hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Damla Doğan Damla Doğan

    Bağdadi ölürse IŞİD biter mi?

    11.11.2014 Salı | 15:06Son Güncelleme:

    Bir süredir sosyal medyada en çok konuşulanlardan biri: IŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi öldü mü, ölmedi mi? Tahminler ölmediği ama bir hava saldırısında yaralandığı yönünde. Peki, ölmesi hilafetin de sonu anlamına gelir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir şirketin CEO'su gibi düşünün onu. Örgütünü aynı o şekilde yönetiyor. IŞİD'in Haziran'da Musul'u ele geçirmesi pek çok kişiyi hazırlıksız yakalamıştı. Ama örgüt ondan sadece birkaç gün sonra 5. faaliyet raporunu yayınladı. Adım adım ilerleyişi aslında gözler önündeydi… O raporda kalem kalem her şey vardı. Suikastlar, intihar eylemleri, bombalı saldırılar, ele geçirdikleri mallar. Hatta Irak'ta şehir şehir yaptıklarını bile ayırmışlardı. Aynı kurumsal bir şirket gibi… IŞİD 5 yıldır adım adım geliyordu.

    Halife'nin ölmesiyle hilafet son bulur mu?

    IŞİD'in o çok konuşulan lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğü iddia ediliyor bir süredir. IŞİD sözcüsüne ait olduğu iddia edilen Twitter hesabından yapılan açıklamada ise Bağdadi'nin ölmediği, yaralandığı öne sürülüyor. "Halife'nin ölmesiyle hilafetin son bulacağını mı sanıyorsunuz?" sözleriyle hem de. Evet, birçok kişi öyle sanıyordu aslında. 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin El Kaide'yi işaret edip tüm cadı avını onun lideri Usame Bin Ladin üzerine yoğunlaştırması gibi belki de. Afganistan'daki Taliban yönetiminden Bin Ladin'in teslim edilmesinin istenip, Taliban bunu kabul etmeyince Afganistan'ın işgaline giden ve savaş başlatan bir süreç gibi...

    Obama Bin Ladin ölünce her şey biter sandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belki de o yüzden ABD Başkanı Barack Obama 2 Mayıs 2011'de ülkesindeki tüm televizyon kanallarının prime-time yayınlarını kesip canlı yayında Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünü açıkladığında öyle büyük bir coşku seli oldu ABD'de. 11 Eylül'ü ve ardından yıllarca terör saldırısı korkusunu yaşayan Amerikan halkı her şeyin biteceğini sandı. Ama ne yıllar süren terörle mücadele ne de Bin Ladin'in ölümü El Kaide'nin sonu oldu. Hem irili ufaklı birçok grup El Kaide'ye bağlılık yemini etmeye devam etti, hem de El Kaide faaliyet alanlarını genişletmeye... El Kaide bugün hala Suriye'den Somali'ye, Hindistan'dan, Nijerya'ya geniş bir etki alanına sahip.

    Bağdadi'nin yerine daha eğitimli biri geçebilir

    Gelelim IŞİD'e... Yine benzer bir süreç var karşımızda. Bağdadi'nin ölümü örgütün sonu olur mu diye tartışılıyor son günlerde. Fakat unutulan bir şey var. Bugün IŞİD'in üst düzey yönetim kadrosunda Irak'ta Saddam döneminden çok sayıda önemli isim var. Hepsi eğitimli, hepsi profesyonel… Bağdadi gibi bir ismin kendinden sonraki süreçle ilgili planları şimdiden yapmış olduğu tahmin ediliyor zaten. Yani halefini çoktan belirlemiştir deniyor. Onun yerine geçecek ismin Bağdadi'den daha fazla askeri deneyime ve eğitime sahip olabileceği bile konuşulanlardan. Üstelik örgüt şura meclisleriyle yönetiliyor. Yani finans, askeri, hukuki, istihbarat hatta medya ile ilgili her karar grup halinde alınıyor. Sadece liderin ölümünün örgütün karar alma mekanizmalarında bir etki yaratmayacağı, aksine IŞİD'in böyle bir durumda, El Kaide gibi intikam saldırılarını artıracağı da yapılan yorumlardan.