hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başçı: Türkiye için iki zorluk var

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'nin önündeki zorlukların FED'in politika normalleştirmesi ve tarım-gıda fiyatları olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2015 yılı para ve kur politikalarına ilişkin metnin sunumunda konuşan Başçı, "Mevcut şartlar önümüzdeki yıl için verdiğimiz yüzde 6.2'lik enflasyon tahmininin dahi altında gerçekleşme olabileceğine işaret ediyor" dedi ve ekledi:

    "Bunun için bir çaba göstermek gerekecek. TCMB çabayı hali hazırda gösteriyor. Buna ilave olarak da gerek finansal istikrar komitemizin dış denge ile ilgili gerçekleştirdiği çaba gerekse dün Başbakanlık genelgesi ile oluşturulan gıda ve tarımsal ürün piyasaları izleme ve değerlendirme komitesinin göstereceği çaba çok faydalı olacak."

    Enflasyon için 2014 sonu öngörüsünün yüzde 8.9 olduğunu hatırlatan Başçı, "Arkadaşların bizzat toparladığı veriler ilk intiba yüzde 8.9'un altında bir gerçekleşme olacağına işaret ediyor" dedi.

    Büyüme rakamları için tıklayınız...

    Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında enflasyonda "kuvvetli düşüş mümkün" diyen Başçı, "Ancak bu böyle oldu diye biz bir anda para politikamızı gevşetmeyeceğiz. Sağlam duruşumuzu sürdürüp çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.

    Başçı, bütüncül bir yaklaşımla enflasyon odaklı bir çalışma sonucunda enflasyonun önümüzdeki yıl özellikle emtia, petrol fiyatlarındaki son gelişmeler sonucunda yüzde 5'e oldukça yakın bir seviyede gerçekleşmesinin mümkün olduğunu da belirtti.

    Başçı enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve enflasyonu etkileyen diğer unsurları yakından izleyecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşunu sürdürüleceğini de yineledi.

    Çekirdek enflasyonda trendin yüzde 5-6 aralığına geldiğini belirten Başçı, bu trendinde 5'in altına indirilmesi gerektiğini de belirtti.

    Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün 0.4-0.5 puanlık enflasyonu düşürücü etki yaptığını belirten Başçı, "Bu çok önemli bir fırsattır. Bu fırsatı kullanıp enflasyonu kalıcı bir şekilde yüzde 5'e düşürmek için kullanmamız gerekiyor" dedi.

    TCMB 2015 yılında, birikimli kur etkilerinin azalmaya devam etmesinin, gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına dönmesinin ve başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının katkıları ile enflasyonda kayda değer bir düşüş süreci yaşanması öngörüyor.

    Gelecek yıl dış dengede belirgin iyileşme beklediğini belirten Başçı, OVP öngörülerinin de ötesinde bir iyileşmenin petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte mümkün olduğunu söyledi.

    Emtia fiyatlarıdaki sert düşüşün ve dünyadaki düşük faiz ortamının da Türkiye için avantaj olduğunu belirten Başçı, emtia fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olup olmayacağının ise izlenmesi gerektiğini belirtti.Başçı 2015 yılındaki zorluklar için ise Fed'in politika normalleştirme adımlarının nasıl atacağı ve tarım/gıda fiyatları olarak nitelendirdi.

    Ancak Fed'in sıkılaştırma adımlarının erken ya da geç olmasına karşın hazırlıklarımın da yapıldığını belirtti.

    O artık dünyanın ikinci zengini...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow