hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay Başkanı İsmail Cirit: '2017'de seferberlik ilan etmemiz gerekiyor'

    Yargıtay Başkanı İsmail Cirit: 2017de seferberlik ilan etmemiz gerekiyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Yargıtay Başkanı İsmail Cirit, istinaf mahkemelerinin kurulmasının, hukuk uyuşmazlık dosyalarında beklenen azalmayı sağlamadığını belirterek, "2017 yılında Yargıtay'da adeta seferberlik ilan ederek her zamankinden daha çok çalışmamız gerekiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkanlar Kurulu Toplantısında konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Cirit, istinaf mahkemelerinin kurulmasının, temyiz organının önündeki hukuk uyuşmazlık dosyalarında beklenen azalmayı sağlamadığını söyledi. İstinaf mahkemelerini Türk yargısı için bir fırsat ve sınav olarak niteleyen Cirit, "2017 yılında Yargıtay'da adeta seferberlik ilan ederek her zamankinden daha çok çalışmamız gerekiyor" dedi.

    İstinaf Mahkemeleri nasıl çalışıyor, görev ve yetkisi ne?

    Yargıtay'ın her yıl Ocak ayında yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısı Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapıldı. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, daha iyi hizmet sunmak, daha adil, adalet sistemi kurmak için Yargıtay'ın içtihat mahkemesi niteliğinde faaliyet yürütebilmesi için iş bölümünü yaptıklarını söyledi.

    Yargıtay Başkanlar Kurulu, Edremit'in termal suları ile ön plana çıkan yerleşimi Güre Mahallesi'ndeki Hattuşa Termal Otel'de toplandı. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay üyelerine konuşma yaptı.

    Yargıtay'da 5 daire kapatılıyor

    Yargıtay'ın önündeki dosya sayılarını açıkladı

    Anayasal bir kurum olarak hukukun ülkede uygulanmasını sağlama görevini layıkıyla yerine getirebilmek için çalıştıklarını söyleyen Yargıtay Başkanı Cirit, dairelerde bulunan dosya sayılarına ilişkin bilgi verdi. Cirit, "2016 yılı sonu itibarıyla hukuk dairelerinde 424 bin 376, ceza dairelerinde 379 bin 968 olmak üzere toplam 804 bin 344 derdest dosya bulunmaktadır. Aynı yıl içinde karar verilen dosya sayısı, hukuk dairelerinde 354 bin 644, ceza dairelerinde 294 bin 551 olmak üzere toplam 649 bin 195 olmuştur. Hukuk Genel Kurulu'ndaki derdest dosya sayısı 2 bin 727, Ceza Genel Kurulu'ndaki derdest dosya sayısı 893'tür. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı arşivinde 630 bin 895 dosya beklemektedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargı ve TSK'da yeni düzenlemeler

    'İstinafların kurulması dosyaları beklenen oranda azaltmayacak'

    Daire başkanları, üyeler, tetkik hakimleri ve Cumhuriyet savcılarının büyük fedakarlıklarla çalışmalarına rağmen "iş yükünün" hala Yargıtay'ın önemli sorunu olduğunu ifade eden Yargıtay Başkanı Cirit, sözü istinaf mahkemelerine getirdi. İstinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesinin Türk yargısı için büyük bir fırsat ve sınav olarak niteleyen Yargıtay Başkanı Cirit şunları söyledi:

    "İstinafların kurulması ile Yargıtay'a temyiz incelemesine gelecek dosya sayısında umulan azalmanın, hukuk uyuşmazlıklarına ilişkin dosyalar bakımından beklenen oranda 'yüzde 11' gerçekleşmeyeceği, aksine bu oranın daha yüksek olacağını göz önünde tutularak, 2017 yılında Yargıtay'da adeta seferberlik ilan ederek her zamankinden daha çok çalışmamız, tetkik hakimlerinin yetiştirilmesine özel önem vererek, daha verimli çalışmanın yollarını bulmamız gerekmektedir. Aksi halde, topluma verdiğimiz sözleri yerine getirememiş oluruz. Netice itibariyle Yargıtay, ideal anlamda bir içtihat mahkemesi olma yolunda belirlemiş olduğu vizyona uygun olarak yapısal tedbirlerini almış ve pek çoğunu da hayata geçirmiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay, HSYK teklifini Anayasa Komisyonuna iletti

    Toplantıyla ilgili basına bilgi verdi

    Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Cirit, 2016 yılını değerlendirildiklerini belirterek şunları söyledi:

    "Yargıtay'ımızın yıllık iş bölümü toplantısını yaptık. 2016'da istinafların faaliyete geçmiş olması ve yargıda yaşanan birçok gelişmeden sonra 6723 Sayılı Yasa gereği olarak da Yargıtay'ın iş hacminin azalması, daire sayılarının da azaltılması neticesinde bu yıl 5 daireyi kapatmıştık. Daha iyi hizmet sunabilmek, daha adil, adaletli sistemi kurabilmek için Yargıtay'ın 'içtihat mahkemesi' niteliğinde faaliyet yürütebilmesi için iş bölümünü yaptık. 1924 yılında faaliyeti kaldırılan istinaf mahkemeleri, Temmuz 2016 itibarıyla tekrar faaliyete geçirilmiştir. İkili olan denetim sitemi üçlü bir sistem haline getirilmiştir ve bu üçlü denetim sisteminin ülkemize daha yarar getireceğine, adil ve daha sağlıklı sonuçların kısa sürede alınmasını sağlayacağına inanıyorum. Bu bağlamda toplantımızı yaptık ve karar altına aldık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan; ilk olarak ceza ve hukuk daireleri başkanları birlikte toplantı yaptı. Daha sonra ceza ve hukuk dairesi başkanları, 2 ayrı salonda toplantılarına ayrı ayrı devam etti. Heyet üyelerinin yarın (pazar) Burhaniye'de düzenlenecek deve güreşlerinin ardından Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde çeşitli etkinliklere katılacağı belirtildi.

    Yargıtay Başkanı İsmail Cirit: 2017de seferberlik ilan etmemiz gerekiyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow