hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu teşvik ve istihdam paketini açıkladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11 ayaklı istihdam ve teşvik paketini açıkladı. Buna göre, toplum yararına çalışanların sayısı artırılacak. 120 bin istihdam sağlanacak. Yeni yatırımcılara daha çok vergi indirimi sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi, yeni yatırımcıya daha fazla vergi indiriminden İŞKUR'dan işgücü desteğine kadar düzenlemeleri içeren 11 maddeden oluşuyor.

    Pakete göre, toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak.

    Yatırımcılara 2015-2016 yıllarında yatırım dönemi için daha çok vergi indirimini öngören, imalatçı KOBİ'lere ve kadın girişimcilere ilave destekleri içeren söz konusu paket, İŞKUR'dan İşgücü Desteği, Yatırımcıya Daha Çok Vergi İndirimi, Yüksek Teknoloji Yatırımlarına Tam Destek, Yeni Yatırımcıya Daha Fazla Destek ve Vergi İndirimi, Özkaynak Kullanımına Vergi Kolaylığı, Ar-Ge ve Tasarıma Daha Fazla Destek, Hazine Yatırımcının Yanında, İmalatçı KOBİ'lere ve Kadın Girişimcilere İlave Destek, Ar-Ge'ye Dayalı Yatırımlar İçin Proje ve Finansman Desteği ve KOBİ'lere Teminat Kolaylığı olmak üzere 11 başlıktan oluştu.

    Başbakan Davutoğlu, daha önce de ekonomide yapısal reformları içeren düzenlemeleri kamuoyuna duyururken, en önemlileri arasında, Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programları ve bunlara ilişkin eylem planları yer aldı.

    Enerjiden sağlığa, tarımdan taşımacılığa birçok alanda reformların hayata geçirilmesinin hedeflendiği 25 öncelikli dönüşüm programına ilişkin ilk basın toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla 6 Kasım 2014'te yapıldı.

    Davutoğlu'nun açıkladığı birinci gruptaki 9 dönüşüm programı, 417 eylem planından oluştu. Birinci grup dönüşüm programları arasında, "İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı, Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı, Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Programı, Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı, Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı, Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı, Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı" yer aldı.

    İkinci grup dönüşüm programları, Davutoğlu tarafından 18 Aralık 2014'te kamuoyuna duyuruldu. İkinci gruptaki eylem planları, ülkenin yüksek ve istikrarlı büyüme hedefine yönelik Kalkınma Planı döneminde sürdürülecek öncelikli yapısal reform uygulamalarını içerdi.

    İkinci grup kapsamında, "Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı, İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı, İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı" açıklandı.

    Davutoğlu, üçüncü grupta yer alan ve doğum izninden ailelere yapılacak yardımlara kadar kapsamlı düzenlemeleri içeren "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nı ise 8 Ocak 2015'te kamuoyuna duyurdu.

    Başbakan Davutoğlu'nun, 28 Ocak 2015'te açıkladığı ve işgücü piyasaları, sağlıklı yaşam gibi konuları içeren üçüncü gruptaki öncelikli dönüşüm programları ise 380 eylem planından oluştu. Üçüncü grupta açıklananlar arasında, "İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı, Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı, Nitelikli İnsan Gücü için Çekim Merkezi Programı, Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı, Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı, Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı, Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı" yer aldı.

    İkinci grupta yer alan "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı" da üçüncü grup dönüşüm programlarıyla açıklandı ancak programın detayları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından ayrıca bir toplantıyla duyuruldu.

    GAP ve DOKAP Eylem Planları

    Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı önemli eylem planlarından biri de 2014-2018 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı oldu. Davutoğlu, Mardin'de 8 Mart 2015'te düzenlenen basın toplantısında, 5 ana eksenden oluşan eylem planının sonunda bölgenin ihracatını 22 milyar dolara çıkararak, işsizlik oranını da yüzde 10 seviyesinin altına düşürmeye kararlı olduklarını ifade etmişti.

    Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) şubat ayında kamuoyu ile paylaşan Davutoğlu, 2018 yılında bölgedeki işsizlik oranını yüzde 4,7'ye düşürmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

    Uykuya dalmadan önce ne yapıyorlar?

    3 dönem kuralı

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Davutoğlu, bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin, AK Parti'nin üç dönem kuralı nedeniyle, 7 Haziran'dan sonra listede olmayacağını hatırlatarak, bu durumun ekonomi yönetimi için bir handikap olup olmadığını ve üç dönem kuralında bir esnemeye gidilip gidilmeyeceğini sorması üzerine, sağ tarafından oturan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'ye işaret ederek, "Vallahi tamamıyla tesadüfi. Sağ tarafıma saydığınız isimler oturmuş, Cevdet Bey, durumu kurtarıyor" şeklinde ifade kullanması gülüşmelere neden oldu.

    Davutoğlu, AK Parti kadrolarının, hükumetlerinin önemli bir farkının diğer hükumetlere göre çok yetişmiş insan unsuru ve devlet adamı unsuruna dayanmış olması olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

    "Son 12 yıl içinde, kabinemizde, sadece zannediyorum Ali Bey devam ediyor ve bir de Bülent Bey daha sonra katılıyor. 12 yıllık iktidar döneminde Ali Bey dışında kabinede devam etmiş olan Bakanımız yok. Ama hiçbir bakanımız bir önceki bakanımızdan farklı performans sergilemedi.

    Yani Ulaştırma Bakanlığında iki arkadaşımız, Sağlık Bakanlığında iki arkadaşımız, Milli Eğitim Bakanlığında 4 arkadaşımız görev aldı kademeli şekilde. Tek parti hükümeti olmasının, koalisyon olmamasının ve AK Parti içindeki uyumun göstergesinin bir sonucu olarak bütün bu uyumun, dikkat ederseniz hiçbir iş aksamadı. 2012'de ne planlanmışsa, adım adım gerçekleştirildi. Orta vadeli programlarda ne planlanmışsa bunlar hayata geçirildi ve hiçbir aksama olmadan bugünlere gelindi."

    "Süreklilik problem olmayacak"

    İki noktaya dikkati çekmek istediğini, bunun birincisinin seçim sonrasında oluşacak AK Parti hükümetlerinin de geçmiş birikim üzerinde aynı çizgiyle devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "Hiçbir şekilde ne ekonomi yönetiminde ne siyasi adalet yargı yönetiminde ne eğitimde ne dış politika yönetiminde süreklilik problem olmayacak. Bir kesinti, başka bir hükümet iş başına gelecek değil. Aynı çizgide, aynı perspektifte hükümetlerimiz görev alacak. Süreklilik mantığı içinde bu çizgi sürdürülecek.

    İkincisi, hani sağ tarafa arkadaşlarıma şimdi söylüyorum, Ali Bey, Faruk Bey, Nurettin Bey, bu arkadaşlarımız bu ekibin içinde yer olmaya devam edecek. Üç dönemin, Meclis'te çok, bu konuya özellikle üzerinde durdum, Meclis Gurup konuşmamda. Üç dönem, siyasete dinamizm getirmek içindi, yoksa birilerini siyasetten emekli etmek için değil.

    Bizim anlayışımızda düşüncemizde felsefemizde emeklilik diye bir şey yok. Yani siyasette de hayatta da. Emeklilik yani hukuken var ama biz son nefese kadar bu millete, bu ülkeye, insanlığa hizmet etmek için yaşayan bireyleriz. Anlayışımız budur. Dolasıyla herhalde kimse, üçü maşallah benden genç oldukları için, üç arkadaşımın da benden önce emekli olacağı kimse düşünmesin."

    "Makamlar değişse de bu ekibin birlikteliği değişmez"

    "Özetle biz ekibiz. Herkes bunu anlasın" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Biz ekibiz, ekip olmaya devam edeceğiz. Süreklilik içinde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın kurduğu ilk kabineden, 2002'den bu yana nasıl değişiklikler yaşanmışsa, bu değişiklikler AK Parti hükümetlerinin performansını hiç etkilememiş, arkadaşlarımızın devre dışına çıkması sonucunu doğurmamışsa, bir iki olumsuz örnek hariç, şimdi de bu ekip omuz omuza yola devam eder.

    Unvanlarla makamlarla bir arada değiliz, biz. Biz, ideallerle, vizyonla, ortak perspektifle bir aradayız. Dolayısıyla makamlar değişse de bu ekibin birlikteliği değişmez. Sorunuzun tabi iyi niyetli güzel soru olduğu için biraz detaylı cevap verdim, kamuoyumuz da iş dünyamızda, bütün bu yurt içindeki yurtdışındaki iş dünyasıyla ilgili çevreler de bilmelidirler ki AK Parti ekip olarak geldi.

    Bir ekip olarak devam ediyor. Bu ekibin hiçbir ferdinin, erken emeklilik düşüncesi ve hakkı olamaz, aynı ekip bilinci içinde de çalışmaları sürdüreceğiz."

    Büyüme hedefi

    Büyüme rakamlarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, açıklanan son büyüme rakamının, beklentilerinin biraz altında gerçekleştiğini ifade etti.

    Bunun, gerek kurlardaki değişimler gerekse de dünya piyasalarındaki daralmayla ilgili olduğuna işaret eden Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin performansının bu anlamda, dünyadaki benzer ekonomiler arasında en iyilerden biri olduğunu söyledi.

    Avro Bölgesindeki büyümenin yüzde 0,8 olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

    "Avro Bölgesindeki büyüme yüzde 0,8 olduğunda, bunun bizim ihracatımıza dönük etkisi malum. Tüm Avrupa Birliğinde (AB) yüzde 1,3. Yani Avro Bölgesini esas aldığımızda, neredeyse bizim dörtte birimiz kadar büyümüşler. Tüm AB, yüzde itibarıyla yarımızdan daha az. Latin Amerika gibi kalkınan bölgelerde de yine bizim ihracatımızın son dönemde artmaya başladığı...

    Bir daralma söz konusu. Bu şartlarda yüzde 2,9 gerçekleşti ama önümüzdeki dönemde Avrupa Merkez Bankasının yaptığı açıklamalar ve dünyada G20 zirvesinde alınan kararlar çerçevesinde dünya ekonomisinde genişleme, Avrupa ekonomisinde de toparlanma emareleri artıyor.

    Yani önümüzdeki dönemde bu daralmayı aşabilmek için tüm ülkeler, ciddi çalışmalar yapacak. Bu çerçevede de Türkiye'nin pazarlarında, başta Avrupa olmak üzere bir gelişme bekliyoruz."

    Yüzde 2,9 büyümenin, geçen yılki kuraklık nedeniyle tarımdaki daralmadan da etkilendiğini vurgulayan Davutoğlu, "Tarım dışı kalkınma yüzde 3,36, sanayide yüzde 3,36, tarım dışı tüm alanlarda yüzde 3,57'ye kadar varan büyüme rakamlarına ulaştık ve bu büyüme rakamları bizim, beklentilerimizle uyumlu rakamlar" diye konuştu.

    Bu yıl yağışların da iyi olduğunu ve tarım üretiminde artış beklediklerini belirten Davutoğlu, geçen yıl eksilerde seyreden tarımdaki büyüme oranlarının bu yıl artılarda seyredeceğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu, "Baz etkisi de göz önüne alındığında biz bu sene yüzde 4 hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz ve yüzde 4 hedefini de büyüme hedefi olarak muhafaza ediyoruz" dedi.

    "Paket, istihdama ve yatırımlara olumlu katkıda bulunacak"

    Paketin hem bu yılın istihdamına hem de yatırımların artmasına olumlu katkıda bulunacağını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "Dikkat ederseniz onun için, işletme dönemi yatırım teşvikleri ile yatırım dönemi teşviklerini ayırt ettim. Bir girişimci, bugün bir yatırıma karar verdiğinde, hemen teşvik oranlarında artış imkanlarından istifade edecek. Daha önceki düzenlemelerde işletme dönemi belki 1 sene, belki 2 sene, belki 3 sene sonraydı.

    Şimdi yatırım döneminde 4. bölge için bunu yüzde 30'dan yüzde 65'e kadar çıkardık, bunu örnek olarak zikrettiğim için. Dolayısıyla bu etkilerin zamanla orta ve uzun vadede daha da görüleceğinden ve büyüme performansımızın olumlu yönde ivme kazanacağından eminiz."

    Toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdam

    Toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdamın detaylarının ve bunun toplam istihdama katkısının sorulması üzerine de Davutoğlu, istihdam rakamlarıyla işsizlik oranları mukayese edildiğinde, Türkiye'deki istihdam artışının, aslında dünyadaki en yüksek artışlardan biri olduğunu bildirdi.

    Başbakan Davutoğlu, işsizlik oranlarındaki yukarı yönlü hafif kıpırdanmaların, sanki "Türkiye'de istihdam sorunu varmış" gibi bir algı oluşturduğuna dikkati çekerek, geçen yıl, Türkiye'de bir yıl içinde 1 milyon 400 bin ilave istihdamın sağlandığını söyledi.

    Bunun, Avrupa'da 2-3 yıl içinde dahi sağlanamadığına işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

    "Toplamda, ekonomik krizin başladığı 2008-2009 yıllarından bu yana, Türkiye'de 6 milyonu aşkın istihdam sağlandı ama bizim nüfusumuz dinamik bir nüfus. Yani istihdam için o havuzdan dışarı çıkan insan unsuru kadar içeri giren dinamik, işgücüne katılım unsuru da var. Hani havuz problemleri vardı ortaokul, lise yıllarında, giren su, çıkan suyla hesap edilen problemler.

    Türkiye'de işgücüne katılım süratle artıyor. Avrupa'da işgücüne katılım oranları düşerken, Türkiye'de işgücüne katılım artıyor. İstihdam da ona göre artmak durumunda. 2014'te 1,4 milyon istihdam sağlandı fakat gerek eğitim şartlarının iyileştirilmesi ve eğitilmiş nüfusun artmış olması gerek kadın istihdamının artmış olması, kadın işgücüne katılım oranının artmış olması gerekse de dinamik, genç nüfus. Bu girdi arttı.

    Dolayısıyla bu sebeple de işsizlik oranlarında sanki bir yükselme varmış gibi bir intiba oluyor. Halbuki istihdam imkanları, oranlarında çok ciddi iyileşmeler var. Bu toplum yararına çalışma çerçevesinde istihdam edilecek 120 bin unsurla bunun daha da olumlu yönde gelişeceğine inanıyorum."

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de toplum yararına sağlanacak ilave 120 bin istihdamın detaylarını açıkladı. Çelik, "120 bin toplum yararına çalışma fidan dikimi, ağaç dikimi ve çevre koşullarının daha da iyileştirilmesi anlamında, 81 ilimizdeki işgücü açığı da dikkate alınarak, bu alanda fiziksel olarak illerimizin durumu da dikkate alınarak, bu 120 bin kişi 81 ilimize gönderilmiş bulunuyor. Hızlı bir şekilde istihdamları sağlanacak. 2 ay içinde ağaç dikimi bir yönüyle başladı. 4 ay da ağaçların ve ormanların bakımıyla ilgilenecekler" dedi.

    Paketin maliyeti 7,5 milyar lira

    Başbakan Davutoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi'nin toplam maliyetine ilişkin bir soru üzerine, paketin maliyetleri itibariyle çok kapsamlı değerlendirmeler, maliyet analizleri yapıldığını söyledi.

    Davutoğlu, "Bu çerçevede emeklilere sağladığımız imkanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 7,5 milyar liralık bir maliyetten bahsedebiliriz. Her birinin ayrı ayrı kalemlere indirgenmiş detaylı çalışmaları yapıldı ancak şunu ifade edeyim, bütün bu maliyet bütçe yapılanmamızda herhangi bir olumsuz sonuç doğurmayacaktır" şeklinde konuştu.

    Mali disiplinin sağlandığını vurgulayan Davutoğlu, bu anlamda da hiçbir olumsuz sonuç doğuracak tablo bulunmadığını ifade etti.

    Bu maliyetlerin tam yıl etkisi itibariyle dönemlere yayılacağını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "2015'te çok daha düşük düzeyde olacak. Kademeli bir şekilde bu teşvikler ve diğerlerinin getireceği yükler, yıllara sari olarak ortaya çıkacak maliyetler, bir anda ve hemen söz konusu olan maliyetler değil bunlar. Bunların getireceği vergi gelirleri, bunların uyandıracağı ekonomik canlılık, diyelim.

    Emeklilerimize ve yaşlılarımıza verdiğimiz, 4,7 milyar tutarındadır takriben toplam maliyeti. 4 milyar civarında, emeklilerimize seyyanen sağlanan 100 liralık yardım ve yaşlılarımızdaki artış 145 liradan 200 liraya, bu aynı zamanda ekonominin canlanması için de bir imkan teşkil edecektir. Yine 120 bin istihdam, takriben 1 milyar lirayı bulacak bir yeni maliyettir ama aynı zamanda ekonominin canlanmasına ve istihdam üzerinden üretimin artmasına vesile teşkil edecektir."

    "Zamanla GSMH'ye önemli katkılar sağlayacak"

    Başbakan Davutoğlu, bütün bu maliyetin, bütçe ve ekonomik dengeler üzerine de hiç bir olumsuz etkisi olmayacağını belirterek, "Aksine ekonomiyi canlandıran, istihdamı artıran, yatırımı teşvik eden boyutuyla vergilerde ortaya çıkacak artışla birlikte, zamanla ciddi bir gayri safi milli hasılaya da önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

    Bunların tümünün bütçe imkanlarından sağlanmayacağına işaret eden Davutoğlu, İşsizlik Fonu'ndan sağlanan imkanların da bulunduğunu söyledi.

    "Hiçbir zaman seçim ekonomisi uygulamayı düşünmedik"

    "Biz hiç bir zaman bir seçim ekonomisi uygulamayı düşünmedik. Hiç bir zaman bütçe disiplininden fedakarlık etmedik" diyen Davutoğlu, bütün bu yaptıklarının bütçe mantığı içinde ve kaynakları sağlam bir şekilde oluşturulmuş bir çerçevede hazırlandığını kaydetti.

    Davutoğlu, "Ekonomimizin canlanması, üretimin artması ve dünyada daralmaya doğru giden ekonomilerin önümüzdeki dönemde özellikle G-20 Zirvesi'nde alınan kararlar çerçevesinde bir genişleme trendi içine girdiği döneme hazırlık bağlamında da önümüzde, inşallah ekonomik büyümemizin ciddi ivme kazanacağı bir dönemin işaretleri olarak bunları değerlendirmek lazım" görüşüne yer verdi.

    Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow