hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

    Disleksi öğrencisini sınıfa kazandırmanın 8 altın kuralı

    18.11.2015 Çarşamba | 14:03Son Güncelleme:

    Disleksik öğrenciler, okuma ve yazmada güçlük çektiklerinden maalesef başarısızlık duygusuyla erken yaşta tanışan ve bu sebeple de özgüvenlerini yitirmelerine neden olan bu durum karşısında kendilerine dair olumlu bir algılama geliştirmekte zorlanan çocuklardır. Öz benlikleriyle ilgili olumlu bir imaj geliştirebilmeleri için erkenden harekete geçilmesi gereken ve öz güven kaybının önlenmesi gereken yer ise şüphesiz ki okullardır. Okullarda bu konuda yapılmış ya da yapılması planlanan bir çalışma yok ancak disleksik öğrencilere ayrı sınıf ya da okul açılması ne kadar imkansızsa, okul müfredatını ve kuralları onlara uygun hale getirmek de esasen bir o kadar kolay.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte disleksi öğrencilerini sınıfa kazandırmanın 8 altın kuralı:

    1) Uygun sınıf düzenini sağlayın

    Sınıf ortamının disleksik öğrenciler üzerindeki etkileri göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Sınıflar gün ışığından maksimum derecede yararlanılacak şekilde ve aydınlık olmalıdır. Sınıftaki tüm kaynak ve malzemeler kolayca bulunabilecek düzende, tertipli olmalıdır. Yazılı etiketler yerine duvar posteri gibi görsel bilgiler tercih edilmelidir. Duvar posterleri ise kalabalık oluşturmayacak şekilde, aralarında boş alanlar bırakılarak düzenlenmelidir.

    2) Uygun oturma düzenini sağlayın

    Disleksik öğrenciler derslerde ön sıralarda ya da ön sıralara yakın bir yerde oturmalıdır. Disleksik öğrencilerin yanına mümkün olduğunca anlamadıkları yerleri sorabilecekleri öğrenciler oturtulmalı, onları motive edecek ve anlayacak öğrencilerle ders boyu yakın durması sağlanmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3)  Derse göre sınıf değişikliği sistemini kaldırın

    Disleksik öğrencilerin yön tayinleri zayıftır. Derse göre sınıf değişikliği pek çok okulda uygulanan ve esasen de faydalı bir uygulama iken bu uygulama disleksiler için yanlış zamanda yanlış sınıfta olma ve bu nedenle derse geç kalma sonucunu doğurur ve onlar için kesinlikle doğru bir yöntem değildir.

    4) Net ve yapıcı geri bildirimlerde bulunun

    Disleksi öğrencilerinin hatasını yüzüne vurmak, yaptığı yorumları yadırgamak, eleştirel yaklaşmak onların öğrenme ortamından uzaklaşmasına neden olur. Onun yerine “Bu konuya bu bakış açın gayet iyi.”, “Böyle düşünmene sebep olan şey nedir?”, “Bu konuya başka nasıl yaklaşabiliriz?” gibi yapıcı ve olumlu yaklaşımda bulunmak, net gerçekçi ve olumlu geribildirim yapmak onların kendilerine güvenip düşüncelerini yansıtmalarını ve öğrenmeyi sevmelerini sağlar.

    5) Derslerde cümleleri kısa tutun ve basit sözcükler kullanmaya çalışın

    Disleksik öğrenciler, metin çözümlemesi yapmak için gerekli olan temel becerilere çok fazla zaman harcarlar. Ancak okuma güçlüğü çekmelerine rağmen aynı zamanda yüksek bir zekâ düzeyine sahip olduklarını da unutmamak gerekir. Sizin için çok uzun olmayacak bir cümle disleksik öğrenciler için uzun ve anlaşılması zor olabilir. Bir cümlede yer alan birden çok kavramın her biri ayrı cümlede kullanılmalı, kısa ve basit cümleler kurulmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6) Bilgiyi tahtaya yazıp deftere geçirmesini istemeyin

    Tahtayı çok fazla kullanıp yazılanları deftere geçirmelerini istemek, yazarken çok fazla zaman harcayacaklarından ve bitirmeye çalışırken sınıfın gerisinde kalacaklarından ve hatta bilgiyi yanlış geçirme ihtimalleri de yüksek olacağından yanlış bir yöntemdir. Bilgileri bilgisayarda ya da elde özet şeklinde yazıp disleksik öğrenciye çıktısını vermek ve bilgileri ayırmak adına farklı renkte kalem kullanmak şahane bir yöntemdir.

    7) Sınavlarda mola vermesi ve yanıtlarını denetlemesi için ek süre kullanmasına izin verin

    Öğrencinin sınavın ortalarına doğru mola vermesi, ayağa kalkması, rahatlaması daha iyi odaklanabilmesine olanak tanır ve dikkat dağınıklığını engeller. Ayrıca disleksik öğrencilerin yazdıklarını hem anlam hem de imla ve dilbilgisi kurallarına uygunluğu açısından birkaç kez okumaları gerekir. Bu yüzden sınavlardaki yanıtını denetlemesi, dilbilgisi kurallarına uygunluğunu gözden geçirmesi  ve hatalarını düzeltmesi için sınavlarda kendilerine tanınacak ek süre  önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8) Hatayı yeniden yazımla düzelttirmek yerine hatalarını not aldırın

    Yazım konusunda zaten sıkıntı yaşayan disleksik öğrenciler için en etkili öğrenme yöntemi yanlışlarını düzelterek ödevini yeniden yazmasını istemek yerine öğretmenin sözcüğün doğrusunu yazması, öğrencinin de bunu görüp yaptığı yanlışları not almasıdır. Düzeltilen sözcüğün üzerinden geçilerek yeniden yazmak  ve harfleri tek tek yüksek sesle söylemek öğrencinin görsel, işitsel ve kinestetik olmak üzere birden fazla duyusunu kullanmasını sağlar.