hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Emre Alkin Emre Alkin

    Gündem siyaset... Ekonomi gölgede kalır...

    22.09.2014 Pazartesi | 09:21Son Güncelleme:

    Hafta sonu bizleri mutlu eden gelişmeden sonra Türkiye'nin, oluşturulmakta olan koalisyona katılıp katılmayacağı tartışılmaya başlandı. Elbette bu çok önemli bir konu ve ekonomideki gelişmeler bunun gölgesinde kalacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine de bazı konuların altını çizelim: Bazı mal gruplarına ithalat vergisi geldi, Maliye Bakanlığı enerjiyi tasarruflu kullanan ürünlere vergi indirimi getirmek istiyor ve söylemesek olmaz: Dolar/TL hala güçlü.

    Ayakkabıdan başlamak üzere birçok sektöre ithalat vergisi koyaracağını açıklayan Ekonomi Bakanı Zeybekçi böylelikle yerli üreticileri koruma altına aldıklarını ifade etti. Kalite/Fiyat rekabetinden çıkamayan bir ülkenin sanayisini koruyacak başka bir yol olmadığı ortada. Ancak bu tip önlemlerin sektörlerin inovasyon-tasarım-bilgi rekabetinde ilerlemesini engelliyor. Sadece korumacılıkla sektörlerin ayakta kalmasını beklemek hayalperestlik olacaktır.

    Diğer taraftan Maliye Bakanlığı'nın enerji tasarrufunu teşvik etmesi çok önemli bir gelişme. Bu tip teşvikler daha seçici ithalat yapılmasını ve sektörlerin daha seçici üretim yapmasını sağlayacaktır. Bu tip adımların patent ve tasarım üzerinde pozitif etkileri oluyor.

    Sabah kalktığımızda az da olsa gevşemiş olan Dolar/TL tekrar 2.23 seviyesi üzerinde işlem görüyor. Politik gerginlikler bir kenara gelişen ekonomilerin kırılganlıkları ulusal paraların değer kaybetmesi sonucunu doğuruyor. REAL, PESO, RAND ve diğer paralar da değer kaybediyor ama Haziran ayından beri TL değer kaybında birinciliği kimseye kaptırmıyor. Böyle de devam edecek gibi gözüküyor. Hesabımızı buna göre yapalım.

    Bu hafta hem politik hem de piyasalardaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Herhangi bir ani gelişme olursa sizleri hemen bilgilendireceğiz.