hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Emre Alkin Emre Alkin

    Enerji pahalı... Ama enerjiyi bulamamak daha pahalı olur

    30.09.2014 Salı | 10:45Son Güncelleme:

    Size bu satırları yazarken doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 zam geldi. En son zam haberini 2 yıl önce vermiştik. Ancak aradan geçen zamanda belki direkt olarak elektrik ve doğalgaza zam yapılmadı ama kullanım seviyelerinde yapılan ayarlamalarla zamlandı sayılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu zamların enflasyona ekleneceğini ve yıl sonu enflasyon beklentileri bozacağını söylemek marifet değil.

    Bizim anladığımız, hükümetin 2014 yılı enflasyonu için bir beklenti içinde olmadığı. Yani bir anlamda "önümüzdeki maçlara bakacağız" deniyor.

    Bu durumda Merkez Bankası'nın üzerinde faiz indirimi baskısı azalacak diyebiliriz. Ne de olsa enflasyona en önemli katkı enerji tarafından gelmiş oldu.

    Zam açıklamasının hemen arkasından birçok tartışma olacaktır ama iki konuya açıklık getirmek gerekiyor. Birincisi, siyasi irade enerji maliyetlerini daha fazla üzerinde tutmak istemiyor. Çünkü bütçe üzerindeki yükü gözle görülür hale geldi.

    Diğer taraftan alternatif enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık verileceğinin açıklanması, "enerji güvenliği" konusundaki hassasiyeti ortaya koyuyor. Enerji pahalı da olsa bulamamak hiçbir zaman ödemeyecek bir fatura olur.

    Bu çerçevede Maliye Bakanlığı'nın "daha az enerji harcayan" üretimlere vergi desteği veren çalışmasının önemini bir kere daha ifade etmek istiyoruz. Diğer taraftan Türkiye'nin dış politikasının "enerji güvenliği" odaklı olarak tasarlanması gereğinin de altını çiziyoruz.

    Vatandaşın ise derdi arttı. Yaşamsal harcamalara ayrılan para büyüdü... Tasarruf etmek eskiden zordu... İmkansız hale geldi... Asıl bu derde bir çare bulmak gerekiyor... Bende bazı fikirler var... Radikal olduğu için şimdilik bende kalsın... İlerde konuşuruz...