hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika... Erdoğan basın toplantısında konuştu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCnnturk.com

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

    Basına kapalı gerçekleşen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugün ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştiren Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile Türkiye-Hırvatistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdik." ifadesini kullandı. 

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı. İki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza töreni sonrasında liderler ortak basın toplantısı düzenlendi.

    "Bütün ilişkiler ele alındı"

    Mevkidaşı Kitaroviç ve heyeti başkentte ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, görüşmelerde Türkiye-Hırvatistan arasındaki bütün ilişkileri ele alma fırsatı bulduklarını söyledi. Erdoğan, "Müttefikimiz Hırvatistan ile ortak coğrafyamız Balkanlar başta olmak üzere pek çok alanda kuvvetli iş birliğine sahibiz. Sayın Cumhurbaşkanı ile az önce yaptığımız görüşmelerde, özellikle ülkelerimizin karşılıklı menfaatleri ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirme bakımından çok çok faydalı bir teatide bulunduk." diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gerçek potansiyeli yansıtacak düzeye yükseltilmesi yönündeki ortak idealimizi teyit ettik. Bu alanda atılabilecek adımlar üzerinde görüş alışverişinde de bulunduk. Karşılıklı yatırımların ve ticaret hacminin artırılması üzerinde çabalarımızı daha da yoğunlaştıracağız." ifadelerini kullandı.

    Kültür ve sanat alanlarında iş birliği programının imzalandığını vurgulayan Erdoğan, "Bunun yanında SİSAK İslam Kültür Merkezi Projesi de bugün imzalanmış bulunuyor, bu mutabakat zaptının imzalanmasından memnuniyet duyuyoruz. Bunları uygulamaya geçirmekte de kararlıyız. Bu metinlerin, ülkelerimiz arasındaki kültürel ve insani bağların daha da güçlendirilmesinde katkı sağlayacağına inanıyorum." dedi.

    "Aynı hassasiyetleri paylaşıyoruz"

    Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile bölgesel gelişmeler ve uluslararası konular hakkında da fikir teatisinde bulunduklarını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ülkelerimizi yakından ilgilendiren birçok bölgesel ve uluslararası konularda aynı hassasiyetleri paylaştığımızı memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Türkiye, Hırvatistan ve Bosna Hersek üçlü danışma mekanizmasının yeniden canlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Hırvatistan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin her zaman en büyük destekçilerinden biri olmuştur. Bu desteğin, Hırvatistan'ın 2020'nin ilk yarısında üstleneceği dönem başkanlığı sırasında daha da güçleneceğine inanıyorum.

    Avrupa Birliği, Brexit meselesi dolayısıyla hassas bir dönemden geçiyor. Bizler de Brexit sürecini ve tartışmaları yakından takip ediyoruz. Brexit ihtimali karşısında Birleşik Krallık ile ticari, ekonomik ilişkilerimizin etkilenmemesi için görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca vatandaşlarımızın, Türkiye-Avrupa Birliği ortaklık hukukundan kaynaklanan haklarını koruyacak önlemlerin alınması için de muhataplarımızla temas halindeyiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hedefimiz 1 milyar dolar"

    Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile ekonomik ve ticari iş birliğinin güçlendirilmesi noktasında mutabık olduklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2017'de ikili ticaretimiz yüzde 29 artışla 531 milyon dolara ulaştı. 2018'in ilk 11 ayı itibarıyla bu rakam 575 milyon dolar seviyesinde, tabii temennim odur ki 2018'in sonu itibarıyla bu rakam 600 milyon dolara ulaşmış olsun. Bizim aramızda başka bir hedef var, o da 1 milyar dolarlık bir hedeftir. Bu hedefe 2019'da biraz daha yaklaşırız diye temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

    Alınması gereken bazı tedbirlerin bulunduğunu söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Bu noktada karma ekonomik komisyon ve kara ulaştırması karma komisyonu gibi mekanizmalarını canlandırmamız gerekiyor. Bunun yanında iş adamlarımızı teşvik etmeyi karşılıklı sürdüreceğiz. Sayın Başkana da ifade ettim, 'İlk Zagreb ziyaretime iş adamlarımızla beraber gelip, orada Hırvatistanlı iş adamlarıyla karşılıklı olarak aynı masa etrafında toplayalım ve orada çok ciddi bir sıçramanın kararını alalım.' diyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Hırvatistan'daki müteşebbislerimize gerçekten güçlü destek veriyor. Bu destekler neticesinde Hırvatistan'daki Türk yatırımlarının toplam değeri 350 milyon avroyu buldu. Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen projelerin bedeli de 610 milyon doları geçti. Temennimiz, önümüzdeki dönemde her iki ülkenin yatırımlarını karşılıklı artırmalarıdır. Liderler olarak bizler bu noktada üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karşılıklı açıklamalar sonrası basının iki Cumhurbaşkanı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    (Bosna Hersek'teki gelişmeler)

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üçlü mekanizma dediğimiz bu mekanizmayı bizler samimiyetle başlattık. Tabii şu anda ara verildi diyebilirim. Bosna Hersek'te hükümet kurulmuş değil. Temennim odur ki hükümetin kurulmasından sonra bu üçlü mekanizmayı çalıştırmamız, Bosna Hersek'teki sıkıntıların aşılmasında gerek Türkiye gerek Hırvatistan tarafından katkı sağlama zeminini hazırlayacaktır. Dayton Anlaşması'nın gözden geçirilmesi şart.

    Kitaroviç: Bosna Hersek'in Avrupa Birliği'ne girme yolunda biz destek veriyoruz. Bosna Hersek'in içindeki reformlar konusunda da destek veriyoruz. Bosna Hersek diğer Avrupa ülkelerinden çok farklı bir ülke. Üç kurucu milletten oluşan bir devlettir. Dayton anlaşmasından sonra orada birçok değişiklik yaşandı. Şunu bir kez daha söylemek istiyorum; diyalog çok önemli.

    (Suriye'den ABD'nin çekilme süreci)

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump ile yaptığım görüşmede terör örgütü YPG'ye verilen silahlar gündeme gelmedi.Bizim Sayın Trump'la yaptığımız görüşme ağırlıklı olarak bölgeden, buradaki Amerika askerlerinin çekilmesi ve bu çekilme esnasında müşterek neler yapabiliriz. Bir diğer önemli konuda buradaki 20 mil güvenli bölge konusu. Bu konuda da Türkiye olarak biz güvenli bölgeyle ilgili her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu buradaki tüm terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele etmekte biz varız. Tüm mesele Suriye'nin bütünlüğünü korumaktır.

    Türkiye'nin Kürtlere karşı farklı bir uygulama içerisinde olduğu. Bunun tamamen uydurma bir haber olduğu. Biz sadece Kobani'den 300 bin Kürdü ülkemizde misafir ediyoruz. 

    (MÜNBİÇ'TEKİ SALDIRI)

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5'i ABD askeri 20 kişi hayatını kaybettiği yönünde bilgi var. Bu olayı DEAŞ üstlendi. ABD'nin kararını etkilemek isteyebilirler. 

     Ayrıntılar gelecek.

    Son Dakika... Erdoğan basın toplantısında konuştu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow