hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte günde 3 Pound'a geçinilen o yıllar

    İşte günde 3 Pounda geçinilen o yıllar
    expand

    1914 yılında İstanbul’da geçinebilmenin bir günlük maliyetinin yaklaşık 3 İngiliz Pound'u olduğunu biliyor muydunuz? Peki o tarihte İstanbul’da benzinin litresinin 1,5 krş, 1 okka ekmeğin 1,875, şekerin 3, kahvenin 12, patatesin ise 1 kuruş olduğunu... Ya 1911 yılında 1 İngiliz Pound'unun, 100 altın kuruşa ya da 108 gümüş kuruşa eşdeğer olduğunu biliyor muydunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    130 Yıllık Ticaret Odası

    Bütün bu bilgiler Türkiye'de 130. yılını kutlayan İngiliz Ticaret Odası'nın (BCCT ) arşivlerinden çıktı. Dün, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda, BCCT'nin 130.kuruluş yıldönümüne özel bir Sergi ve Resepsiyon düzenlendi. Sergide, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilere ait belgeler sergilendi. Belgelerin tümü BCCT arşivinden çıkarıldı.

    1928'de Türkiye nüfusu 13 Milyon

    Sergilenen belgelerde pek çok ilginç bilgi yer alıyor. Örneğin 1928 yılına ait bir yayında Türkiye’de genel ve şehir bazında nüfus bilgileri de var. O tarihte Türkiye nüfusu yaklaşık 13 milyon. Nüfusun 7 milyonunu yani %50den fazlasını kadınlar oluşturuyor. Nüfusun illere göre dağılımı ise; İstanbul 807 bin, İzmir 532 bin, Konya 502 bin, Ankara 405 bin, Bursa 399 bin, Zonguldak 268 bin ile en kalabalık şehirler arasında yer alırken, Hakkâri 23 bin nüfus ile en tenha şehir olarak görünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte günde 3 Pounda geçinilen o yıllar

    Dün gece yapılan ve diplomatik çevreler, iş dünyası ve cemiyet hayatının önde gelen simalarının yer aldığı resepsiyonda davetliler, tarihi 1887 yılından günümüze uzanan iki ülkenin ticari tarihine nostaljik bir yolculuk yaptı. davetin dikkat çeken isimleri arasında Kadınlara yönelik Maikro finans alanında uzman Safiye Özuygun ile Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Meral Kurdaş vardı.

    İşte günde 3 Pounda geçinilen o yıllar

    Safiye Özuygun

    İstanbul’da 1914 yılında yaşamanın bedeli günlük 3 Pound

    İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris W.J. Gaunt ve İngiltere'nin yeni istanbul Başkonsolosu Judith Slater'in de katıldığı sergide, İngiliz Ticaret Odası’nın 1887 deki kuruluş tarihi ile başlayan ve günümüze kadar düzenli olarak hazırlanan aylık yayınlar, toplantı notları, yıllık ciltlenmiş raporlarından derlenen bilgilerden oluşuyor. Bu Sergide Türkiye’den 130 yıllık ticari ve sosyal manzaralar yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte günde 3 Pounda geçinilen o yıllar

    1888 yılında Osmanlı ve Avrupa arası ihracat ve ithalat rakamları

    İşte arşivlerde yer alan diğer ilginç tarihi bilgiler:

    1888 yılında İngiltere’den Osmanlı’ya toplam ithalat 5 milyon 500 bin Pound. Aynı yıl içinde Almanya’dan 570 bin, Fransa’da yaklaşık 2 milyon Rusya’dan ise 380 bin Pound değerinde Osmanlı’ya ithalat yapılırken,1909’da Rusya ile ithalat duruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benzer şekilde Avusturya-Macaristan’dan ise 1888 yılında ithalat yapılmıyor fakat 1909 yılında yaklaşık 4 milyon Pound değerinde ithalat gerçekleştiği kayıtlara geçiyor.

    Osmanlı’dan 1888 yılında ihracat yapılan ülkelere ait bilgiler ise şu şekilde: İngiltere 4 milyon 200 bin Pound, Fransa 3 milyon 700 bin Pound, Almanya 115 bin Pound, Mısır 1 buçuk milyon Pound, ABD 830 bin Pound.

    Osmanlı Döneminin 1911-12 yıllarında Düyunu Umumiye kurumu tarafından yabancı ülkelere olan borçları karşılamak üzere tahsis edilen gelirler arasında en büyük payı tuz, tütün, alkollü içecekler, damga ve gümrük vergileri oluşturuyor.

    1928’lerde Türkiye ile iş geliştirmek isteyen tüccarlara, firma temsilcisinin yüz yüze görüşme yoluyla iletişime geçmesi özellikle tavsiye ediliyor. 1912 yılına ait Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer alan İngiliz Konsoloslukları listesinde Musul, Şam, Üsküp gibi şehirler de yer alıyor.

    BCCT’nin bu özel arşiv bilgilerinin derlemesi için 1888 yılından günümüze kadar yaklaşık 20 bin sayfa, dijital arşivleme yoluyla tarandı. Delfin Arşiv tarafından özel cihazlarla, ciltlere ve sayfalara temas etmeden taranan belgeler, fotoğraflanarak, özel pozlama sistemi ile dijitalleştirilip, kayıtlara alındı. Bu özel çalışmadan seçilen 40 adet belge, poster boyutunda foto-blok olarak fotoğraflandı ve sergilenmeye hazır hale getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resepsiyon sırasında konukların büyük ilgi ile incelediği sergi, sabit bir müze ortamında kamuoyunun ziyaretine de açılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow