hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hisarcıklıoğlu, şehit aileleriyle görüştü

    Hisarcıklıoğlu, şehit aileleriyle görüştü
    expand

    Akil İnsanlar Akdeniz Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile heyet üyesi, şehit aileleriyle görüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Odalar ve Borsala Birliğinden (TOBB) yapılan yazılı açıklamada, dün akşam Hatayda şehit babaları Mustafa Sümer ve Mehmet Adaş ile Kıbrıs gazisi Mehmet Ramiz, bölgede çalışmalarını sürdüren Hisarcıklıoğlu ve Yayman'ı ziyaret ettiği belirtildi.

    Hisarcıklıoğlu'nun ziyaretten duyduğu memnuniyeti ve yapacakları çalışmaları anlattığı belirtilen açıklamada, görüşmede şehit yakınlarının da "artık kan dökülmesin ve analar ağlamasın" şeklinde isteklerini dile getirdikleri kaydedildi.

    Ermeni asıllı Türk vatandaşların köyüne ziyaret

    Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey ve Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı Vakıflı köyünü de ziyaret etti.

    Heyet üyeleri Kadir İnanır, Tarık Çelenk, Hüseyin Yayman, Nihal Bengisu Karaca, Öztürk Türkdoğan, Lale Mansur, Şükrü Karatepe ve Muhsin Kızılkaya, Hıdırbey köyünde muhtar Selahattin Yeter ve vatandaşlar tarafından karşılandı.

    Muhtar Yeter'in verdiği, yörede barışı simgeleyen defne ağacı dallarından yapılan taçları takan heyet üyeleri, köy muhtarlarının oluşturduğu halkoyunları ekibinin gösterisini izleyip birlikte halay çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Heyet üyelerinden Şükrü Karatepe, burada yaptığı konuşmada, Akil İnsanlar Heyeti olarak Türkiye'de başlatılan barış süreci kapsamında, bölgede bulunan bütün vatandaşlarla mümkün olduğunca birebir konuşmak ve dertleşmek istediklerini söyledi.

    Bir ayrım yapmaksızın memlekette ne kadar insan yaşıyorsa, bütün halkın elini sıkarak, onların gözüne bakarak, duygularını ve düşüncelerini alıp, bunu bir rapor halinde hükümete sunacaklarını belirten Karatepe, amaçlarının kardeşlik sürecine, barış sürecine tüm vatandaşların katılması olduğunu belirtti.

    Karatepe, bu sayede güçlü bir sinerji oluşacağını vurgulayarak, "İnşallah bu kan dursun, sulh, barış, kardeşlik tıpkı Hıdırbey köyünde olduğu gibi Türkiyemizin her yerinde tesis edilsin. Burada ne kadar güzel bir manzarayla karşılaştık. Ömrümüz boyunca bu manzarayı unutmamız mümkün değil" dedi.

    Köydeki anıt ağaç kapsamına alınan Musa Ağacı'nı kastederek "çok güzel efsanevi bir ağacın altında kardeşçe el ele tutuşmuş bir topluluk" tarafından sıcak bir şekilde karşılandıklarını ifade eden Karatepe, şöyle konuştu:

    "Burada güzel bir folklor gösterisi sunuldu, biz de buna katıldık. Bu sofrada hep beraberiz. Yüreği zengin insanlarsınız, gönlü zengin insanlarsınız, bizi buraya davet ettiniz. Biz de bundan onur, şeref duyduk. Ama, biz biliyoruz ki inşallah sizin buradaki görüntünüz, sizin buradaki yaşama biçiminiz, tabi olarak kendiliğinden, hiçbir zorlamaya gerek olmaksızın kardeşçe, gönül gönüle, el ele verip burada yaşama biçiminiz, Türkiye için inşallah bir model olacak. Bundan sonra da kavga edilen yerlerde, kavga edilen bölgelerde insanlar bunları görecekler ve 'Bakın işte insanlar el ele vermişler, gönül gönüle vermişler, kardeşçe ne güzel yaşıyorlar' diyecekler."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karatepe, yurtdışına gitmesi gereken heyet başkanı Hisarcıklıoğlu'nun da selamını toplantıda bulunanlara iletti.

    Heyet üyesi Kadir İnanır ise Anadolu'nun küçük bir kasabasından İstanbul'a okumak için gittiğinde topraklarından hiçbir zaman kopmadığını söyledi.

    Hala ailesinin yarısının geldiği topraklarda, Fatsa'da yaşadığını, köylerinin aynen yerinde durduğunu belirten İnanır, şöyle konuştu:

    "50 yıldır o büyükşehirde verdiğim mücadelenin arkasında güç olarak o topraklardan aldığım, o toprak kokusu ve toprak kültürü, bir Anadolu gücü yatmakta. Ondan bir gram ödüm vermedim hayatım boyunca. Burada o kadar rahatım ki, halimden de görüyorsunuz sesimin tınından anlıyorsunuz ki, ben bir toprak çocuğuyum. Ben köy hasretiyle doluyum. Ben bir Anadolu aşığıyım. Bütün bu ülkedeki farklı, kendini üstün gören sınıflara her zaman söyledim; bizim elimizde bu toprak kokusu olduğu sürece, bizi sevmek mecburiyetindesiniz. Sonunda gördüm ki herkes, yaşamlarını genişlettiler ve kendilerini topraklara, köylere, kuzulara, ormanlara atmaya başladılar. Geri döndüler, gerçeği gördüler. Size bu güzel yurdumuzda hep sağlıklı, güzel, elele, kardeşçe, başarılı, mutlu ve güzel günler diliyorum. Bizi hiçbir zaman unutmayın."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lale Mansur: "Endişeleri dinliyoruz"

    Heyet üyesi Lale Mansur da heyet olarak vatandaşları dinlemek, endişeleri veya daha iyi fikirleri olup olmadığını öğrenmek üzere geldiklerini belirtti.

    Basına kapalı olarak olarak bir süre toplantıya katılanlarla görüşen heyet, ardından anıt ağacının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada açıklama yapan Hıdırbey köyü muhtarı Selahattin Yeter, barış sürecine katkıda bulunmak, faydalı olmak için gelen heyete, köy halkı olarak teşekkür ettiklerini vurguladı.

    Bu işin bir cesaret meselesi olduğunu belirten Yeter, heyetin bu süreçte hiçbir kişisel menfaatlerinin olmadığını düşündüklerini, bu nedenle ayrıca onlara saygı ve teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

    Yeter, Samandağ'da oluşturdukları halkoyunları ekibinde Ermeni, Sunni, Alevi muhtarların yer aldığına dikkati çekerek, "Bu halkoyunları ekibi barış sürecinden daha önce kurduk. Biz de barış sürecinin bir parçası olduk, kendimizi böyle hissettik. Bu yüzden çok mutluyuz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

    Daha sonra Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Vakıflı Köyü'ne giden heyet, Meryem Ana Kilisesi'nde Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar'dan bilgi aldı.

    "Bir Başkadır Benim Memleketim"

    Akil İnsanlar Akdeniz Heyeti'nin üyeleri ayrıca, 3 semavi din ve 6 mezhebin mensuplarından oluşan Medeniyetler Korosu'nun konserini dinledi.

    Medeniyetler Korosu üyelerinin arasına karışan Akil İnsanlar, 'Bir Başkadır Benim Memleketim' adlı şarkıyı da birlikte seslendirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow