongrenin oy birliğiyle belirlediği kongre heyetinde bulunduğunu kaydetti.

    MHP: Tüzük değişikliklerinin tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiştir

    MHP Genel Merkez Avukatı Bulut yaptığı yazılı açıklamada "Üst kurul delegemiz tarafından açılan genel kurul iptal davası neticesinde, ileri sürülen gerekçeler ışığında, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 19 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen Genel Kurul’da alınan kararların ve tüzük değişikliklerinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiştir." ifadelerini kullandı.

    Brexit'e en sert tepki Petr Cech'ten geldi

    Çağrı Heyeti üyesi Erel: İtiraz edeceğiz

    Anadolu Ajansı'na konuşan Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel ise, Ankara Valiliği'nce kendilerine uygulanan idari para cezasına itiraz edeceklerini söyledi.

    Erel,yasaya göre, en ücra köylerin bile büyükşehir sınırları içerisinde sayıldığını vurguladı. Haklarında uygulanan para cezasının, topladıkları olağanüstü kongreye bir etkisinin olmadığını da dile getirdi.

    YSK'dan da açıklama geldi

    Yüksek Seçim Kurulu, MHP'nin 10 Temmuz'da yapılacağı duyurulan olağanüstü kurultayıyla ilgili başvurulara ilişkin İlçe Seçim Kurulu'nun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar verdi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow