hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi üretimi ekimde beklentinin altında

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Sanayi üretimi dördüncü çeyreğin ilk ayında hem arındırılmış hem de arındırılmamış bazda tarım ve ihracat odaklı üretimin zayıf performansına paralel beklentilerin altında bir artış gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Ekim'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.7 olan beklentilerin altında yüzde 2.4 arttı.

    Reuters'ın yaptığı hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi Ekim'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 olan beklentilerin altında yüzde 4.45 arttı.

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ekim'de bir önceki aya göre ise yüzde 1.8 azaldı.

    Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, "Ekim'de takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 4.3'lük öngörümüzün altında yüzde 2.4 artarken, Eylül üretim artışı yüzde 2.2'den yüzde 2.5'e yukarı revize edildi" dedi ve ekledi:

    "Finansal koşullardaki ılımlı iyileşmeye rağmen, küresel ekonomiye dair belirsizlikler nedeniyle üretim Ekim'de hız kesti. Bu yüzden tüketime dayalı sektörler kısmen canlansa da, ara malı ve yatırım malı üretiminin hız kesmesiyle toplam üretim artışı zayıf kaldı."

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; Ekim'de bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.2 düştü.

    Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.9 arttı.

    Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, toplam sanayi üretiminde Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre medyan bazında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın yüzde 5 olması bekleniyordu. Ekonomistlerin beklentileri yüzde 3.5 ile yüzde 9.5 artış bandında şekilleniyordu.

    Musa Kızıldeniz'i nasıl yardı?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow