hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İş dünyasından AP'ye tepki

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Avrupa Parlamentosu Türkiye'yi 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaya çağıran tasarıyı kabul etti. Türk iş dünyası kararı büyük tepkiyle karşıladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'yi 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaya çağıran tasarı Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi, iş dünyasından tepki yağdı.

    Türkiye İhratçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz" derken, bu tarz siyasi açıklamalarla küresel ölçekte bir gündem yaratılmasının dünya ticaretine negatif etki yapabileceğini belirtti.

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nun kararını tarihin siyasette kirli emellere alet edildiğinin bir göstergesi olarak yorumladı.

    Çağlar, şöyle devam etti:

    "Bu karar Avrupa tarihine büyük bir tutarsızlık ve ciddiyetsizlik örneği olarak geçecektir. Gerek Cumhurbaşkanımız gerek hükümetimiz konunun tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini zaten söylemişlerdi. Yapılması gereken budur ayrıca aynı hassasiyeti Avrupa'nın sadece seyrettiği Bosna katliamı için de bekliyoruz."

    Hürriyet gazetesine konuşan Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, "Ermeni meselesinin 100. yılında olay köpürtülüp siyasi malzeme haline getirildi. Bu olayla Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak istiyorlar" dedi.

    GYODER Başkanı Aziz Torun da, kararın "tamamen politik olduğunu savundu, saygı duymuyoruz" diye konuştu.

    Doğan Holding Yönetim Kurulu Danışmanı, eski büyükelçi ve Avrupa Birliği Genel Sekreteri Volkan Vural ise, şu değerlendirmeyi yaptı:

    "Avrupa Parlamentosu, bir tarih kurumu değildir. Parlamento, tarihi yargılama hakkına sahip bir mahkeme de değildir. Dolayısıyla görev alanını ve yetkisini aşmış, Türk milletine karşı önyargılı davranmış ve haksızlık yapmıştır.

    Volkan Vural'dan Ermeni tasarısına tepki!

    Avrupa halkları arasında demokratik düzen içinde, barış, uyum ve huzuru gözetmek ve işbirliğini teşvik etmek sorumluluğunu taşıyan bir kurumun Türkiye'ye karşı bu kadar önyargılı ve selektif bir tutum izlemesi vahim bir çelişkidir.

    Bu kararı kınıyor ve Avrupa Parlamentosu'nun içine düştüğü bu yanlış ve haksız tutumundan bir an önce vazgeçmesini diliyorum. Hükümetimizin bu karara ilişkin tepkisini anlıyor ve destekliyorum."

    Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ise, "Türkiye hak etmediği bir karara tabii ki sessiz kalmayacak" derken, "Milyonlarca mülteciye kapılarını açan Türkiye'yi soykırımla suçlamak saçmalıktır" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow