hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sen De Gel" hayatlarını değiştirdi

    Sen De Gel hayatlarını değiştirdi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İbrahim Betil'in önderliğinde kurulan ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik iyi yaşam projeleri geliştiren "Sen De Gel Derneği", 3 yıl içinde 200 binden fazla Senegal ve Gambiyalı'nın hayatını değiştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün bir milyar insan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Dünyanın bir ucundaki insanlara yardımcı olabilmek amacıyla yola çıkan Sen-De-Gel Derneği Afrika'nın Gambiya ve Senegal ülkesindeki insanların hayatlarını değiştirdi.

    Sivil toplum gönüllüsü İbrahim Betil önderliğinde kurulan dernek kısa zamanda bağışçıları, destekçileri, toplum gönüllüleriyle birlikte büyük bir topluluğuna dönüştü. Dernek bağışçıların da desteğiyle üç yıldır dünyanın en az gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Afrika ülkesi Gambiya ve Senegal'de sürdürülebilir yaşam ve kalkınma projeleri üretiyor.

    Derneğin bu süre içinde dokunabilmeyi başardığı  insan sayısı 200 bini geçti.
    FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...
    Ana hedefi bölge insanına "balık vermek değil; balık tutmayı öğretmek" olan dernek bu çıkış noktasından hareketle bölgeye özel çok sayıda proje geliştirdi.

    Küçükbaş hayvan sayısı 2 bin 113'ü buldu

    Hayvancılığın da bir gelir kaynağı olarak hayatın devamını sağlaması için farklı bölgelerde halka teslim edilen hayvan sayısı 2 bin 113'ü buldu. Yaklaşık 900 aile hayvancılık projelerinden fayda sağlar hale geldi.

    900 aile küçükbaş hayvancılık projesinden yararlandı

    Gambiya'da yerel balıkçıların desteklenmesi ile işe başlayan Sen-De-Gel, bu girişime paralel olarak, yerel yönetimlerin belirlediği yoksul aileler için, aile başına 5 küçükbaş hayvandan fazla olmamak kaydıyla, küçükbaş hayvanlar temin etti.

    2012 Ekim'de başlanılan toplam 41 köyde, 900 ailenin yararlandığı küçükbaş hayvancılık projesinde, yeni bağışlar ve yeni doğumlar sonucu küçükbaş hayvan sayısı toplamda 2 bin 113'e yükseldi.

    Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması

    Sürdürülebilirliğin sağlanması için, yeni doğum yapan hayvanların yavruları, belli sayılarda ve zamanla alınarak, projeye yeni katılan ailelere veriliyor. Bu şekilde, hayvancılık projesinin kendi içerisinde gelişmesi sağlanarak, bir döngü oluşturuluyor. Ayrıca küçükbaş hayvanların bakımı ve düzenli aşılanması da sağlanıyor.

    İçilebilir su kaynaklarına kavuştular

    Çalışmalar kapsamında 32 bin 610 insan için sadece 31 adet su kuyusu açıldı, 20 köyde tavuk çiftliği ve 11 adet pirinç değirmeni kuruldu; sağlıklı, temiz sudan yoksun olan ve bulaşıcı hastalıkların tehdidiyle yaşayan insanlar, özellikle çocuklar içilebilir ve yeterli su kaynaklarına kavuşturulmuş oldu.
     
    Köylüler suya kavuşmalarını kutladılar

    30 yıllık iç savaştan çıkan Senegal'in Cassamance bölgesindeki Kourock köylüleri 2016'da temiz su içecek.

    Kadınlara mikro kredi destekleri

    Olimatou adlı kadın, mikro kredi desteği ile aldığı dikiş makinesi sayesinde işini kısa sürede büyüttü. Artık 3 yardımcısıyla tasarımlarını yapıyor, pazar ve fuarlarda stant açarak ürünlerini pazarlıyor. Çocuklarını okula gönderecek parayı kazanıyor.

    Afrika'nın ilk güneş restoranı Gambiya'da açıldı!

    Sen De Gel'in desteğiyle 5 kadının Kartong Köyü'nde açtığı ve işletmeye başladığı Güneş Restorandaki tüm gıdalar güneş fırınlarında doğal malzemeler kullanılarak pişiriliyor. Kartonglular sağlıklı gıdaya kavuşurken temiz enerji kullanarak doğayı koruyorlar, dumana maruz kalmıyorlar.

    Güneş ocaklarıyla doğanın korunmasına destek oluyorlar

    "Güneş topluyoruz" projesiyle kadınlar güneş ocaklarını nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar. Doğa dostu ve sağlıklı güneş ocaklarında dumana maruz kalmadan ürettikleri doğal ürünlerle kendilerine gelir imkanı yaratıyorlar. Bunu yaparken halihazırda orman varlıklarının çoğunu kaybetmiş olan Afrika'da doğanın korunmasına destek oluyorlar.

    Jalakoto köyü taze ekmeğe kavuştu

    Jalakoto, Gambiya'nın ekmek fırını olmayan ücra köylerinden bir tanesiydi ama bu durum 2015'le birlikte tarihte kaldı. Köyde yaşayan Omar bu eksikliği gidermek için fırın açmayı hayal ediyordu ancak hem faizlerin yüksekliği hem de ticari bankaların istediği koşulları sağlayamaması yüzünden kredi alması imkansızdı. Sen De Gel'e başvurdu ve aldığı mikrokredi ile kısa sürede fırınını faaliyete geçirdi. O ailesine düzenli bir gelir imkanı yaratırken, Jalakoto köyü ise taze ekmeğe kavuştu.

    Çocuklar enerji üretiyor

    Sen De Gel yenilikçi ve yaratıcı başka bir projenin daha test sürecini başlattı. Proje, Afrika'da elektriğin ulaşmadığı köylerde aydınlatma ve şarj için ihtiyaç duyulan enerjinin çocuklar tarafından oyun oynarken üretilmesini amaçlıyor. Çocukların geceleri ders çalışmalarına, ailenin küçük enerji ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlayacak projenin ilk yararlanıcıları top ve ipi teslim aldı.
     
    İnsanların hayatına dokunmaya devam ediyor

    Derneğin Gambiya ve Senegal'de yürüttüğü projeler devam ediyor. İbrahim Betil'in ''İnsanların onurunu koruyarak; potansiyellerini hayata geçirmelerini hedefledik ve başardık'' sözleriyle anlattığı projelerden daha pek çoğu fırın inşası projesi, halk eğitim merkezi projesi, soğutucu projesi hayata geçirilmek için bekliyor. Sen De Gel Derneği, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki insanların hayatına dokunmak için çalışmalarına devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow