hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    İdris Arıkan İdris Arıkan

    "Sevgilisine kızmıştır"

    28.11.2014 Cuma | 12:03Son Güncelleme:

    Yıl 2006... Sabah 06.00, Haziran ayı ama hava serin değil, sıcak... Siyasilerin, "Irak iç savaşa sürükleniyor" uyarısı yaptığı, aslında iç savaşın en kanlı dönemlerinden biri... Bağdat sabah saatlerinde sessiz bir yerdi, gecenin çatışma sesleri, ilk ışıklarla mola verirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte o sabahlar kentten ayrılmak için de bir fırsat olurdu. "Bariyer" kenti Bağdat'tan o sabah ayrıldık.

    Firdevs meydanına komşu evimizden çıkıp, Iraklıların burası "Mossad"ın binası dediği otelin önünden geçip önce Tahrir Meydanı'na ulaştık ardından başkentin kenar mahallelerinden Bakuba yoluna doğru ilerledik. Irak'ın çölden "çalınma" duble yolunda ilerleyen bir araç, içinde iki kişi... Eski model aracımızda giderken, önümüzde yaklaşık 100 metre ötemizde kavun taşıyan bir kamyonet vardı. Bağdat çıkışı kontrol noktalarından sıkıntısız şekilde kurtulmanın verdiği rahatlıkla ilerlerken büyük bir gürültüyle patlama oldu. Kavun taşıyan kamyonet artık yoktu, içindeki insanlarla birlikte... İki kişiydiler, biri büyük ihtimalle çocuktu. Önce bir ABD Hummer cipi göründü, 200 metre uzaktan, ardından bir tane daha bir tane daha... 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O görünmez mevziden tam 12 ABD Hummer'ı çıktı. Bunun görüntüsünü kimse çekemedi, zira keskin nişancılar da vardı. Bekledik, ABD askerleri "büyük tehdit" kavun taşıyan kamyonun çevresinde güvenlik önlemlerini aldı. Araçlar yolda toplandı, sırayla hepsi çöle indi, kuru toprak üzerinde 400 metre ilerledi. ABD askerlerinin "güvenli bölgesi"nden "güvensiz" yola çıkarak yoluna devam etti.

    Peki, o Iraklılar neden öldürüldü? Yanımdaki Iraklı arkadaşım, "Bir askerin canı sıkılmıştır, sevgilisine kızmıştır" dedi.  

    O gün dönemin ABD Başkanı George Bush, Irak'a sürpriz ziyarette bulundu.  Yetkililer, Dönemin Irak Başbakanı Maliki'nin Bush'un ziyaretinden sadece 5 dakika önce haberdar olduğunu açıkladı. 2003'te başlayan savaş sonrası Irak'a sadece ikinci ziyaretini yapan Bush, Amerikan askerlerine hitap etti.

    Amerika'nın özgür Irak'ın kurulmasına yardıma devam edeceğini söyledi. Ziyaretten önce ne olmuştu? 5 gün önce ABD uçakları havadan bombaladı. Irak El Kaidesi lideri Ebu Musab Zerkavi, kimine göre ailesi kimine göre ise adamlarıyla birlikte öldürüldü. O gittiğimiz yolda, Bakuba yakınlarındaydı bombalanan ev. Sonra ne oldu? ABD'li yetkililer, "terör"e büyük bir darbe vuruldu dedi ama yıllar sonra "IŞİD" diye bir şey ortaya çıktı. Şimdi o filmi izliyoruz, bir sonrakine dek...