hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Av. Ahmet Kemal Şenpolat Av. Ahmet Kemal Şenpolat

    Velev ki yasa Kabahatler Kanunu kapsamından çıktı!

    05.04.2016 Salı | 10:43Son Güncelleme:

    Daha önceden de yazmıştım ama sanırım olayın medyatik boyuta gelmesinden dolayı, yasa değişikliği sanki sadece Kabahatler Kanunu'ndan Ceza Yasası'na geçtiğinde düzelecekmiş gibi bir intiba oluştuğunu görüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dikkat edin hayvan katliamlarının çoğunda fail meşhur ama failin kendisi meçhul! Yani fail bilinmediği sürece isterse idam cezası gelsin sorunumuzu çözmüyor.

    Esas katliamı yapan kişiyi bulamadığınız sürece (ki olayların ancak %20-25 gibi bir durumunda bilebiliyoruz) Kabahatler Kanunu değişikliği bir işe yaramayacak.

    Örneğin 5199, "sadece" ev ve süs hayvanlarının türüne özgü koşullarda yaşamasını kapsıyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Kafesteki özel mülke konu ayılar, Dolfinarium'daki yunuslar, morslar, hayvanat bahçesindeki aslanlar, kaplanlar ne olacak? Deney merkezlerindeki zavallı hayvanlar? Kariyer sağlamak için üniversitelerde hayvanlar üzerinde deney yapan asistanlar, doçentler? Yani, koşullu etik körlüğe izin verilecek mi?
    Peki ya hayvan sahibi şikayetten dava açıldıktan sonra bir anda vazgeçerse? Fail ile anlaşırsa ve kan parası alırsa?

    Ya da diyelim 3285 bırakın kuduzu, tedavisi mümkün uyuzdan bile şüphe halinde bile belediyelere toplu olarak hayvanları öldürme yetkisini hala vermeye devam ediyorsa ve bu madde 5199 içinde gizli olarak hala duruyorsa?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Veyahut kamu görevlisinin yaptığı zehirlemeyle vatandaşın yaptığı zehirlemeye aynı cezayı vermeye kalkarsa?

    Petshop sahibi kaçak olarak hayvan getirip ve merdiven altında üretmeye devam edip, idari para cezası ile geçiştirilip mahkeme huzuruna çıkamayacaksa?

    Hayvan dövüş siteleri halen bizlerin web sitelerinden en az on kat daha fazla izlenme oranına sahipse? Yayın yapmaya devam edeceklerse?
    Radyo televizyon programlarında prime time'daki eğitim sürelerine dakika eklenmeyecekse?
    Hatta trafik kazaları sonrası mağduriyeti gidermek için zorunlu sigorta kapsamı teminatına hayvanların tedavileri girmeyecekse?

    Bunların hiçbirini Kabahatler Kanunu'nu Ceza Kanunu kapsamına almak düzeltmeyecek. Hatta 2 yıl altı verilecek olası hapis cezası, yine CMK gereği adli para cezasına çevrilecek. Yani yasa, Ceza Kanunu kapsamına girecek ama gerekli ceza çıkmadığı için dağ fare doğurmuş olacak.

    Televizyon programlarında, gazetelerde insanların da bilinçlenmesi ve dikkat çekmesi için genelde Kabahatler Kanunu, petshoplar, musluk, vana vs. üzerinde duruyorum, çünkü zaman çok kısıtlı olduğu için detaylara girme şansı diğer ihlal konularını anlatma şansı olmuyor. 10-15 dakika içinde ancak Kabahatler Kanununa, yurt dışı kaçak girişe ve bakımevleri gibi akut sorunlara değinebiliyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben tekrar söyleyeyim de yasa değişikliği es kaza olursa ve beklentiler karşılanmazsa, suçlanacak makam arayanlar yine üzerimize gelmesin.
    Detaylı bilgi HAYTAP web sitesindeki gerekçeli yasa değişikliğimizde yıllardan beri var.

    Okuma özürlü ve tartışma kültüründen yoksun olduğumuz için tekrar sınırlı okuyucusu olan, birbirine propaganda yapmaktan öteye gitmeyen hayvansever camiasına hatırlatayım dedim! Sonradan "Ben demiştim" olmasın. Ya da herhangi bir siyasi partinin çıkarlarına alet olmadığımızı belirtmek için hatırlatmak istedim.