hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriyeli Kahraman Çocuk" videosu kurgu çıktı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Suriye'de kurşunlar havada uçuşurken, bir otomobilin arkasındaki kız çocuğunu kurtarmak için çatışmaların ortasına dalan çocuğun videosunun sahte olduğu ortaya çıktı.

    BBC'nin sosyal medyadan haber derleyen özel programı #BBCTrending'in araştırmasına göre, video kaydı Malta'da bir grup Norveçli film yapımcısı tarafından çekildi.

    Suriye'deki çatışmaları izledikten sonra senaryoyu yazdığını kaydeden 34 yaşındaki yönetmen Lars Klevberg, savaş bölgelerindeki çocukların yaşadıklarına dikkat çekebilmek için videoyu kasten gerçekmiş gibi sunduklarını söyledi.

    Klevberg, ''Gerçekmiş gibi davranacağımız bir film çekersek, insanlar da umutla yaklaşacaklar ve paylaşacaklardı. Çekimleri Mayıs ayında Malta'da Truva ve Gladyatör gibi filmlerin çekildiği setlerde yaptık. Küçük kız ve erkek çocuklar Malta'dan profesyonel oyuncular, arka plandaki Arapça sesler de Malta'da yaşayan Suriyeli mülteciler'' dedi.

    'Niyet dürüstçe'

    Peki milyonlarca insanı yanıltma potansiyeli olan filmi çekerken nasıl hissettiler? Klevgerg, çok da rahatsız olmadıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

    ''Filmin dikkat çekip çekmeyeceğini, özellikle de çocuklar ve savaş konusunda tartışma yaratıp yaratmayacağını; ayrıca medyanın bu video kaydına nasıl tepki göstereceğini de görmek istedik.

    Filme, 2013'te Norveç Film Enstitüsü (NFI) ile Norveç Sanat Konseyi'nden maddi kaynak sağlandığı bildiriliyor.

    Filmin yapımcıları, fon başvurusu sırasında video kaydını internete gerçek ya da kurgu olduğu yönünde herhangi bir açıklama yapmadan internete yükleyeceklerini belirttiklerini de söylüyor.

    Yapımcılar, bu nedenle, filme kaynak sağlayanların, bu niyetlerin farkında olduklarını ve desteklediklerini de kaydediyor.

    Suriyeli Kahraman Çocuk videosu kurgu çıktı

    'Filme 30 bin euro kaynak'

    MFI'den Ase Meyer ise, amacın alay etmek ya da dikkat çekmek olmadığını, yapımcıların dürüst bir niyetle hareket ettiklerini belirterek, ''İnsanların bunun gerçek olduğunu düşünmesine şaşırdım. Filmi izlediğimde, küçük çocuğun vurulduğunu ama koşmaya devam ettiğini de gördük. Üzerinde kan da yoktu'' dedi.

    NFI filme yaklaşık 30 bin euro kaynak sağlamış. Meyer, filmin düşük bütçeli olduğunu, aslında genelde daha büyük bütçeler için başvuru yapıldığını söylüyor.

    Ancak Meyer, videonun internette yayılmakta olduğunu duyunca filmin yapımcılarıyla temas kurarak, kaydın kurgu olduğunu açıklamaya teşvik etmiş.

    Meyer, kaydın gerçek olmadığını açıklamanın filmin yapımcılarının sorumluluğu olduğunu söylüyor.

    Peki film internette nasıl böylesine yayıldı?

    Klevberg, filmi youtube'a bir kaç hafta önce yüklediklerini ancak kullandıkları algoritmanın kendilerine videonun trend edenler arasında olmayacağını ortaya koyduğunu belirterek, ''Biz de sildik, sonra yeniden yükledik'' diyor.

    Başlığa 'kahraman' ifadesini eklemişler, ardından Twitter'da da konuşulmasını sağlamaya çalışmışlar.

    Asıl sıçrama ise, video Orta Doğu'dan görsel malzemeleri yayınlayan Shaam Network'te yayınlanınca yaşanmış ve video uluslararası ilgi görmeye başlamış.

    Pazartesi günü Youtube'a yüklenen video beş milyondan fazla kişi tarafından izlendi ve yorumlarda da gerçek olup olmadığı sorgulandı.

    İzleyicilerin, filmin kurgu olduğunu öğrenince nasıl tepki gösterecekleri henüz bilinmiyor. Ancak filmin yönetmeni Klevberg, memnun; ''Tartışma yarattı film'' diyor.

    BBCTurkce.com

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow