hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Michael W. Apple: "Eğitim, insanların hayatını riske atmaya başladı"

    Michael W. Apple: Eğitim, insanların hayatını riske atmaya başladı
    expand

    "20. Yüzyılın yetiştirdiği en önemli eğitimcilerden birisi" olarak tanımlanan Michael W. Apple Türkiye'nin eğitim sistemini değerlendirdi. Neoliberal eğitim politikalarının eğitimi sürekli geriye götürdüğünü ifade eden Apple'a, "Eğitim, insanların hayatını riske atmaya başladı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimfili.com'dan Yusuf Cem Durakcan'ın haberine göre Michael W. Apple,  Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin düzenlediği konferansta günümüz eğitim sistemlerini değerlendirdi.

    "Eğitim toplumu değiştirebilir mi?" sorusunu yanıtlayan W. Apple, şöyle konuştu: "Bu soru dünyanın en saçma sorusu. Eğitim siyasi bir etkidir. Sadece teknik becerilerle tanımlanamaz. Bu sorunun cevabı binlerce kez verildi. Yakın tarihte toplumları dönüştüren etmenleri saydığınızda belki de ilk üçü okul, kilise ve cami alacaktır. Yani burada merak edilen nokta, eğitimin toplumu hangi yönde değiştirdiği olmalıdır."

    Neoliberal eğitim politikalarının eğitimi sürekli geriye doğru götürdüğünü ifade eden Apple, "Neoliberal eğitim sisteminde, sorumluluklar genellikle özel sektöre aittir. Ayrıca öğretmenler de hep bir yarış içerisindedir. Çünkü neoliberal politikalarla şekillenmiş eğitim sisteminde başarı test sonuçlarına göre değerlendirilir. Bu yüzden öğretmenler öğrencilerini sanat ve bilim açısından donanımlı hale getirmekten çok, öğrencilierinin test sonuçlarını yükseltmeye çalışırlar.

    Türkiye’de eğitimde tam olarak özel sektör hakimiyeti olmasa da, kamunun bütün sorumluluğunun yavaş yavaş özel sektöre geçtiği söylenebilir. Artık ülkemizde de hangi okulun daha iyi olduğunun değerlendirmesi yapılırken, genellikle sınavlardaki başarıları göz önüne alınmaya başlandı.

    Sınavlar üzerinden şekillenen bir eğitim sisteminde, herkes aynı sınavlar üzerinden değerlendirilir. Başarı tanımı spesifik olarak sınavlar üzerinden yapıldığı için de, öğrencilerin yalnızca istenilen yönde bilgi sahibi olmaları gerekir" dedi.

    Eğitimin paralı hale gelmesiyle yoksulların ellerindeki eğitimle yetinmek durumunda kalacağını ifade eden Apple şunları söyledi: "Burada bir sorunun daha cevabını aramalıyız. Acaba eğitim neden bu yönde ilerliyor olabilir? Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi, eğitim toplumu şekillendirmenin en kolay yoludur. Neoliberal düşünce için tek tip toplum aynı zamanda kolay yönetilen toplum demektir. Ayrıca paranın hakim olduğu eğitim sisteminde, yalnızca istenilen sınıfın istenilen eğitimi alması sağlanabilir. Tabii ki, tahmin edebileceğiniz gibi böyle bir ortamda da azınlıklar ve yoksullar ellerindeki eğitimle yetinmek durumunda kalacaktır.

    Çünkü toplum okulun bir parçasıdır. Çocukları okullara giden ebeveynler de okulların ücretsiz birer çalışanı gibidirler. Aileden alınan eğitimin yanında okuldan alınan eğitimle, bir toplum rahatlıkla şekle sokulabilir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow