hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuğunuz Okurken Sizi Neler Bekler?

    Çocuğunuz Okurken Sizi Neler Bekler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Eğitim sadece çocuk için değil, ebeveynler için de uzun ve meşakkatli bir süreç. Her ebeveyn de kendi seçimleriyle kendi deneyimini yaşıyor. Doç. Dr. Ahmet Erol da "Çocuğunuz Okurken Sizi Neler Bekler?" adlı kitabıyla hem bir eğitimci hem de bir baba olarak deneyimlerini genç ebeveynlere aktarıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özyeğin ve Kadir Has üniversitelerinde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ahmet Erol, "Çocuğunuz Okurken Sizi Neler Bekler?" adlı kitabında anaokulundan üniversiteye kadar, bir çocuğun geçtiği tüm eğitim aşamalarına detaylı olarak yer veriyor. Yani anaokulundaki yemek kalitesinden tutun, TEOG sınavına hazırlık sırasında yorgunluk ve tükenmişlik hissiyle başa çıkmaya, ilkokulda serbest kıyafet mi forma mı tartışmasından öğrencinin oyun ve internete ayırdığı zamanla ilgili farklı bakış açılarına kadar pek çok konu kitapta işleniyor.

    Çocuğunuz Okurken Sizi Neler Bekler

    Çocuğunuzun kendi ayakları üstünde durması sizin için önemli mi?

    Doç. Dr. Ahmet Erol, kitabın amacını "Bu kitabın her sözcüğünde eğitimci ve yazar olan bir babanın yürekten yaşanmış deneyimlerini ve bilgi birikimlerini bulacaksınız. Bu bilgilerin ve deneyimlerin ışığında yaşamınız ve geleceğiniz olan çocuklarınızın eğitim ve öğretim süreçlerini daha bilinçli, daha doğru ve daha verimli yöneteceksiniz. Onların dünyanın her yerinde ve tüm koşullar altında kendi ayakları üstünde duran güçlü bireyler olarak yetişmelerini sağlayacaksınız” sözleriyle anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitapta her bölümde ebeveynler için küçük ama önemli detaylar veriliyor. İşte bunlardan bazıları:

    Çocuk için en iyi okul hangisi?

    TEOG tercihi yaparken bu hataları yapmayın

    Yuva seçerken
    - Çocuğa bilgi değil sevgi veren yuva seçilmelidir.
    - Bazı yuvalar çocuğunuzu kamerayla her an gözleyebileceğinizi söylerler. Ama unutmayın çocuğunuz kobay değildir. İzlenmek çocuklarınızın kişiliğine ve mahremine saldırıdır. Ayrıca bu görüntülerin her çocuğun velisinde olacağını ve depolanabileceğini de unutmayın. Kamera kaydı yerine vicdanlı ve sevgisi içten yuva yönetici ve öğretmenleri çocuğunuzun güvencesidir.
    - Klozet ve lavaboların çocuk ergonomisine uygunluğu ve bunların sağlam monte edilip edilmediğini, tuvaletlerde tuvalet kağıdı ve kağıt havlu bulundurulup bulundurulmadığını kontrol edin.
    - Yemekte ısrar ve başka çocuk kıyaslaması kesinlikle geri teper.
    - Uyku saatli anaokullarında çocuğun uykuya zorla götürülmediğinden emin olun. Zaman zaman bu konuda çocuğunuzla konuşun. Uyku baskısı çocukların duygusal gelişimini olumsuz etkiler.

    İlkokul dönemi
    - İlkokula başlamak için 7 yaş asla geç kalınmış bir yaş değildir. Çocuk gelişiminde bazen bir ay dahi çok önemlidir. Bırakın bir yıl geç başlasın ama taşıyamayacağı yükün altında ezilmesin.
    - Bilimsel araştırmalar ideal sınıf mevcudunun 18 ile 24 öğrenci arasında olması gerektiğini söylüyor.
    - Çocuğunuzun ödevindeki destek ve yardımınız yol gösterme ve kaynak sağlamanın ötesine geçmemelidir.
    - Ödev süresinin ilkokul 1. ve 2. sınıfta 15-20 dakika; 3. ve 4. sınıfta 30-45 dakika; ortaokul ve lisede ise 45-60 dakikayı geçmemesi gerekir.
    - Anne ve babasının kitap okuduğunu görmeyen çocuktan kitap okumayı sevmesini ve bu alışkanlığı edinmesini beklemek zordur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuğunuz Okurken Sizi Neler Bekler?, Doç. Dr. Ahmet Erol, Epsilon Yayıncılık, Eylül 2016, 192 Sayfa

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow