hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracat yıla kötü başladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İhracat Ocak ayında eksik iş günü ve euro/dolar paritesinin etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 düşüşle 10.8 milyar dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, son 12 aylık ihracat yüzde 2.5 artışla 156.12 milyar dolar olurken, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatın Ocak ayında düşmesinde, Ocak başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu" dedi.

    Büyükekşi ortalama parite değerinin, bu senenin Ocak ayında, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek 1.36'dan 1.14'e indiğini belirterek, "Özellikle AB pazarındaki kayıpta parite etkisi büyük, parite geçtiğimiz yılki seviyede devam etseydi 750 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirecektik" dedi.

    TİM verilerine göre Ocak ayında en fazla ihracatı 1.73 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü 1.39 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1.2 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

    Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve ABD oldu. Ocak'ta ihracat Almanya'ya yüzde 12, Irak'a 16, İngiltere'ye yüzde 1, İtalya'ya yüzde 3 geriledi. ABD'ye ihracat ise yüzde 3 yükseldi.

    Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 64 ile İran oldu. İran'ı yüzde 21 ile Suriye ve yüzde 18 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.

    Bölgesel olarak bakıldığında Ocak ayında AB'ye ihracat yüzde 7, Afrika'ya ihracat yüzde 16, Ortadoğu'ya yüzde 5 geriledi. Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 5 artış gösterdi.

    Faiz indirimleri

    Merkez Bankası'nın faiz indirim politikalarını değerlendiren Büyükekşi, "Geçtiğimiz günlerde TCMB politika faizini 50 baz puan aşağı indirdi ama koridoru yerinden oynatmadı. Bizim ihracatçılar, üretici ve ihracatçı açısından önemli olan fonlama maliyetlerindeki düşüş" dedi ve ekledi:

    "TCMB'den daha cömert faiz indirimleri bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankamızın aynı kararlılıkla fonlama maliyetlerini de azaltmasını bekliyoruz."

    Taksiciler bu davranışlardan şikayetçi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow