hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temmuz'da işsizlik yüzde 10.7'ye çıktı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İşsizlik oranı temmuz ayında sert yükseldi. Geçen sene yüzde 9.8 olan işsizlik bu sene 10.7'ye ulaştı. İşsiz sayısı ise 354 bin arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 10.7'ye ulaştı. Bu oran ekonomik kriz sonrası 2009 Temmuz'undan bu yana yani son 7 yılın en yüksek temmuz ayı işsizlik oranı olarak kayıtlara girdi. İşsizlik oranı geçen sene 9.8 olmuştu.

    Temmuz ayında işsiz sayısı 354 bin kişi artarak 3 milyon 324 bine ulaştı. Ekonomideki önemli gösterge olarak bakılan tarım dışı işsizlikteki artış ise bir puan daha yüksek oldu. Tarım dışı işsizlik yüzde 12'den yüzde 13 seviyesine yükseldi.

    Genç işsizlerdeki artış ise çok daha yüksek. 15-24 yaş arasındaki işsizlerin oranı geçen sene yüzde 18.3 olurken bu sene yüzde 19.8'e çıktı.

    Kayıtdışı çalışan sayısı ise azaldı. Temmuz ayında tüm çalışanların yüzde 34.3'ü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışıyor.

    İş aramadığı için işsiz sayılmayan ancak "iş olsa hemen çalışırım" diyen kişi sayısı yüz bin kişi artarak 2 milyon 548 bine ulaştı.

    İşsizlikteki artış en çok üniversite mezunlarını vurdu. Okur-yazar olmayanların işsizliği 0.2 puan azalarak yüzde 4.3'e indi. Buna karşın 0.6 puanlık artışlarla lise altı eğitimlilerde yüzde 9.8, lise mezunlarında yüzde 12.6'ya, meslek lisesi mezunlarının işsizlik oranı bir puanlık artışla yüzde 10.5'e çıktı. Üniversite mezunlarının işsizlik oranı 1.9 puan yükselişle yüzde 13.3'e ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlikteki yükselişte ekonomik yavaşlama ve turizmin kötü bir dönem geçirmesi etkili oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow