hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tofaş'ın açıklamasını işçiler yalanladı

    Tofaşın açıklamasını işçiler yalanladı
    expand

    Bursa'da otomotiv sanayinde çalışan işçilerin "ücret artışı" isteğiyle başlattıkları iş bırakma eyleminde 1 hafta geride kaldı. Oyak Renault fabrikası yetkilileri ile işçiler arasında yapılan toplantıdan sonuç çıkmadı. Kabul edilen maddelerin son anda değiştirildiğini söyleyen işçiler, "eyleme devam" dedi. Türk Traktör, eylemler nedeniyle üretime ara verdiklerini açıklarken, Ford Otomotiv'de üretim yeniden başladı. Tofaş'da ise "üretim yeniden başladı" açıklamasını işçiler yalanladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa'daki OYAK Renault fabrikasının yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları arasında gerçekleştirilen toplantı olumsuz sonuçlandı.

    Toplantı sonrası tesis önünde gazetecilere açıklama yapan işçilerin seçtiği sözcülerden Ekrem Salım, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını söyledi.

    Yapılan toplantıda çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini belirten Salım, şöyle konuştu:

    "Fakat bu konuda uzlaşamadık. Biz protokol istedik onlar taahhütnameye çevirdi. Beş gündür süren bu eylemde sürekli aynı şeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduğumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı şekilde geri dönüş yapıyorlar. Yani bunlar bu işin çözülmesinden değil, çözümsüzlükten yana.

    Haberin videosu için tıklayınız...

    Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaştık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaştılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS'ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler."

    Kendilerinin talepleri konusunda bilgiler veren Salım, şöyle konuştu:

    "Biz BOSCH fabrikasında uygulanmış olan saat ücretlerinin baz alınarak ortalama ne kadara tekabül ediyor ise yani 450-500 lira bu buradaki çalışma miktarına göre de değişir, o değişikliğin bize prim altında aylık olarak ödenmesini istedik. Fakat onlar olumsuzlukla yaklaşıp bize geri dönüş yaptılar.

    Biz protokol istedik onlar protokol olmayacağını taahhütname olacağını belirtti. Biz de bu taahhütnameyi kabul etmedik. Çünkü miktarı belli değil. Miktar belli olmadığı için biz de bunu arkadaşlarımız adına olumsuz gördük. Biz arkadaşlarımızın beklentilerini karşılamak için oraya gittik. Onlara geri dönüşümüzü yaparken karşılarına çıkarken 100 lira parayla döndüğümüzü onlara anlatamayız. Çünkü onların bizden bir beklentisi var.

    Fotoğraflarla Bursa'daki otomotiv işçilerinin eylemi

    Onlar bizi sözcü olarak belirlemiş ve biz onların beklentilerini taleplerini anlatmak için oraya gittik. Beş günlük süre zarfında hep çözüm üreten taraf bizdik. Bir kere dahi bize çözümle yaklaşmadılar. Süreç bundan ibarettir."

    "Anlaşmaya varana kadar eyleme devam edeceğiz"

    Salım, toplantıda sendika temsilcileri olmadığını, görüşmeleri ise işverenle yaptıklarını dile getirdi.

    Görüşmelerin tarafların avukatları tarafından sürdürüldüğünün bilgisini veren Salım, şunları kaydetti:

    "Biz orada işçi arkadaşlarımızın temsilcileri olarak bulunduk. Bizi tatmin eden bir miktar olmadığı sürece biz bu durumu arkadaşlarımıza açıklayamayız. Uzlaşma masasında uzlaşamadığımız sürece arkadaşlarımıza açıklayamayız. Eylem bu şekilde devam edecektir.

    Otomotivde işçi ne istiyor? İşveren ne diyor?

    Şu an içeridekiler aynı şekilde eyleme devam ediyorlar. Arkadaşlarımız dışarı da çıkarılmak istenirse polise karşı herhangi bir müdahale içine girmeyecekler. İllaki çık denildiği zaman polis çıkartmak isterse çıkacaklar. Burada aramıza katılacaklar. Eylemimiz dışarıda devam edecek. Fabrikanın sahibi işçilerdir. Kimsenin fabrikayı işgal ettiği yok. Esas işgali yapan yöneticilerdir. Anlaşmaya varana kadar eyleme devam edeceğiz."

    Tofaş "üretim başladı" dedi, işçiler yalanladı

    Tofaş fabrikasında geçen hafta cuma günü başlayan eylemler, fabrika önünde ve içinde 500'e yakın işçinin katılımıyla devam ediyor.

    Fabrika yönetimi, Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen yazıyla, eylem sona erinceye kadar üretime ara verildiğini açıklamıştı. Bu sabah yaptığı açıklamada ise, 220'si taşeron, toplam bin 750 vardiya işçisinin işbaşı yapmasıyla fabrikadaki bantların açılarak üretimin başladığını duyurdu.

    İşçiler ise, bu açıklamanın doğru olmadığını ifade etti.



    İşçiler, "Şu anda içeride işçiler var ancak üretim kapasitesine ulaşabilecek çoğunluk sağlanamadı. Bu nedenle bu sayıyla fabrikada üretim yapılamaz. Bu kadar sayıyla en fazla banttaki hazır araçlar indirilebilir. Sıfırdan araba üretilmesi mümkün değil" diyor.

    Tofaş'ın işçi sözcülerinden Mehmet Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretime başlandığına ilişkin haberlerin yayıldığını anımsatarak, içeriye fabrikadan emekli olmuş, yan sanayide çalışanların veya yeni işe başlamış süreci henüz fark edemeyenlerin girdiğini iddia etti.

    Altın, fabrikadaki eylemin hem içeride hem de dışarıda devam ettiğini dile getirerek, "Bu süreçte imalat yapılıyor gibi gözükebilmek için beyaz yakalılar tulum giyip iş başına geçmişler. Bu iş güvenliği açısından çok riskliydi. Ben daha sabahtan söylemiştim ve korktuğumuz başımıza geldi. Gövdeden bir formenimiz kafasını vurmuş ve yarılmış. Arkadaşlarımız şu an çok pişman olduklarını bildiriyorlarmış. 'Yarın gitmeyeceğiz' diye arkadaşlarımıza söylüyorlarmış" diye konuştu.

    Anlatılan ve yazılanlara göre fabrikanın şu anki zararının, taleplerini çok rahat karşıladığını hatta geçtiğini ifade eden Altın, dün gece OYAK Renault'da fabrika yetkilileriyle işçi sözcüleri arasında yapılan sözleşmeyi hatırlattı. Altın, şöyle devam etti:

    "Renault'da ara oturuma girildiğinde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından yırtılması söylenmiş ve sözleşme yırtılmış hatta istenenden de biraz fazla alınmış. Ek bir para da verilmiş avans gibi fakat mola verildiğinde MESS tarafından söyleniyor ve yırtılıyor. Yani baskı yapan arada bazı kurumlar var.

    Taleplerimiz, bu süreye ilişkin hiç kimsenin işten atılmaması, Türk Metal Sendikasının bir an önce fabrikamızdan çıkarılması ve Bosch oranında bir iyileştirme yapılması. Bize verilen cevap, 'Türk Metal Sendikası kalsın, kimse işten atılmayacak, şubeye sandık koyarız, siz seçersiniz, siz yerleştirirsiniz ve iyileştirmeyi de bir ay sonra düşünüp karar vereceğiz ve yapabileceğimizi yapacağız. Namus sözü' şeklinde."

    Tofaşın açıklamasını işçiler yalanladı
    Eyleme devam eden TOFAŞ işçileri, cuma namazını fabrika otoparkında birlikte kıldı.

    Türk Traktör üretime ara verdi

    Türk Traktör, otomotiv sektöründe devam eden işçi eylemleri nedeniyle Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verdi.

    Türk Traktör, otomotiv sektöründe devam eden işçi eylemleri nedeniyle Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile duyurdu.

    Türk Traktör işçileri üretimi durdurdu, eyleme başladı

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Ankara ve Erenler Fabrikalarımızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur.

    Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, Ankara ve Erenler Fabrikalarımızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır."

    Renault'dan üst düzey açıklama!

    Ford yeniden üretime başladı

    Ford Otomotiv, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında 21 Mayıs 2015 akşam vardiyası itibari ile üretime tekrar başladığını duyurdu.  

    Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "20 Mayıs 2015 tarihli Özel Durum Açıklamamızda, Bursa ilinde otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri sonucu parça ikmalinin yapılamaması sebebiyle Gölcük ve Yeniköy  Fabrikalarında geçici süreyle üretime ara verildiğini duyurmuştuk.

    Parça ikmalinde yaşanan sorunların giderilmesi neticesinde Gölcük ve Yeniköy Fabrikalarımızda üretim 21 Mayıs 2015 akşam vardiyası itibariyla tekrar başlamıştır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow