hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Çelik Hakan Çelik

    1500 yıllık zirveyi Girit’e kaptırdık

    19.04.2016 Salı | 10:22Son Güncelleme:

    Hıristiyan dünyasının çok önemli iki ismi, Katoliklerin lideri Papa Francis ve Ortodoksların lideri İstanbul Rum Patriği Bartholomeos Suriyeli sığınmacılarla dayanışma için Midilli adasında bir araya geldi. Yaklaşan ikinci tarihi buluşma ise 16- 27 Haziran tarihlerinde, bu kez Ortodoks Hıristiyan liderler arasında olacak. Toplantı Girit adasında düzenlenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul’da İslam ülkelerinin liderlerini bir araya getiren İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesi geride kaldı. Katılımcı ülkeler taahütleri yerine getirebilirlerse İslam dünyasının güçlenmesi ve saygınlığı açısından ciddi kazanım elde edilmiş olur.

    İslam ülkeleri aralarındaki sorunlara rağmen İstanbul’da birlik görüntüsü vermeye çalışırken bu kez de Hıristiyan dünyasının çok önemli iki ismi, Katoliklerin lideri Papa Francis ve Ortodoksların lideri İstanbul Rum Patriği Bartholomeos Midilli adasında bir araya geldi. Amaç Suriyeli sığınmacılarla dayanışma ortaya koymak ve dünyanın bu konuya daha fazla eğilmesini sağlamaktı.

    Patrik Bartholomeos, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşma için “Şu koşullarda yapılabilecek en iyi şeydi” ifadesini kullandı.

    Politika, din ve halkla ilişkiler konusunda eş zamanlı sürpriz hamleler yapmayı seven Papa Francis ise bu tutumunu Midilli’de de sürdürdü ve 12 Suriyeli'yi uçağına alarak Vatikan’a götürdü. Türkiye’nin aldığı 3 milyon insanın yanında Papa’nın bu adımı kuşkusuz sembolik ancak bir taraftan da sığınmacılara mesafeli duran Batılı ülkelere mesaj niteliğinde. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1500 yıllık zirveyi Girit’e kaptırdık

    Tarihi zirve

    Yaklaşan ikinci tarihi buluşma ise 16- 27 Haziran tarihlerinde bu kez Ortodoks Hıristiyan liderler arasında olacak. Toplantı Girit adasında düzenlenecek. Böylece çok önemli din adamları Midilli’den sonra ikinci kez bir Yunan adasına ayak basmış olacaklar.

    1500 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak olan Pan Ortodoks Konseyi’nin İstanbul’da organize edilmesi planlanmıştı ancak Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle Moskova Patriği Kirill İstanbul’a gelmeyi reddetti. Bunun üzerine zirvenin Yunanistan’ın Girit adasında toplanması kararlaştırıldı. Oysa İstanbul Rum Patriği Bartholomeos zirvenin Türkiye’de gerçekleşebilmesi için çok gayret sarfetmişti.

    İstanbul’un Müslümanlar açısından önemine kuşku yok. Ancak bu kadim şehir Bizans’tan bu yana dünyadaki Ortodoksların da ruhani merkezi durumunda. Buna karşın Moskova Patrikhanesi arkasında Rusya’nın muazzam desteğiyle her alanda ön plana çıkmaya uğraşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortodoks kiliseleri arasında otonom yani belli konularda bağımsız olan kiliseler var. Ancak İstanbul Patrikhanesi bütün bunlar arasında eşitler arasında birinci (Primus Inter Pares) olarak kabul ediiyor. Bu nedenle İstanbul Rum Patriği için “Ekümenik Patrik” ünvanı kullanılıyor. Bu çerçevede Patrik Bartholomeos’un ekümenik ünvanı sadece Hıristiyanlar arasında değil uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından da tanınıyor. 

    1500 yıllık zirveyi Girit’e kaptırdık

    Patrik Bartholomeos Gökçeada doğumlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir dini lider.

    Sanıldığı gibi Yunanistan vatandaşı değil. Rum Patrikhanesi de hukuken Türkiye’nin bir kurumu. Ancak zaman içinde Ankara hükümetlerinin kuşkulu bakışı nedeniyle Patrikhane meselesine hep Türkiye- Yunanistan ilişkileri çerçevesinde ele alındı. Oysa Patrik Bartholomeos her ortam ve fırsatta Türkiye’nin çıkarlarını savunan bir tutum almıştı. AB liderleriyle yaptığı görüşmelerde de Türkiye’nin birlik dışında bırakılmasının vahim bir hata olduğu görüşünü işledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ruhban Okulu bir fırsattı

    Türkiye, zamanında adım atıp Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmış ve Patrikhane’nin konumuyla ilgili tartışmaları kenara bırakabilmiş olsaydı Türkiye’nin bir kurumu dünya çapında çok daha etkili hale gelebilecekti. Fakat maalesef bu yapılamadı. Rum Patrikhanesi Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların adeta esiri haline getirildi. Türkiye bir yandan Batı ile her alanda güçlü ilişkilere sahip olmak isterken bu alanda çok önemli bir potansiyeli olan Patrikhane’nin nüfuzundan hiç istifade etmedi. 

    Osmanlı İmparatorluğu döneminde bütün hakları korunan ve devletin çok önemli bir parçası olarak görülen İstanbul Rum Patrikhanesi özellikle 1950’lerden sonra Ankara hükümetleri tarafından iyice önemsizleştirilmeye çalışıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye binlerce yıldır kendi topraklarındaki büyük bir medeniyeti olması gerektiği gibi konumlandıramadı.

    Medeniyetler arası diyalogta inisiyatif almak isteyen Türkiye bu arzusuna ters bir tutumla Rum Patrikhanesi’ni dışladı. Vladimir Putin ve Dimitri Medvedev’in kol kanat gerdiği Moskova Patrikhanesi ön plana çıktı.

    Önümüzdeki dönemde Moskova’nın din siyaseti üzerinden de Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışacağının işaretleri geliyor.  

    1500 yıllık zirveyi Girit’e kaptırdık

    Patrik’i izleyen fotoğrafıçı Niko Manginas, Papa ve Patrik’in Midilli’deki buluşmasında bir Suriyeli çocuğu severken görüntüledi. Katoliklerin lideri Papa Francis ve Patrik Bartholomeos’un 2014’teki İstanbul buluşması çok kritik nitelikteydi. Türkiye’nin “Aman Patrikhane fazla öne çıkmasın” kaygısı nedeniyle her şey o kadar düşük profilde gerçekleşti ki dünya basını bile bu olayı unuttu yada önemini fark etmedi. Geçen şubat ayında Küba’daki Papa Francis ile Moskova Patriği Kirill’in buluşmasını “tarihi zirve” diye öne çıkardılar.