hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Af Örgütü, "Türkiye'deki Suriyeliler" raporu hazırladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle ilgili bir rapor yayınladı. Raporda çarpıcı tespitler var. Türkiye'deki 1 milyon 600 bin Suriyeliden sadece 220 bininin iyi koşullara sahip kamplarda barındığı, geri kalanının ise kendi hallerine bırakıldığı belirtiliyor. Ancak bunun sorumluluğunun Türkiye'den çok uluslararası topluma ait olduğu vurgulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki Suriyelilerin sorunlarına yer verdiği rapor, "Hayatta Kalma Mücadelesi: Türkiye'deki Suriye'den Gelen Mülteciler" başlığını taşıyor.

    Raporda, Türkiye'deki 1 milyon 600 bin Suriyelinin sadece 220 bininin iyi koşullara sahip kamplarda yaşadığı, 1 milyon 300 bin kadarının ise kendi hallerine bırakılmış durumda olduğu belirtiliyor.

    Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılar için şimdiye kadar 4 milyar dolar harcama yaptığına dikkat çekilirken, uluslararası bağışçıların Türkiye'ye yaptığı yardımın yetersizliğine vurgu yapılıyor.

    Raporda, "Türkiye Suriye'den gelen yüzbinlerce mültecinin en basit ihtiyaçlarını bile karşılama konusunda çırpınıyor. Bunun sonucunda da sınırı geçmeyi başarmış olanların çoğu yoksulluk içinde bir hayatla baş başa kalıyor. Uluslararası toplumun sağladığı insani yardım acınası bir şekilde yetersiz kaldı ama Türkiye'nin de yardımı talep edip buna olanak sağlamak için daha fazlasını yapması gerekiyor" deniliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye bu finansal yükün büyük bir kısmını kendi başına sırtlandı" denilen raporda, "Varlıklı ülkelerin bir bütün olarak mülteci krizi ile ilgili daha büyük finansal sorumluluk alma konusundaki isteksizliği ve yeniden yerleştirme konusundaki cüzi teklifleri gerçekten içler acısı" tespiti yapılıyor.

    Türkiye'nin, bölgeden gelen mültecilere kapılarını açtığı ancak birçoğunun da savaş bölgesine geri itildiği öne sürülüyor.

    900 kilometrelik sınırda sadece 2 kapının açık bulunduğu, buralardan da acil durumlar dışında pasaportsuz geçişe izin verilmediği belirtiliyor.

    Örgüt, Aralık 2013 ile Ağustos 2014 arasını kapsayan dönemde, en az 17 kişinin resmi olmayan geçiş noktalarında gerçek mermi kullanılarak öldürüldüğünü belirtiyor.

    Uluslararası Af Örgütünün Raporunda resmi kamplar dışındaki Suriyelilerin sadece yüzde 15'inin insani yardım kuruluşlarından yardım alabildiğine dikkat çekiliyor. Çaresiz durumdaki ailelerin geçimlerini sağlamak için çocuklarını çalıştırmak gibi yollara başvurduğu ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow