hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akaryakıt bayileri pompa kapatmaya hazırlanıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, ulusal bayi toplantısında, "Bu bir ikaz toplantısıdır. Sorunlarımız çözülmezse ikinci toplantının hedefi başka yer olur, istasyonları kapatma olur. Bunu çok iyi bilsinler" dedi. Türkiye genelinde 13 bin kadar akaryakıt istasyonu bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akaryakıt bayileri temsilcileri, PÜİS ile Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) tarafından düzenlenen ulusal bayi toplantısında bir araya geldi.

    Muhsin Alkan, yaptığı konuşmada, sunduğu hizmetlerle övülmesi gereken bir sektörün, izlenen politikalarla adeta haritadan silinmeye çalışıldığını savundu.

    Akaryakıt bayilerinin, devletin ücretsiz vergi tahsildarları gibi çalıştığını dile getiren Alkan, geçen yılki vergi gelirinin yüzde 14'ünün sektörlerinden toplandığına dikkati çekti. Alkan, "Madem ki bayi karını bana fazla görüyorsun, o halde ÖTV'yi de bana toplatma. Ben neden ÖTV'yi peşin vereyim sonra da kuruş kuruş toplamaya çalışayım. Biz olmazsak hayat durur. Gecesiyle gündüzüyle hizmet veriyoruz. Yüzbinlerce ailenin geçimine katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

    Üçüncü köprüye 12 talip

    Dağıtıcı ve bayi kar payının 36 kuruşa kadar düşürüldüğünü ifade eden Alkan, son fiyat metodolojisiyle de karlarının düşmeye devam edeceğini söyledi. Buradaki dengenin de aleyhlerinde olduğunu öne süren Alkan, "EPDK gözünü bayinin 16-17 kuruşluk brüt karına dikmiş durumda. EPDK'nın bayi düşmanlığını anlayabilmiş değilim. Her gelen başkan maalesef bayiyi düşman, hırsız, kaçakçı gibi gördü ama gerçek hırsızı, kaçakçıyı gözünün önünde dolaşırken görmedi" dedi.

    "EPDK yolsuzluklarla uğraşsın"

    Bayi karı nedeniyle akaryakıtın ucuzlamadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Alkan, kaçak akaryakıtın önüne geçilememesini eleştirdi. Alkan, "Sayın EPDK Başkanı önce yolsuzluklarla, kaçakla uğraşsın, asli görevi odur. Ondan sonra gelsin bayinin 3-5 kuruş karıyla uğraşsın" diye konuştu.

    "Ucuz akaryakıt ver de nasıl verirsen ver" şeklinde bir yaklaşımla hareket edildiğini öne süren Alkan, sektörün tüm bileşenlerinin adil bir denge içerisinde faaliyetlerine devam etmesinin olanaklarının yaratılması gerektiğini vurguladı.

    Vizyonda bu hafta

    İdari para cezalarından dolayı bayiler üzerinde oluşan olumsuzlukların çözümü için arayışlarını sürdürdüklerini anlatan Alkan, kaçak akaryakıt nedeniyle satış yapamaz hale gelen bayilerin acil çözüm beklediğini ifade etti. Alkan, "Bu bir ikaz toplantısıdır. Sorunlarımız çözülmezse ikinci toplantının hedefi başka yer olur, istasyonları kapatma olur. Bunu çok iyi bilsinler" dedi.

    Ucuz akaryakıtın formülü

    TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar da sektörün hak etmediği sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

    Bir akaryakıt istasyonunun "bugünü zarar etmeden kapattım" diyebilmesi için 14 bin litre satış yapması gerektiğini dile getiren Zülfikar, bu satış rakamını yakalamanın istasyonların çok büyük bir bölümü için mümkün olmadığını belirtti.

    Fiyat oluşumunda AB'ye uyumlu olalım denilirken, Türkiye'deki istasyonlara AB'de olmayan masrafların dayatıldığını savunan Zülfikar, 15 bin litrenin üzerinde satış rakamını yakalayabilen istasyon sayısının yüzde 10'la sınırlı olduğunu, yüzde 90'ının ise ya zarar ettiğini ya da kıt kanaat geçindiğini kaydetti.

    Serbest piyasaya aşırı müdahale eden düzenlemelerden vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Zülfikar, sorunlarına çözüm bulunmazsa yaklaşık 50 bin kişinin işini kaybedebileceğini söyledi.

    Zülfikar, "Ucuz akaryakıtın formülü dağıtım karının baskı yoluyla düşürülmesi değildir. Fiyatların düşürülmesinin yolu bayi karlarının düşürülmesinden değil, vergi düzenlemesinden geçmektedir. Kimse gelirinden vazgeçmiyor, bizden cebri yollarla vazgeçmemiz isteniyor. Sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Hakkımız olan parayı istiyoruz, fahiş fiyat istemiyoruz" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow