hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    D vitamini eksikliği meme kanserine neden oluyor

    22.10.2014 Çarşamba | 16:26Son Güncelleme:

    Meme kanseri kadın kanserlerinde ilk sırayı almaktadır. Dünyada her sekiz kadından biri meme kanseri. Ülkemizde de 4 kadın kanserinden biri meme kanseri. Gerek ülkemizde gerek dünyada da meme kanseri görülme sıklığı, bir önceki yıla göre artış göstermektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meme kanseri ile ilgili bir önceki yazımda da belirttiğim gibi, meme kanserinin erken teşhisinde kadınlarımıza büyük görev düşmektedir. Her ay kendi memelerine ayıracakları 10 dakika kendileri için hayat kurtarıcı olacaktır. Kendi kendine meme muayenesi banyoda ayna karşısında yapılmalıdır.

    Bunun için muayene yapılacak meme tarafındaki kol havaya kaldırılıp baş arkasına alınacak ve diğer elin parmaklarının iç tarafı ile ya meme başından etrafa ya da dıştan meme başına doğru dairesel hareketlerle kendi kendine muayene yapılacaktır. Özellikle 1 cm.den büyük kitleler bu muayenede ele gelmektedir. 

    Meme kanserinin belirtilerini tekrarlamakta fayda var;

    .Memede veya koltukaltında ele gelen kitle(sertlik, şişlik)

    .Memebaşı akıntısı (Tek taralı ve kanlı ise dikkat.)

    .Meme cildinde yara veya kızarıklık

    .Meme cildinde ödem,, sertlik, içe doğru çekilmeler

    .Memede büyüme şekil bozukluğu, 

    .Meme başında içe doğru çekilme

    Araştırmacılar meme kanseri teşhisi konulan kadınlar arasında, D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu ortaya koymuştur. Yetersiz D vitamini olan kadınlarda kanserin yayılma riski ve kanser hücrelerinin saldırgan olma özellikleri normal kadınlara göre daha fazla olabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan araştırmalar, D vitamini düzeyi kanda ortalama 50-70 ng/ml olmalıyken, meme kanserine yakalanan kadınlarda bu oranın daha yüksek seviyede olmasının, kansere bağlı metastazları azaltabileceğini ortaya koymuştur.

    D vitamini eksikliği sadece meme kanserine yakalanma riskini artırmaz, aynı zamanda başka kronik rahatsızlıklara da sebep olur. Bunların başında kemik erimesi, romatizmal hastalıklar, bunama, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gelir. 

    20 dakika güneşlenme

    D vitamini doğal yolla almanın başında güneş ışınları gelir. Özellikle yaz mevsiminde güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 11 ile 16 arası dışında sırt ve kolları yaklaşık 20 dakika güneşlendirilmesi D vitamini ihtiyacının %90- 95 ini karşılamaktadır. Bunun dışında, et, süt, yumurta ve özellikle somon balığı ve diğer deniz ürünlerinde D vitamini bulunmaktadır.

    Erken tanıda kendi kendine ayda bir yapılacak meme muayenesinin, hiçbir şikayeti olmasa da  meme kanseri tarama testi olan mammografiyi 40 yaşından sonra yılda 1 kez yaptırmanın elzem olduğu meme kanserinde D vitamini eksikliğinin önemi dışında beslenme ve fiziksel aktivite de önem taşımaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanserojen maddeler, yağ hücrelerinde depolandığından, hayvansal yağdan fakir beslenme önemlidir. Özellikle katkı maddeli olan trans yağlardan kaçınmak gerekir. Günde en az bir porsiyon yeşil yapraklı sebze, antikanserojen ve antioksidan özelliği olan polifenol içeren yeşil çay,  beta karoten içeren kırmızı renkli sebzeler( domates, turp, şalgam gibi) ve omega 3 tüketmek, meme kanserine karşı koruyucu olacaktır.

    Fiziksel aktivite sadece obeziteyi önlemekle, vücut endorfin düzeyini artırmakla kalmaz aynı zamanda spor kanserde önemli olan mücadele gücünü de artırır.