hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Paşabahçe'nin yüzde 15.4 hissesini Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası aldı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Şişecam Topluluğu şirketlerinin portföyünde bulunan toplam yüzde 15.44 Paşabahçe hissesini 125 milyon euro bedelle almak için anlaşırken; Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman yeni yatırımcı girişi sonrası Paşabahçe'deki halka arz sürecini hızlandırmayı ve en az bu kadarlık bir hisseyi daha halka arz etmek istediklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şişecam'ın bağlı ortaklıklarından Trakya Cam portföyündeki 14.27 milyon adet, Anadolu Cam 9.51 milyon adet, Soda Sanayii de 9.51 milyon adet olmak üzere, Paşabahçe'de sahip oldukları toplam 33.29 milyon adet hisseyi 125 milyon euroya EBRD'ye satmak için anlaştı.

    Buna göre, satıştan Trakya Cam 53.57 milyon euro, Anadolu Cam 35.72 milyon euro, Soda Sanayii de 35.71 milyon euro gelir edecek.

    Ödenmiş sermayesi 215.54 milyon lira olan Paşabahçe'de satış işlemi Reuters'ın hesaplamasına göre hisse başına 3.75 euroya denk gelirken; satış sonrası şirketin piyasa değeri ise 810 milyon euro seviyesinde oluştu.

    Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda verilen bilgiye göre işlem EBRD'nin de bugüne kadar Türkiye'de yaptığı en büyük öz sermaye yatırımı özelliğini taşıyor.

    Hisse satış işleminin Paşabahçe'nin halka arzı için destekleyici bir unsur olacağını belirten Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, "Bu işlemle birlikte şirket değeri 1.1 milyar dolar olarak belirlenmiş oldu. Paşabahçe, cam ev eşyası piyasasında üretim yapan şirketler arasında çarpanı en yüksek işlem olma özelliğini taşımakta. Paşabahçe'de bundan sonra atacağımız adımlar açısından bu çok önemli" dedi ve ekledi:

    "EBRD gibi bir yatırımcının şirkete girişi de, halka arz sürecinde yerli ve uluslararası yatırımcılar açısından önemli bir gösterge olacak."

    Sabiha Gökçen'in tamamı Malezyalıların

    Şişecam Topluluğu, Paşabahçe'nin uzun süredir gündemde olan halka arzını, iç ve dış piyasalardaki görünümün iyi olmadığı gerekçesiyle beklemeye almış; Ahmet Kırman bu yılın başında yaptığı açıklamada, bütünsel bir halka arz dengesi oluşması için uygun zamanı bekleyeceklerini söylemişti.

    Kırman, halka arz planlarıyla ilgili toplantıda yaptığı değerlendirmede ise, "EBRD'ye hisse satışımız Paşabahçe'yi halka açma fikrimizi değiştirmedi, aksine süreci hızlandırarak hayata geçirme arzumuz var... Bu yılı hızlı yapılanma ve agresif satış politikaları ile iyi bir şekilde geçirip, halka arza hazır hale gelmek istiyoruz. Halka arzın zamanlaması ile ilgili olarak, mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmek istiyoruz diyebilirim" şeklinde konuştu.

    Kırman, Paşabahçe'de ne kadar bir hissenin halka arz edileceği ile ilgili soru üzerine ise, "Halka arz oranı o günün şartlarına göre şekillenecek... Ancak minimum EBRD'nin payı kadar daha bir halka açıklık yaratmak istiyoruz" dedi.

    Bağlı ortaklıklarının gerçekleştireceği yüzde 15.44'lik hisse satışının ardından Şişecam'ın Paşabahçe'de doğrudan yüzde 84 payı bulunuyor.

    Kırman, daha sonra Şişecam iştiraki Soda Sanayi'nin halka açıklık oranını da artırmak istediklerini ifade etti. KAP'ta yer alan bilgiye göre, Şişecam'ın yüzde 61, Anadolu Cam'ın yüzde 17.93, Trakya Cam'ın ise yüzde 10.72 hissedar olduğu Soda Sanayi'nde "diğer" hissedarlara ait paylar yüzde 10.35 seviyesinde bulunuyor.

    EBRD'nin şirketten çıkış planı yok

    Paşabahçe'de 125 milyon euro bedelli hisse alımının EBRD'nin Türkiye'de bugüne kadarki en büyük özsermaye yatırımı olacağını kaydeden EBRD Türkiye Ülke Direktörü Michael Davey ise, şirketten çıkış yapmak için bir zaman planlamaları olup olmadığı ile ilgili soru üzerine, "Paşabahçe'nin halka arzının daha güçlü yapılması için buradayız. Halka arz yapılınca da şirkette kalacağız. Şirkete katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

    Kırman'ın verdiği bilgiye göre, topluluk şirketlerinin hisse satışından elde edeceği toplam 125 milyon euroluk gelirin bir kısmı idame yatırımları, bir kısmı yeni yatırımlar, bir kısmı da olası satın almalarda kullanılacak.

    Oyak Yatırım'ın konuyla ilgili notunda, satış işleminin Anadolu Cam'da 81 milyon lira, Trakya Cam'da 122 milyon lira, Soda Sanayii'nde ise 80 milyon lira işlem kârına işaret ettiği belirtilerek, "Şirket satışlardan gelen kârın sadece yüzde 25'i vergiye tabi olacak. Bu sebepten satış kârının sadece yüzde 25'inden temettü katkısı beklenebilir. Gerisi bilançodan geçerek sermayeye eklenecek" denildi.

    Satış işlemi sonrası dördüncü çeyrekte tek seferlik gelir beklenen grup hisselerinden Şişecam 3.32 liraya kadar yükselirken, saat 1417'de yüzde 5.83 primle 3.27 liradan işlem görüyordu. Trakya Cam yüzde 4.36 primle 2.87 lira, Anadolu Cam yüzde 4.71 primle 1.78 lira, Soda Sanayi yüzde 1.72 primle 4.15 lira seviyesindeydi. BIST-100 endeksi ise yüzde 1 yükselişte.

    Şişecam Topluluğu ve EBRD arasında Paşabahçe hisselerine ilişkin resmi sözleşme yarın imzalanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow