hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hande Fırat Hande Fırat

    Cerablus ve güvenli hat

    26.06.2015 Cuma | 12:47Son Güncelleme:

    Geçtiğimiz hafta Ankara’da devletin zirvesinde peş peşe güvenlik toplantıları yapıldı. Gündem Suriye ve sınırdı. Tüm hazırlıklar önce Başbakan Davutoğlu’na sunuldu, sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a …

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Masaya bürokratlar tarafından getirelen en dikkat çeken planlardan biri Cerablus ve batıya doğru 110 km’lik hat üzerinde TSK’nın hakimiyet kurmasıydı. 

    Cerablus ve güvenli hat

    Bu plan neden hazırlandı? Ne amaçlandı? Önce bunu anlatmakta fayda var: 

    1- Cerablus ve 110 km’lik hat IŞİD’in kontrolünde. Türkiye uluslararası kamuoyu tarafından sınırlarının güvenliği konusunda eleştiriliyor. Eğer Cerablus ve o hat TSK tarafından güvenli hale getirilirse, hem eleştiriler son bulacak hem de Türkiye o hattı güvenli hale getirmiş olacak. 

    2- Bu hat güvenli hale gelirse, batıda Azez- Mare hattında bulunan ÖSO rahat hareket edecek. Özellikle de Şam yönetimine karşı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3- Kürt koridoru endişesi sona erecek. Ara bölge tutulmuş olacak. 

    4- Olası mülteci akını sınırların ötesinde karşılanacak. İçeridekiler için de dışarıda güvenli alanlar kurulabilecek. 

    Peki Başbakan ne talimat verdi? Her olasılığa karşı TSK’nın hazırlık yapmasını istedi. Ancak Genelkurmay Başkanı ise yazılı emir talep etti.  Başbakan bu emrin daha evvel verildiğini söyledi. Genelkurmay Başkanı yeni duruma ilişkin yeniden verilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantı sürerken Başbakan yeni yazılı emiri yeniden yazdırıp, imzaladı.

    TSK'nın Suriye'ye girmesi Ankara'da masada 

    Peki TSK’nın çekinceleri neler?
    1- Bu hattın doğrudan güvenli hale getirilmesi, uluslararası hukuk açısından sorun. Bir başka ülkenin toprağına müdahale anlamına geliyor. Bu eğer koalisyonla yapılamıyorsa, Şam yönetiminin oluru ile olur. 

    2- Bölgede İran, Irak, Rusya ve İsrail'in varlığı unutmamalı. 

    3- ABD farklı anlatsa da bir Kürt koridoru oluşuyor. Bu durum ABD ile ilişkileri de etkileyebilir 

    4- Kürt koridorunun güvenli hat ile kesilmesi, dışarıda PYD içeride PKK sorununu farklı bir boyuta taşır. 

    Cerablus ve güvenli hat

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki TSK’nın önerileri ne?

    1- Devletler arası diyaloğun sağlanması. Yani Rusya ve İran üzerinden Şam yönetimi ile dolaylı diyalog. Durumun anlatılması ve buna hareket edilmesi. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Rusya Dışişleri Müsteşarı'nın yaptığı görüşme dikkat çekici. 

    2- Sınırların kapatılması. TSK sınırlarının kapatılması, tüm hattın hendek, askeri araç ve personel ile güvenli hale getirilmesini istiyor. 

    Şimdi ne olacak?

    Tüm senaryolar masada. Tüm senaryolara göre de hazırlıklar sürüyor. Ancak yeni bir hükümet kurulmadan radikal kararların uygulanması zor. Kısacası yeni hükümetin en kritik kararı sınırlarla ve dış politika ile ilgili olacak.

    Bu ilk değil… TSK’nın güvenli hat oluşturmasına ilişkin senaryo ilk değil. Geçtiğimiz sene, IŞİD Kuzey Irak’a yöneldiğinde güvenlik bürokrasisi TSK’nın Kuzey Irak’ta Barzani’nin güvenliğinin sağlanmasını ve Musul’da hat oluşturulmasını önermişti. Ancak TSK bunun olamayacağını anlatıp, reddetmişti.