hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Av. Ahmet Kemal Şenpolat Av. Ahmet Kemal Şenpolat

    Goril davasında suçlu kim?

    02.06.2016 Perşembe | 11:08Son Güncelleme:

    ABD’deki bir hayvanat hapishanesinde (!) yaşamaya mahkum edilen zavallı bir gorilin, yanına kazara izleme duvarından düşen çocuğun davası tartışmaları alevlendirdi. Suçlu kim? İnsanı kurtarmak isteyen hapishane yetkilileri mi? Yoksa çocuğu gözetmeyen ailesi mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Goril davasında suçlu kim

    Kim kendi çocuğu oraya düşmüşken bir gorilin vurulmasını istemez, karşımızdaki ciddi ve kuvvetli bir argüman. Bunun nedeni ise gorillerin, fiziksel yapıları gereği cüsseli, azametli olmaları ve onlar hakkında bilgisiz olmamızdan kaynaklanıyor. Oysa dünyanın en barışçıl bu hayvanlarının beslenme alışkanlıkları bile otobur düzeyinde.

    Kendi aileleri ile mutlu bir şekilde Afrika’nın ortasındaki sadece ve sadece Uganda- Rwanda sınırındaki sınırlı bir alanda yaşamak istiyorlar. İnanmayacaksınız ama bu alanda gümüş sırtlı gorillerden topu topu 680 tanecik kaldı. Dünyadaki hayvanat hapishanelerine birer tane koysanız bile yetmiyor. O kadar azlar yani. 

    Goril davasında suçlu kim

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belki inanmayacaksınız ama onları avcılık için vuran iki ülke, şu anda goril turizmi ile batmış ülkelerini ayağa kaldırmaya çalışıyorlar. Onları görmek için oralara kadar gittiğinizde kafes ardında değil, dağlarında doğal yaşam ortamlarıdna görüyorsunuz. Hem de yanlarına neredeyse küçük gruplar halinde iki metreye kadar yanaşarak. Hiç de bugüne kadar zarar verdikleri görülmemiş. Tamamıyla dünyanın bu en sakin hayvanlarını koruma altına almak için mücadeleye yönlerini çevirirken, şımarık hayvanat hapishaneleri ise tutsaklık altında gorilleri üretip sergilemeyi ya da parayla ithal etmeyi tercih ediyorlar.

    4 yaşındaki çocuk goril kafesine düştü

    Ben mahkeme olsaydım şöyle karar verirdim: Tali suçlu: onu gözetmeyen ve hayvanat hapishanesine hayvan sevgisi öğrensin diye götüren ailesi; asli fail bu hayvanat hapishanesini açan, işleten destek veren belediye başkanları, valiler, bakanlıklar. Tetiği çektiren azmettirici ise bilgisiz hayvanat hapishanesinin yöneticileri.

    Zaten son çıkan deliller ve görüntüler de gorilin suya düşen çocuğu kurtarmaya çalıştığını gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanlardan zulüm gören fil ölürken hem ağladı hem ağlattı

    O zaman bu olaylardan hiçbir haberi olmayan ama suçsuz bize bas bas bağırıyor: Kendi halinde barışçıl şekilde yaşayan, nefes alması bile gözümüze batan, ondan hayvanat hapishanesinde şaklabanlık hareketleri beklediğimiz zavallı goril arkadaş!

    Tüm dünyadaki insan ırkı adına senden özür dilesem, görmediğin vatan topraklarındaki ailen bizleri affeder mi?

    Ne olur affetmesin!