hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    15 yılda AK Parti'nin yaşadığı krizler

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    AK Parti 15. kuruluş yıldönümünü kutluyor. İşte 15 yılda 4 Başbakan, 2 Cumhurbaşkanı çıkaran AK Parti'nin aştığı krizler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuruluş dilekçesinin verildiği açıklamadan sonra AK Parti'nin siyaset sahnesindeki yeri her geçen gün arttı.

    Kurucu Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki ak parti kısa sürede iktidar oldu. 

    Erdoğan, genel başkandı ama 2002 yılındaki genel seçime siyasi yasaklı olduğu için giremedi. Partisi sandıktan tek başına iktidarla çıktı, Başbakan da Erdoğan'ın yol arkadaşı Abdullah Gül oldu.

    Kısa süre içinde Meclis'te CHP'nin de desteğiyle anayasa değişikliği yapıldı, Erdoğan'a siyasetin yolu açıldı.

    Erdoğan, gizli amacımız yoktur diyerek göreve başladı. Ülke gündemindeyse laiklik tartışmaları, meydanlarda cumhuriyet mitingleri vardı.

    Sonrasında Danıştay saldırısı ülkede siyasi dengeleri etkiledi. Cumhurbaşkalığı seçimleri yaklaşmıştı.

    Meclis'te Abdullah Gül'ün adaylığı üzerinden Meclis'te başlayan tartışmalar, 27 Nisan Bildirisi, Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararı ile boyut değiştirdi. AK Parti erken seçim kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    22 Temmuz seçimlerinin ardından da Gül, cumhurbaşkanlığına Meclis'te seçilen son cumhurbaşkanı oldu...

    Referandumda da cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi benimsendi. Kriz aşılmıştı. Ama AK Parti'yi yeni bir kriz bekliyordu. Partinin kapatılması isteniyordu. Dava sonucunda ak parti kapatılmadı ama laikliğe karşı fiilerin odağı olmaktan AK Parti'nin hazine yardımı bir süre için kesildi.


    Krizler olsa da AK Parti birinci parti konumunu koruyor. İktidarın gündeminde açılım rüzgarı esiyordu. Aynı süreçte arda arda mit müsteşarı fidan savcılığa davet edildi. MİT TIR'ları soruşturması başladı. Siyaset de bir anda gerildi.

    Bir yandan da Türkiye ilk kez cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyordu. Seçimde Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığına seçildi.

    AK Parti'de ilk olağanüstü kongre yapıldı. Ak parti birinci parti konumun sürdürüyordu.

    Ama siyasette bu kez de gezi olayları gerilimi yaşandı. İstanbul'da Gezi Parkı'na, topçu kışlası yapılmasına yönelik protestolar ülke geneline yayıldı.

    Ardından da Kobani eylemleri.

    Bir yanda siyasetteki gerilim, bir yanda uluslararası ilişkilerdeki gerilim. AK parti'nin iki ayrı gerilimin arasındaydı. Suriye ile ilişkiler, Rusya ile yaşanan kriz. 2105 seçimlerinde ise ilk kez AK Parti birdinci parti olmasına rağmen hükümeti kuramadı. Koalisyon arayışları da başarısız oldu. Bunun üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim sonrasında AK Parti yeniden tek başına iktidar oldu. Ama bu sürece AK Parti'deki görev değişimi denk geldi. İkinci olağünüstü kongreye gidildi. Davutoğlu bu kez aday olmadı.

    AK Parti Genel Başkanlığı'na Binali Yıldırım seçildi. Yıldırım sonrasında da 63. hükümeti kurdu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow