hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin korkusu piyasaları sardı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Bu sabah dünya borsaları piyasalar güne Çin korkusu ile başladı. Suudi Arabistan İran gerginliği, Kuzey Kore bomba denemesi, Libya ve Paris terör endişeleri piyasaları altüst etti. Dolar güçlenirken tüm para birimleri kaybediyor. Dolar içeride 3.02 lirayı aştı. Euro 3.30 liraya gidiyor. Büyüme kaygısı öyle arttı ki petrol 32 dolara indi. Altın yükselişte. Borsalar da en sarsıntılı günlerini yaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 1200'de Euro bölgesi perakende satışlar, saat 1530'da ise ABD işsizlik maaş başvuruları açıklanacak. Piyasalar bu verilerin yanı sıra Çin'deki gelişmeler ile jeopolitik riskleri de izlemeye devam edecek.

    Çin yuanındaki zayıflama ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden olurken, dolar/TL üç ayın zirve seviyelerinde seyrediyor.

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "Çin nedeniyle bu sabah piyasalarda olumsuz bir hava söz konusu. ABD Merkez Bankası'nın (FED) son toplantısına ilişkin tutanaklar piyasalar açısından bir olumsuzluk içermiyor hatta iyi bile diyebiliriz. Dolar/TL'de 3.05 seviyesi önemli" dedi.
    4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 450 lira
    Fed politika yapıcılarının neredeyse tamamı enflasyonun yükselmeye başlayacağına dair güven duymasıyla beraber faiz artırımı kararı alırlarken, bazı yetkililer yine de enflasyonun düşük noktalarda takılıp kalabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

    Enflasyon görünümüne dair tartışmalar önümüzdeki yıl boyunca faizlerin ne sıklıkta artırılacağına dair tartışmaların merkezinde olacak.

    Fed politika yapıcıları genel olarak 2016 yılında dört faiz artışı bekliyor fakat tutanaklar bazı yetkililerin enflasyon yükselmedikçe faizleri daha çok artırmak için temkinli olacağını net bir biçimde ortaya koyarken, yetkililerin tamamı enflasyonun uzun süre düşük kalmasının bir endişe olduğu konusunda fikir birliğine vardı.
    İş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti
    Dün saat 1700'de 3.0026/3.0045 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah en son 2 Ekim'de gördüğü 3.0244 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 0859'da 3.0150/3.0154 seviyesinde.

    Dolar/TL 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

    Çin'in yuandaki değer kaybını bugün hızlandırarak bölge para birimlerinde büyük dalgalanmalara yol açarak Çin borsalarında düşüşlere neden olurken, yatırımcılar arasında Asya devinin rakipleriyle bir ticaret savaşına hazırlandığı endişeleri oluşuyor.

    Suudi Arabistan ve İran arasındaki idam krizinin ardından artan Ortadoğu'daki jeopolitik riskler de kurlar üzerinde baskı yaratıyor.

    Öte yandan TCMB'ye yönelik endişelerin de TL üzerinde ekstra baskı unsuru olduğuna dikkat çekiliyor.

    Analistler yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını, bu nedenle de en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri olduğunu belirtiyor.

    Öte yandan küresel piyasalarda son dönemde daha da artan oynaklığın para politikasında sadeleşme için Ocak ayına işaret eden TCMB'nin bir adım atma ihtimalini riske soktuğuna da dikkat çekiliyor.

    Dün akşam saatlerinde 3.1153/3.1186 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1368/3.1388, 3.2293/3.2324 seviyesindeki euro/TL ise 3.2596/3.2620 seviyesinde.

    Tahvil-bono piyasasında da faizlerde yükseliş söz konusu. Dün 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde spot kapanış yüzde 11.22 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.20 oldu.

    Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.05, valörde son işlemde yüzde 11.22 seviyesindeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow