hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eriyen stent riskli mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye ve Dünya'da, en yaygın ölüm nedeni kalp kaynaklı. Kalp damar stentleri de, kalp krizi önünde en caydırıcı yöntemlerden biri. Ama Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin eriyen stent kullanımına ilişkin açıklaması kuşku uyandırdı. Eriyen stent kullanımı daha mı riskli?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'nın, eriyen stent kullanımına ilişkin açıklaması tıp dünyasında yeni bir tartışma yarattı. Son yapılan çalışmalara göre; eriyen stent kullanılan hastalardaki kardiyak sorunlar, ilaç salınımlı stent kullanan hastalara göre daha fazla. FDA, ABD'de, 2,5 santımden daha dar kalp damarlarının açılmasında eriyen stent kullanımını yasakladı.

    FDA'ya göre, eriyen stent kullanımında sıklık stent trombozu ve kardiyovasküler rahatsızlıklarda artışa neden oluyor. İlaç salınımlı stentlerle kalp rahatsızlığı oluşturma yüzde 7 iken, eriyebilen stentte bu oran yüzde 11.

    Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, eriyen stentler ince damarlarda kullanımı uygun değil diyor.

    Dünyaca ünlü Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erik Magnus Ohman da, "Bu biraz şaşırtıcı, çünkü çoğumuz kalıcı metalik stentleri damarlarımızdan atarak, biyolojik emici damar iskelelerini kullanmaya hevesliydik" diyor.

    Aslında eriyen stent Türkiye'de son 4 yılda on binlerce kişiye uygulandı. Hastalar için ilaçlı stentleri Sosyal Güvenlik Kurumu karşılıyor ama eriyen stentlerin için durum farklı. Ortalama 5 bin liraya mal oluyor ve hastalar bu ücreti ödemekle mükellef.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow