hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Deniz Alphan
    Deniz Alphan

    Deniz Alphan

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    Ayva zamanı

    “Ayvayı yemek” sözü herhalde ayı boğan cinsi ayva yiyen birinin yaşadığı ufak çaplı felaketten geliyor. Gerçekten tıkız ve kuru bir ayva lokması insanı boğmaktan da beter eder. Ama ekmek ayvası veya limon ayvası yiyenler aynı fikirde değildir şüphesiz. Sulu ve mayhoş olan ekmek ayvası üstüne biraz limon ve tuz ile daha da leziz bir hale gelir. Ayva bizdeki gibi çiğ olarak başka ülkede pek yenmez, genellikle pişmiş olarak tercih edilir. Yabancı mutfaklarda ayva tatlılarda kullanılır. Çeşitli tartlar, kurabiyeler, reçel ve marmelatlar yapılır. İspanyollar ayvadan yaptıkları ünlü pelteleri membrillo'yu kaşar peynirine benzeyen manchego peynirleri ile yerler. Türk Mutfağı'nda ise ayva ile et yemekleri, pilavlar, zeytinyağlılar da yapılır ama ayva tatlısının yeri bambaşkadır. Sonbahardan başlıyarak kış boyunca hem evlerden hem lokantalardan ayva tatlısı eksik olmaz.

    Devamını Oku15.02.2019

    Konuk şefin ziyafeti

    Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinin üst sıralarında yer alan, iki Michelin yıldızlı Mirazur restoranının ünlü şefi Mauro Colagreco geçtiğimiz hafta Mikla'nın mutfağını iki günlüğüne devralarak yemek meraklılarına iki akşam 15 tabaklık bir menü sundu.

    Devamını Oku06.11.2018

    Gastronomi dünyasının Oscar'larına az kaldı

    Gastronomi dünyasının daha doğrusu şeflerin kalplerinin daha hızlı atmaya başladığı günlerdeyiz. Önümüzdeki ay The World’s 50 Best Restaurants (Dünyanın En İyi 50 Restoranı) listesi açıklanacak. Listeye girmek bir mesele, listede kalabilmek ayrı bir mesele. Bir de sıralamada yükselmek ve düşmek de var... Velhasıl kelam zor iş.

    Devamını Oku23.05.2018

    Yeme içme hiç bu kadar gündemde olmamıştı

    Yeme içme uzun zamandır karın doyurma meselesinden çok ötelere taşındı. Bu konuda dünyada neler olup bitiyor? Trendler ne? Ne tür lokantalar moda? Hangi ürünler gözde? Yeni beslenme eğilimleri neler? Bu konunun meraklılarının en çok konuştuğu ve kafa yorduğu konuların bazıları.

    Devamını Oku20.04.2018

    Antep- Urfa tatilini ertelemeyin...

    İki gün Gaziantep, iki gün Urfa olmak üzere dört günlük bir yemek maratonu için yola çıktık. Bu arada muhteşem bir arkeoloji ziyafeti de çektik kendimize.

    Devamını Oku12.03.2018

    Ustadan sahanda sucuklu yumurta

    Geçen gün oradan buradan kesip biriktirdiğim yazıları koyduğum dosyaların birinde çok sevdiğim bir yemek yazısına rastladım. Yemek yazısı dediğime bakmayın, adından ötürü yemek yazısı deyiverdim. Yazıda tarih, felsefe, politika, anı, nostalji, lezzet her şey var, nasıl okuduğunuza bakıyor. Köşe yazısının başlığı Sahanda Sucuklu Yumurta, 13 Ocak, 2006 tarihindeki Milliyet Gazetesi'den kesmişim.

    Devamını Oku18.01.2018

    Yemekseverlere hediyeler

    Yeni yıl trafiğinin iyice hareketlendiği bu günlerde yapılacaklar listesinde “hediye” diye bir not muhakkak vardır. Hediye almayı düşündüğünüz kişi uzaktan yakından yemek ile ilgili biriyse - ki bu düşündüğünüzden çok daha kalabalık bir gruptur - işiniz çok kolay demektir....

    Devamını Oku19.12.2017

    Mauro Colagreco'nun şef yolculuğu

    Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde dördüncü sırada yer alan isim Mauro Colagreco, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Yedi konferanslarının katılımcılarındandı. Mauro Colagreco ne yapmak istediği hakkında düşünüp, yemek yapmayı çok sevdiği için şef olmaya nasıl karar verdiğini anlattı.

    Devamını Oku17.11.2017