hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli mücadelenin ilk propaganda afişi

    Milli mücadelenin ilk propaganda afişi
    expand

    Mustafa Kemal'in, kurtuluş mücadelesini başlatmak için geldiği Samsun'da milli mücadele çalışmaları kapsamında basılan ilk propaganda afişi, Samsun Kent Müzesi'nde sergileniyor. Afiş müzeyi gezen ziyaretçilerin büyük ilgisini görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve Avrupa Müze Akademisi'nin (EMA) düzenlediği 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda Avrupa'nın en iyi 6 müzesinden birisi seçilen Samsun Kent Müzesi 2 yılda 200 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Samsun'un tarihinin ve kent yaşamının anlatıldığı müzede sergilenen eserler arasında en çok dikkat çeken parça ise milli mücadelenin ilk propaganda afişi oldu. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurutuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun'a çıktığı dönemde, milli mücadeleye destek sağlanması amacıyla basılan afişin başlığında Osmanlıca 'Halaskaran-ı İslam' Türkçe 'İslam kurtarıcıları' ibaresi bulunuyor. Afişte Mustafa Kemal Atatürk ile 13 silah arkadaşının fotoğrafları yer alıyor. Türk Bayrağı ve iki asker resminin bulunduğu afişin orta kısmında ise üzerinde 'Türk Bayrağı'ndan bir elbise bulunan sağ elinde bir kama, sol eli ile haritadaki Misak-ı Milli sınırlarını gösteren bir kadın resmi bulunuyor. Kadın resminin ayrıca Türklerin Anayurdu'nu da temsil ettiği belirtildi. Taş baskı yöntemiyle basımı yapılan ve İzmit'te yaşayan Mesut  Pektaş'a ailesinden kalan afiş, 2 yıl önce Samsun Kent Müzesi'ne bağışlandı.


    Milli mücadelenin ilk propaganda afişi
    Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş afişle ilgili şunları söyledi:

    "Çok kıymetli bir eser. Bizim edindiğimiz bilgelere göre taş baskı üzerine yapılmış milli mücadelenin ilk propaganda afişi. Mesut Pektaş isimli İzmit'te yaşayan bir duyarlı insanımız milli mücadele şehri Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda ilk adımın atıldığı şehir Samsun noktasından hareketle 'bu oranın müzesine yakışır' diyerek getirdi ve müzemize hediye etti. Gerçekten çok büyük ders alınması gereken, o zor günlerde insanımızın milli mücadeleye bakış açısı ile ilgili unsurların neler olduğu konusunda içselleştirilmesi gereken bir afiş olarak görüyorum. Herkesin görmesi gereken bir eserimiz."

    Necmi Çamaş, müzeye yılda bir milyon ziyaretçi çekmeyi hedeflediklerini de söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow