hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Dil bilmek ayrıcalık olmaktan çıkıyor

    29.05.2016 Pazar | 11:04Son Güncelleme:

    Şöyle bir an hayal edin. Bir iş toplantısındasınız. Karşınızda İspanya'dan ve Çin'den gelmiş iş ortaklarınız var. Toplantı başlıyor ama herkes kendi dilinde konuşuyor. Sizse ne İspanyolca, ne de Çince biliyorsunuz. Ama konuşulan her şeyi anlıyorsunuz. Çok etkileyici olmaz mıydı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 ay önce yazdığım 2030'un dünyasında yaşam yazımda, 2030 yılı için bazı öngörülerimi sıralamış ve bir madde de şöyle yazmıştım;

    "Dil bilmek bir ayrıcalık olmaktan çıkacak."

    Günümüzde Google'ın, Yandex'in, Microsoft'un evrensel çeviricileri mevcut. Hatta gördüğü yazıyı anında tercüme edebilen bazı artırılmış gerçeklik uygulamaları var. Henüz ciddi sorunları olsa da, her dilde çalışmasalar da bu konuda ciddi deneyimlerin ürünleri.

    İşte New Yorklu Waverly Labs şirketi, bu çalışmaları bir adım, hatta birkaç adım ileriye taşıyor. Şirketin fon toplama sitesi Indiegogo'da lanse ettiği ürünü "Pilot" kulaklıkları iki farklı dilde karşılıklı konuşan iki insanın gerçek zamanlı olarak karşı tarafın ne dediğini anlamasını sağlıyor. Daha iyi bir deyimle kulağınıza anında çeviri yapıyor.

    İlk jenerasyon ürün sadece iki kişi arasında çeviri yapabilse de, şirket daha ileri jenerasyon ürünlerin çevrenizdeki her şeyi anında tercüme edebileceğini belirtiyor.  

    Dil bilmek ayrıcalık olmaktan çıkıyor


    "Pilot" kulaklıkları şu anda Indiegogo kampanya sayfasından ön sipariş edilebiliyor. Ürünün güzel bir özelliği aynı zamanda müzik dinlemek için kulaklık olarak da kullanılabilmesi. Siz şu anda 199 dolar olan ürünü sipariş ettiğinizde size bir çift kulaklık geliyor. Bunlarla yolda müzik dinleyebiliyorsunuz. Ama mesela yolda giderken yabancı bir arkadaşınızla karşılaştınız ve karşılıklı dilinizi bilmiyorsunuz. Sorun yok, kulaklığın birini ona uzatıp konuşmaya başlayabiliyorsunuz.

    Ürünün ilk teslimatları 2017'de yapılacak. O zaman gerçekten söylendiği kadar başarılı olup olmadığını görebileceğiz. Ama dikkat çekici bir not ekleyeyim. Pilot kulaklıkları birkaç gün önce lanse edildi. 75bin dolar toplamak amacıyla başlatılan kampanyada sadece birkaç günde 1,5 milyon dolardan fazla fon toplamış durumda.

    Bu da ürüne duyulan güveni ve beklentiyi fazlasıyla gösteriyor bence.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pilot kulaklıkları başarılı olur ya da olmaz. Yine de şunu kolayca söylemek mümkün. Çok yakın bir gelecekte dil bilmek bir ayrıcalık olmaktan çıkacak. Teknoloji sadece günlük yaşamımızı kolaylaştırmak ya da bize keyif vermekle sınırlı kalmıyor. Yaşadığımız toplumu ve düzeni değiştiriyor, şekillendiriyor.

    Şunu düşünmek zorundayız; evrensel çeviriciler gerçeğe dönüştüğünde; sadece birkaç yıl sonra kulaklık, 10-15 yıl sonra deri altına yerleştirilen bir çip haline geldiğinde pek çok insanı işsiz bırakabilir. Tercümanlar, rehberler, dil öğretmenleri işsiz kalabilir. Daha ileri aşamada bazı yerel dillerin yok olmasına da sebep olabilir. Bunun için geleceğin trendlerini yakından takip etmek ve değişimlere hazırlıklı olmak oldukça önemli.

    Türkiye'nin ilk drone yarışı

    Dünya'da bu yıl ilk defa profesyonel olarak düzenlenmeye başlanan Drone yarışlarını ilgiyle takip edip, bilgilerini de sizlerle paylaşıyorum. Türkiye'de de bir grup öğrencinin bu işe girdiğini duyunca çok heyecanlandım.
    Türkiye'nin ilk, bağımsız ve profesyonel drone yarışması "İKU Drone Racing" 22 Mayıs'ta İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşkesinde gerçekleşti.

    IEEE İKU Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen yarışmaya zor hava şartlarına rağmen 17 yarışmacı katıldı ve 4 yarış etapta gerçekleşti. Yarışmanın birincisi de Mert Bilaloğlu oldu.

    Bir ilki gerçekleştiren İstanbul Kültür Üniversitesi ve IEEE İKU Öğrenci kulübü üyelerini tebrik etmek isterim.
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow