hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    14 milyon işçiyi ilgilendiren tasarı Meclis'te

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İş davalarında zorunlu arabuluculuk geliyor. İş mahkemeleri kanun tasarısındaki düzenleme 14 milyon işçiyi ilgilendiriyor. Tasarı Meclis'te kabul edilirse, kıdem, ihbar, işe iade, ayrımcılık tazminatı gibi konular önce arabulucu önüne gidecek. Arabulucu konuyu 3 hafta içinde çözüme kavuşturacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İş mahkemeleri kanunun tasarısında yer alan arabuluculuk düzenlemesi Meclis'e sevk edildi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarının içinde işçi ve işveren arasındaki konular önce arabulucunun önüne gidecek.

    Tasarıya göre, işçi ve işveren arasında feshe bağlı kıdem, ihbar kötü niyet, ayrımcılık tazminatı alacak davalarda önce arabulucu devreye girecek. Abulucu 3 hafta içinde konuyu çözüme kavuşturmakla yükümlü. Arabulucu ancak istisnai durumlarda bu süreyi en fazla 1 hafta uzatacak.

    Arabuluculukla iş mahkemelerindeki yığılmanın da önüne geçilmesi hedefleniyor. Eğer, arabulucunun çözümüne rağmen işçi ve işveren anlaşamazsa, işte o zaman mahkemeye gitmek zorunlu olacak. Davacı, mahkemeye gitmeden önce, arabulucuda çözüm bulunamadığına dair, son tutanağı dilekçesine eklemek zorunda.

    Halihazırda 107 adliyede arabuluculuk merkezi var. Arabuluculuk ücreti, taraflarca eşit şekilde karşılanacak. Arabuluculuk görüşmelerine taraflar avukatlarıyla katılabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tasarıyla, iş sözleşmesi fesh edilen işçilere sebep göstermeden fesih ya da geçerli olmayan bir sebeple fesihte, konuyu 1 ay içinde arabulucuya götürme imkanı da veriliyor. Eğer 2 hafta içinde anlaşmaya varılamazsa, bu kez taraflar mahkemeye gidecek.

    Düzenleme kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine aykırı durumlarda zamanaşımı süresini 10 yıldan 5 yıla düşürüyor. İşçi konfederasyonları tasarıya mesafeli yaklaşıyor. Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise, "Arabuluculuk kişilerin hak arama hürriyetini elinden almıyor. Sadece devletimiz, gelin masaya oturun ve alacağınızı söyleyin işverene diyor. Arabuluculukta kazan kazan vardır bir taraf kaybediyorsa orada arabuluculuk yoktur. İşçimiz belki daha fazlasını bile kazanabilecek" diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow