hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizmin zor yılı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Turizm Bakanlığı Mart'ta turist sayısının son 10 yılın en düşük seviyesine düştüğünü açıkladı. Turist sayısı düşerken turizm geliri de azalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu bu yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerinin yüzde 16'nın üzerinde azaldığını duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri, turist sayısında Mart ayında yaklaşık 10 yılın en sert düşüşünün olduğunu ortaya koyarken, Mayıs itibariyle turizm sezonunun açılmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda yabancı ziyaretçi sayısının daha da azalması, buna paralel turizm gelirlerinde düşüşün de sürmesi bekleniyor.

    Rusya-Ukrayna krizi sonrası batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerileme ve bir Rus savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından özellikle Rus turist sayısında belirgin düşüş yaşanıyor.

    IŞİD ve PKK'nın canlı bomba saldırılarının iç güvenlik riskini artırması nedeniyle de güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayılarında da ciddi azalmalar söz konusu.
    Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye kötü haber!
    Turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70'i Mayıs-Ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlanırken, Türkiye'ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler yaz ayları için rezervasyonlarda yüzde 40'a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyor.

    Güncel OVP'ye göre turizm (seyahat) gelirlerinin 2014'teki 29.6 milyar dolardan 2015'te 27 milyar dolara gerilemesi ve 2016'da da bu seviyede kalması bekleniyor.

    Turizm gelirleri 2015 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 8.3 azalışla 31.46 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Bakanlık tarafından dün açıklanan verilere göre ise Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında Mart'ta yüzde 12.84 ile Ekim 2006'dan bu yana en büyük düşüş gerçekleşirken, yılın ilk üç ayında ise yüzde 10.3 azalışla 4.06 milyon kişi oldu.

    Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı ilk üç ayda yüzde 56.2, Almanya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 11.7, Japonya'dan gelen sayısı ise yüzde 55.6 azaldı.

    Hükümet önlem almaya çalışıyor

    Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), ay başında yaptığı bir açıklamada son dönemde artan güvenlik endişeleri nedeniyle bu yıl Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek turist sayısında önemli düşüş beklendiğini belirtirken; rezervasyon ve organizasyonlarda da çok sayıda iptal yaşandığını açıkladı.

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Ocak-Şubat aylarında turist sayısında görülen düşüşün dramatize edilmemesi gerektiğini belirterek, "Biz yine de riski ciddiye alıyoruz. Turizm sektörüne yönelik kapsamlı güçlü destekler getirdik; onun dışında üzerinde çalıştığımız yeni bir program yok" demişti.

    Hükümet turizm sektöründe olası sorunları telafi etmek için alınan tedbirler kapsamında sektöre 255 milyon TL'lik hibe desteği, 288 milyon TL'lik ödemeye kolaylığı açıkladı.

    Kişi başına ortalama harcama 796 dolar

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması 796 dolar oldu.

    İlk çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 717 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 1,059 dolar oldu.

    Verilere göre, Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2016 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.4 azalarak 5.1 milyon kişi oldu. Bunların yüzde 78.6'sını yabancılar, yüzde 21.4'ünü ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

    Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19.9 artarak 1.54 milyar dolar oldu. Bunun 1.22 milyar dolarını, 317.8 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow