hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öğretmenler için rotasyon süresi 15 yıla çıkarıldı

    Öğretmenler için rotasyon süresi 15 yıla çıkarıldı
    expand

    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin rotasyonuna ilişkin 2014-2015 öğretim yılı için daha önce 12 yıl olarak belirlenen aynı eğitim kurumunda çalışma süresini 15 yıla çıkardı. Bu yıl 15 yılını dolduran öğretmenlere uygulanacak rotasyon, 2015-2016 öğretim yılında 14 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 13 yıl görev yapan öğretmenler için uygulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Yönetmeliğin 18. maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılırken, ikinci ve üçüncü fıkraları değiştirildi. Buna göre, il ve ilçe milli eğitim müdürleri, görev alanlarındaki eğitim kurumlarında performans değerlendirme sürecinin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için gerekli tedbirleri alacak.

    İl milli eğitim müdürlüğü, nihai performans değerlendirmesinde başarılı ve başarısız olanların listelerini, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne bildirecek.

    Maarif müfettişi, aday öğretmenin eğitim kurumundaki çalışmalarını mesleki ölçütler bağlamında gözlemleyecek ve kendisine rehberlik edecek. Maarif müfettişi, rehberlik, gözlem ve incelemeleri doğrultusunda üç nüsha olarak dolduracağı formun bir örneğini muhafaza edecek, bir örneğini aday öğretmene, diğer örneğini ise aday öğretmenin görev yapmış olduğu eğitim kurumu müdürlüğüne beş iş günü içinde teslim edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yönetmeliğin 19. maddesine eklenen fıkra uyarınca da aday öğretmenlere uygulanan sınav, ihtiyaç duyulması halinde coğrafi şartlar göz önünde bulundurularak birden fazla il için bir veya birden fazla merkezde gerçekleştirilebilecek.

    Sınav komisyonu

    Yönetmeliğin 23. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişikliğe göre de sözlü sınavın Bakanlık merkezinde yapılması halinde; sınav komisyonu, Sınav Koordinasyon Komisyonu başkanının görevlendireceği bir daire başkanının başkanlığında, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliğinden katılacak birer daire başkanından oluşacak.

    İhtiyaç duyulması halinde üyelerden birinin yerine bir öğretim üyesi görevlendirilebilecek. Birden fazla komisyon kurulması durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında farklı birimlerden daire başkanı, şube müdürü, milli eğitim uzmanı veya şahsa bağlı eğitim uzmanı da komisyonlarda üye olarak görevlendirilebilecek.

    Aynı usulle birer yedek üye belirlenecek. Asıl üyenin bulunmadığı toplantıya komisyon başkanının çağrısı üzerine yedek üye katılacak. Komisyon, başkanının belirlediği tarih ve gündemle toplanacak. Kararlar oy çokluğuyla alınacak. Komisyonun sekretarya hizmetleri Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce yürütülecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözlü sınavın illerde yapılması halinde; sınav komisyonu, il milli eğitim müdürü veya görevlendireceği bir il milli eğitim müdür yardımcısı ya da ilçe milli eğitim müdürünün başkanlığında, il milli eğitim müdürlüğünden bir şube müdürü veya şahsa bağlı eğitim uzmanı, ilçe milli eğitim müdürlüğünden bir şube müdürü, bir eğitim kurumu müdürü, bir öğretmen veya ihtiyaç duyulması halinde bir öğretim üyesinden oluşacak.

    Sözlü sınav komisyonu üyeleri, il milli eğitim müdürünün teklifi, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün onayı ile görevlendirilecek. İhtiyaç duyulması halinde farklı illerden aynı düzeyde komisyon üyesi Bakanlıkça görevlendirilebilecek. Sözlü sınavın birden fazla il için bir veya birden fazla merkezde gerçekleştirilmesi durumunda ise komisyon üyeleri, sınavın yapıldığı il ya da illerde il milli eğitim müdürlüğü tarafından aynı usulle belirlenecek.
    Rotasyon 15 yıla çıkarıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yönetmelikte, kamuoyunda "rotasyon" olarak bilinen öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma sürelerini düzenleyen hükümlerinde de değişikliğe gidildi.

    Buna göre, aynı eğitim kurumunda adaylık dahil toplamda daha önce 8 yıl olarak belirlenen görev yapabilme süresi, 12 yıla çıkarıldı.

    Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, rotasyona tabi olacak öğretmenlerin görev süreleri de yeniden belirlendi.

    Böylece, 2014-2015 öğretim yılı için daha önce 12 yıl olarak belirlenen aynı eğitim kurumunda çalışma süresi, 15 yıl olacak. Rotasyon, aynı eğitim kurumunda; 2014-2015 öğretim yılında 15 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 14 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 13 yıl görev yapan öğretmenler hakkında uygulanacak.
    13 bin öğretmene rotasyon uygulaması
    Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2014-2015 öğretim yılında aynı eğitim kurumunda 15 yıl ve üzeri görev yapan yaklaşık 13 bin öğretmen için rotasyon uygulanacak.

    Rotasyon uygulamasına ilişkin öğretmenlerden gelen talepleri dikkate alan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kararıyla, MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

    Değişikliğe göre, daha önce rotasyona ilişkin 2014-2015 öğretim yılı için 12 yıl olarak belirlenen aynı eğitim kurumunda çalışma süresi, 15 yıla çıkarıldı.

    Rotasyon, coğrafi durum, ulaşım şartları dikkate alınarak belirlenecek ve ilçe grupları içerisindeki öğretmenlerin tercihleri de göz önünde bulundurularak yapılacak.

    Öğretmenlere 40 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilecek. Öğretmenlerin tamamına yakını, tercih ettikleri eğitim kurumuna yer değiştirmiş olacak. Yer değişikliği büyük oranda öğretmenin ikametgahına yakın eğitim kurumlarına olacak.

    Bakanlık yetkilileri, 2014-2015 öğretim yılında aynı eğitim kurumunda 15 yıl ve üzeri görev yapan yaklaşık 13 bin öğretmene uygulanacak rotasyon için başvuruların bu ay içinde alınacağını

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow