hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vizesiz Avrupa mümkün mü?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Avrupa Birliği ile sağlanan mülteci anlaşmasında Türkiye'nin en çok önem verdiği unsur vize muafiyeti. Brüksel ile temas sıklaştı. Mayıs ayında komisyon bir rapor sunacak. Onun öncesinde Avrupa Birliği'nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Pierre Moskovici, CNN TÜRK Dış Haberler Müdürü Begüm Dönmez'in sorularını yanıtladı. "Komisyon süreci iyi niyetle götürecek ama karar üye devletlerin" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ile Avrupa Birliği arasında mülteci anlaşması sonrası vize muafiyeti için hazırlık hızlandı. Ankara 72 kriteri tamamlamaya çalışıyor. 4 Mayıs'ta bir rapor sunulacak. İş dünyasında beklenti büyük. O rapor öncesinde Avrupa Birliği'nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Pierre Moskovici CNN TÜRK'e konuştu. "Nihai karar üye devletlerin" dedi.

    Vizesiz Avrupa Süreci

    Moskovici, "Yatırımcılar vize muafiyeti sürecini yakından izliyor. İlerleme sağlandığını biliyoruz ama 4 Mayıs'taki raporun olumlu olmasını istiyorsak kriterler tamamen yerine getirilmeli. Zaman harcamamak lazım. Komisyon iyi niyetle bu süreci götürecek. Bu konunun Türkiye için öneminin farkındayız. Kriterleri yerine gelirse rapor olumlu olur. Komisyon öneride bulunur. Ama şunun altını çizmem lazım. Komisyon önderide bulunur, kabul edip etmemek üye devletlerden oluşan konseye kalır" diye konuştu. 

    AB Komisyonu Başkanı Juncker: "Şartlar Türkiye için yumuşatılmayacak"

    AB ile mülteci anlaşması

    Anlaşmanın en önemli unsurlarından biri mülteciler için harcanacak olan 3 milyar euro... Moskovici, parayı bulmanın çok kolay olmadığını belirterek "Hem AB bütçesinden hem de üye ülkelerin ulusal bütçelerinden kaynak ayırmak gerekti. Şimdi 3 milyar euro hazır. Bu fona erişimin hızlandırılması için görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mülteci anlaşmasıyla iki taraf arasındaki ilişkiler ivme kazandı. Karşılıklı sık ziyaretlerle temas sıklaştı. Türkiye 1999 yılında AB üyeliğine resmen aday olduğunda Fransa'nın AB Bakanı olan Moskovici'ye göre "Ekonomi ilişkilerde bir itici güç olabilir. Türkiye'nin katılım sürecinin canlı tutulması ve iki tarafın bu süreçte birbirine güvenmesi de..." 

    Vizesiz Avrupa'yla ilgili merak edilen her şey... Dışişleri Bakanlığı açıkladı

    "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci canlı tutulmak zorunda"

    Türkiye ile yüksek düzeyli diyaloğu başlattığına dikkat çeken Moskovici, "Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci canlı tutulmak zorunda. İki tarafın birbirine siyasi ve jeopolitik olarak ihtiyacı var. Tabii ki katılım süreci zor. Ama geleceğimiz ortak. Güvenle bakalım, isteksiz olmayalım. Proaktif olalım. Mülteci krizi bize birbirimize ne kadar ihtiyacımız olduğunu gösterdi" dedi.

    Mülteci anlaşmasıyla Avrupa'ya geçişlerde rakamsal olarak azalma var. Moskovici, anlaşmanın başarılı olması gerektiğini vurguladı ve "Anlaşma doğru bir karardı. Bazılarının şüpheleri vardı ama amacına ulaşıyor. Bunun kalıcı olmasını sağlamamız lazım. Her iki taraf da yürkümlülüklerini yerine getirmeli. İyi bir başlangıç oldu" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow