hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Utku Başar, Biliyor musunuz? programında kış lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını anlattı. Nasıl hayat kurtarıyorlar, niye kullanmalısınız, biliyor musunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstatistiklere göre her yıl karlı ve buzlu zeminde yaklaşık 20 bin adet kaza meydana geliyor. Özel aracınıza kış lastiği takmak size kalmış. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılında yürürlüğe aldığı yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren yönetmelik bir süredir yürürlükte. Yönetmeliğe uymayan araçların işletmecilerine para cezası uygulanıyor.

    Yönetmelik şehirlerarası yollarda ve şehir içinde yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Eğer bu araçlar trafik polisine kar lastiği takmadan yakalanırlarsa, trafikten hemen men edilmiyor, bir hafta süre veriliyor. Bu bir haftanın sonunda da eğer takmamışlarsa bu sefer alıkonuluyorlar. Bu uygulama ile trafik kazalarının biraz daha önüne geçilmeye çalışılıyor.

    Peki kış lastikleri bizi nasıl koruyor?

    Uzmanların söylediğine göre soğuk havalarda yumuşaklığını kaybetmeyen özel hamur karışımı ve karlı buzlu yollarda bile tutunma sağlayan özel sırt deseni sayesinde kış lastikleri, her türlü hava ve yol koşulunda daha emniyetli bir sürüş sağlıyor. Zira bir kış lastiğinin kauçuk bileşiği, yaz lastiğinden oldukça farklı. 7 °C derecenin altındaki sıcaklıklarda işlemek üzere yapılmışlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıcaklık düştüğünde bir yaz lastiğinin başına gelen şey lastik bileşiğinin esnekliğini kaybetmesi ve tutuş kabiliyetinin azalması olarak tanımlanıyor. Kış lastikleri ise daha fazla kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretildiğinden hava soğuduğunda sertleşmiyor ve yol üzerinde daha yüksek tutuş ve güvenlik sağlıyor. Ayrıca bu lastikler karlıi erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde yüzde 25'e varan avantaj sağlıyor.

    Kış koşullarında yapılan sürüş testlerine göre; yaz lastikleriyle 50 kilometre hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metreyken, kış lastikleri bu ölçüyü 36 metreye kadar düşürebiliyor. Kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor.

    Kış lastiklerinin kuruyol koşullarında küçük bir fren mesafesi dezavantajı var. Ancak genele bakıldığında uzmanlar eğer lastikler arasında geçiş yapamıyorsanız, tüm yıl boyunca kış lastiklerini kullanmanızın daha iyi olabileceği konusunda hemfikirler.

    Tek bir kış lastiği modeli yok. Firmalar kış lastiklerini farklı ihtiyaçlara göre çeşitlendirmiş. Ancak en temel lastikleri kimse söylemeden de üzerindeki işaretlerden tanıyabilirsiniz. Nasıl mı? M+S işareti hemen hemen tüm kar lastiklerinde tanımada kullanılan üst işaret. Karlı yol şartlarında, araç hareketini başlatma veya sürdürme esnasında, standart lastikten daha iyi bir performans sergilemek üzere özel olarak tasarlanan sırt deseni, sırt hamuru veya yapısına sahip lastikleri ifade ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dağ silüeti içerisinde bulunan kar kristali sembolü ise genelikle Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli. İşaret, bu kış lastiklerinin kar performansının bağımsız testlerle kanıtlanmış ve önceden belirlenmiş limitleri karşıladığını veya aştığını söylüyor.

    Yapılan araştırmalara göre sürücüler kış aylarında, yaz aylarına göre 6 kat daha fazla kaza riski taşıyor. Kar ve buz bu oranı arttırarak daha da fazla teşkil ediyor. Siz siz olun mecbur olmasanızda kış lastiği takmayı ihmal etmeyin. Olmaz olmaz demeyin. Belki hem kendizin, hem sevdiklerinizin, hem de çevrenizdekilerin hayatını sadece lastikleriniz değiştirerek kurtarabilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow