hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotivde tarihi üretim rekoru kırdı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Otomotiv sanayii ardı ardına ihracat rekorlarına imza atıyor. İhracatta artışla birlikte üretim de artıyor. Otomotiv sanayii bu yılın ocak-mayıs döneminde üretimde tarihi rekor seviyelere ulaştı. Özellikle otomobil üretimi ve ihracatında sıçrama var. İç pazarda ise 5 ayda satışlar yüzde 9 azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sektörde üretim mayısta yüzde 23 arttı, otomotiv sanayii 154 bin 758 araçlık üretim rakamına ulaştı. Otomotiv sanayinin ocak-mayıs döneminde yaptığı üretim ise yüzde 22 artışla 728 bine dayandı. 5 ayda sadece otomobil üretiminde artış yüzde 41 olurken, toplam 728 bin adetlik üretimin 507 bin adedini otomobil oluşturdu.

    Bu yılın ilk 5 ayında bu üretim verileri ile otomotiv sanayi tarihi üretim rekorunu da kırmış oldu. Otomotiv sanayinde ihracat artışı mayısta yüzde 33'e ulaştı. Ocak-mayıs döneminde ise sektörün yakaladığı ihracat artışı yüzde 32 oldu. İlk 5 ayda otomobil ihracatındaki artış da yüzde 54 olarak kayda geçti.

    Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 12 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık da otomobil ihracatı gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 84 artarak 4,7 milyar euro seviyesine çıktı.

    Otomotiv sektöründeki ihracat rekoru üretim rekorunu da beraberinde getirdi. Ancak sektörde ÖTV artışı kur hareketleri ile iç pazarda satışlar ocak-mayıs döneminde yüzde 9 düştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow